Adaptive Cruise not available - Audi E-Tron EV Forum
 5Likes
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 10 (permalink) Old 06-20-2019, 09:08 AM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jun 2019
Posts: 1
Adaptive Cruise not available

Had the car for three days and worked flawless. Now, when initiating the adaptive cruise I get a message saying: "Adaptive cruise not available right now. Please see owner's manual." Called the dealer who had no idea. Tried to clean the sensor (that was already clean). Anyone else had this problem?
rrao56 likes this.
[email protected] is offline  
post #2 of 10 (permalink) Old 06-30-2019, 02:07 PM
Junior Member
 
Join Date: Jun 2019
Posts: 11
Quote:
Originally Posted by [email protected] View Post
Had the car for three days and worked flawless. Now, when initiating the adaptive cruise I get a message saying: "Adaptive cruise not available right now. Please see owner's manual." Called the dealer who had no idea. Tried to clean the sensor (that was already clean). Anyone else had this problem?
Ours seems to work, I would 100% take it into the dealer as a warranty issue. There is a software update coming (might of already dropped by now) that is meant to be fixing some of the initial teething issues.
rrao56 likes this.
chrisjenx is offline  
post #3 of 10 (permalink) Old 08-23-2019, 06:51 PM
Junior Member
 
Join Date: Aug 2019
Posts: 10
I had a similar thing last night on the say from Sacramento to Seattle. A window popped up a few times while I was driving under cruise that said something like "predictive driving assist unavailable...blah blah...refer to owners manual for more information". But it kept working the entire trip despite the message.
ex-expats is offline  
post #4 of 10 (permalink) Old 09-10-2019, 08:00 PM
Junior Member
 
Join Date: Sep 2019
Posts: 5
Sometimes it doesn’t work because of the surroundings at that moment - the sensors are confused.
Lawtech is offline  
post #5 of 10 (permalink) Old 09-11-2019, 11:58 AM
Junior Member
 
Join Date: Jul 2019
Location: Thousand Oaks, CA
Posts: 23
We had that "predictive driving assist unavailable" message come up too. Refer to owner's manual. We took the car to the dealer because we had some other messages come up. the predictive driving assist message did not register in the car's computer so the dealer had nothing to say about it.
bradhinkle is offline  
post #6 of 10 (permalink) Old 10-15-2019, 01:35 PM
Junior Member
 
rrao56's Avatar
 
Join Date: Aug 2019
Location: Dorset 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿
Posts: 23
Garage
Quote:
Originally Posted by [email protected] View Post
Had the car for three days and worked flawless. Now, when initiating the adaptive cruise I get a message saying: "Adaptive cruise not available right now. Please see owner's manual." Called the dealer who had no idea. Tried to clean the sensor (that was already clean). Anyone else had this problem?
Same issue just appeared on myLaunch Edition 1. Tried turning off ignition for an hour to reset MMI. Message persisting

Audi RS6 - Audi S5 - BMW 640i - Audi RSQ3 - BMW X3 M40i - finally Audi e-tron
rrao56 is offline  
post #7 of 10 (permalink) Old 10-17-2019, 03:27 AM
Junior Member
 
rrao56's Avatar
 
Join Date: Aug 2019
Location: Dorset 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿
Posts: 23
Garage
Update: Took car into Poole Audi, as adaptive cruise assist still not working. Diagnosed as fault with radar calibration, probably due to jolt when going over a hump (at the dealership!). They have seen same problems with the A7.
Recalibrated, now working.
I would have thought that calibration should not be so sensitive to a minor jolt, should have been sorted long ago.
Just another software issue to be addressed
audifan likes this.

Audi RS6 - Audi S5 - BMW 640i - Audi RSQ3 - BMW X3 M40i - finally Audi e-tron
rrao56 is offline  
post #8 of 10 (permalink) Old 10-21-2019, 12:18 AM
Senior Member
 
Join Date: Oct 2017
Posts: 261
Being new to Audi I wasn't prepared to see so many issues (although I was warned). Coming from Lexus it will take some adjusting but the trade offs seem worth it.
rrao56 likes this.
audifan is offline  
post #9 of 10 (permalink) Old 10-27-2019, 01:45 PM
Member
 
Join Date: Jun 2019
Posts: 46
Quote:
Originally Posted by rrao56 View Post
Update: Took car into Poole Audi, as adaptive cruise assist still not working. Diagnosed as fault with radar calibration, probably due to jolt when going over a hump (at the dealership!). They have seen same problems with the A7.
Recalibrated, now working.
I would have thought that calibration should not be so sensitive to a minor jolt, should have been sorted long ago.
Just another software issue to be addressed
You'd be surprised how much a small jolt or a small blockage can affect these systems, they can be very fickle things.
rrao56 likes this.
4Rings is offline  
post #10 of 10 (permalink) Old Today, 12:57 PM
Junior Member
 
Join Date: Oct 2019
Posts: 1
Am having the same experience.
Marlonl is online now  
Reply

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome