Audi e-tron Forum banner

Zawieszenie pneumatyczne vs. sprężyny śrubowe w Q6 e-tron

1 reading
946 views 11 replies 7 participants last post by  e-quattron  
#1 ·
Nie widziałem jeszcze wątku na ten temat, więc pomyślałem, że go rozpocznę. Dla każdego, kto porównuje Premium Plus z Prestige, jedną z głównych różnic wydaje się być zawieszenie pneumatyczne w porównaniu do sprężynowego.

W poprzednim samochodzie z adaptacyjnym zawieszeniem pneumatycznym podobało mi się, jak się zachowywało przez większość czasu, ale nigdy nie miałem okazji porównać go bezpośrednio z rozwiązaniem ze sprężynami w tym samym modelu.

Dla tych z Państwa, którzy jeździli oboma, idealnie:
  • Jak bardzo Q6 różni się na zawieszeniu pneumatycznym w porównaniu do sprężynowego w codziennej jeździe?
  • Czy zauważasz znaczącą poprawę komfortu lub prowadzenia dzięki zawieszeniu pneumatycznemu?
Jestem po prostu ciekawy, co ludzie myślą, zwłaszcza od tych, którzy mieli okazję wypróbować obie wersje lub sami podjęli decyzję.

#2 ·
Odebraliśmy naszego Q6 Prestige z 2025 roku (z pełnym zawieszeniem pneumatycznym) dwa tygodnie temu. Dość dokładnie porównaliśmy zarówno wersję Premium+, jak i Prestige. Pneumatyczne zawieszenie w Prestige jest w 100% warte swojej ceny. Wyboiste ulice i autostrady w Los Angeles oraz wszędzie progi zwalniające. Pneumatyczne zawieszenie sprawia, że prawie ich nie czuć. Wspaniałe wrażenia z jazdy. Dodatkowo, przy zmianie trybu jazdy, prześwit automatycznie się dostosowuje! Jeszcze nie miałem okazji mocno go przetestować w trybie Dynamic (najniższe ustawienie zawieszenia), ale wkrótce to zrobię. Swoją drogą... kiedy kupowałem mojego Mustanga Mach-E w 2021 roku, nie wybrałem opcji zawieszenia "magnaride" (aktywnego). I żałowałem tego przez ponad 3 lata, kiedy go posiadałem. Moim zdaniem, wydaj pieniądze na Prestige + zawieszenie pneumatyczne. Nie będziesz rozczarowany.

#9 ·
Ogólnie bardzo lubię zawieszenie pneumatyczne w każdym luksusowym pojeździe, jaki posiadałem, w porównaniu do podstawowego systemu. Jeśli zatrzymasz pojazd po okresie gwarancji, powszechnie wiadomo, że koszt naprawy jest absurdalny.
Zgadza się.

Image

Odnowiony

#6 ·
Ostatecznie przejechaliśmy Premium obok Prestige, a różnica była wyraźniejsza niż się spodziewałem. Prestige był bardziej komfortowy na wyboistych miejskich ulicach w trybie Comfort, a w trybie Dynamic był zarówno bardziej przewidywalny, jak i nadal płynniejszy niż sprężyny. Dla nas pneumatyczne zawieszenie na 19-calowych felgach okazało się świetnym rozwiązaniem.

#8 ·
To naprawdę pomocne... dzięki za podzielenie się.

Czy zawieszenie pneumatyczne w Q6 prestige jest takie samo jak zawieszenie pneumatyczne w SQ6?
Unikałem jazdy SQ6, ponieważ nie chciałem pokusy. Ponadto nie miało to większego sensu w naszym przypadku użycia, ponieważ mamy również samochody sportowe i Cayenne. Mimo to pamiętam, że ktoś we mnie oglądanej recenzji wspomniał, że pneumatyczne zawieszenie SQ6 było zestrojone bardziej sportowo. Mimo to wyobrażam sobie, że nadal jest niezwykle wygodne. Prawdopodobnie trochę czepiamy się szczegółów w przypadku wszystkiego na PPE, ponieważ wszystkie są absurdalnie dopracowane/wygodne.