Audi e-tron Forum banner

20 vs 21 cali kół w moim nowym Q8 E-Tron - porada

3.2K views 5 replies 5 participants last post by  Bamboozle33301  
#1 ·
Odbiorę mojego nowego Q8 E-Tron w przyszłym tygodniu, a dealer bezpłatnie ulepszył pakiet do pakietu Black Optic, co jest fajne, chociaż obejmuje felgi 21" zamiast standardowych 20". Mieszkam w Park City w stanie Utah, więc jazda po śniegu zimą jest tutaj normalna. Zawsze rozumiałem, że mniejsze felgi sprawdzają się lepiej na śniegu niż większe. Czy jest w tym jakaś prawda?
Dealer jest gotów zamienić 21" na 20", jeśli chcę.
Czy to prawda, że ​​miałbym nieco lepszy zasięg na 20" niż na 21"?

Oczywiście podoba mi się wygląd felg 21", chociaż bardziej zależy mi na bezpieczeństwie niż na samym wyglądzie.
Jakieś rady?

#3 ·
Gratulacje z okazji nadchodzącego Q8 etron! Tak, myślę, że możesz stracić około 5% zasięgu na większych felgach. Słabo pamiętam, że opony 21", które są dostarczane z Black Optics, nie są szczególnie dobre w lodowatą pogodę.
Dziękuję za informację i powiedziano mi, że opony, które są na felgach 21”, to
Hankook Dynapro HP2 plus 265/45/21
I masz rację, nie otrzymały dobrych recenzji do użytku zimowego
Myślę, że zamienię 21” na 20” u dealera

#4 ·
Nie mogę komentować Q8, ale w przypadku Q4 żałuję, że wziąłem większe koła. Wpływa to na jakość jazdy, wydajność i łatwiej je uszkodzić.

Plus 99% czasu jesteś w środku samochodu i ich nie widzisz 😂

Jeśli mówisz o zmianie z 18 na 20, to może tak, ale 20 i 21 - zachowałbym mniejsze felgi.

#5 ·
Jeśli masz prawdziwą zimę, rozważ opony zimowe. Opony całoroczne to tak naprawdę opony na 3 pory roku - twardnieją poniżej 40 F i nie zatrzymują się zbyt dobrze. Wybrałem 21-calowe z fabryczną gumą (Continental) na wiosnę/jesień/lato oraz felgi 20-calowe z oponami Michelin x-ice na zimę. Zapewniają one znacznie lepszą przyczepność zarówno podczas przyspieszania, jak i hamowania.
NB: Mieszkam w "strefie efektu jeziora" nad jeziorem Huron... i są tu ludzie, którzy nadal używają opon całorocznych. Regularnie wyciągam ich z rowu, moim traktorem - zimą.

#6 ·
Odbiorę mojego nowego Q8 E-Tron w przyszłym tygodniu, a dealer bezpłatnie ulepszył pakiet do pakietu Black Optic, co jest fajne, chociaż obejmuje felgi 21" zamiast standardowych 20".
Mieszkam w Park City w stanie Utah, więc jazda po śniegu zimą jest tutaj normalna. Zawsze rozumiałem, że mniejsze felgi lepiej sprawdzają się na śniegu niż większe felgi. Czy jest w tym jakaś prawda?
Dealer jest gotów zamienić 21" na 20", jeśli chcę.
Czy to również prawda, że ​​miałbym nieco lepszy zasięg na 20" w porównaniu do 21"?

Oczywiście podoba mi się wygląd felg 21", chociaż bardziej zależy mi na bezpieczeństwie niż tylko na wyglądzie.
Jakieś rady?
Mam 21 black optic w moim Q8 z 24 roku. Są świetne. Słyszałem, że można uzyskać lepszy przebieg na 20. Przejechałem 9100 mil i mam średnią 2,8
Zazwyczaj osiągam zasięg około 230 mil przy 80% naładowania i to mi odpowiada. Nie korzystałem z superładowarki. Jestem na Florydzie, więc nie ma śniegu. Mój brat, kiedy mieszkał w Bostonie, miał 2 zestawy kół i opon do swojego Cayenne twin turbo.