Audi e-tron Forum banner

Czy ktoś próbował kodować Etron GT za pomocą VCDS?

22K views 41 replies 15 participants last post by  Loe  
#1 ·
Myślę o aktywacji niektórych ukrytych funkcji dla mojego Etron GT, chciałbym wiedzieć, czy mogę mieć te efekty tylnych świateł przez kodowanie?

#4 ·
Jestem pewien, że starsze VW/Audi nie wymagają blokady SFD, ale e-tron tak. Powiedziano mi, że każdy salon samochodowy lub zarejestrowany specjalista VW/Audi ma token, którego używa lub jest on zaprogramowany w ich typie VCDS, wszystko, co naprawdę wiem, to to, że OBD Eleven robi SFD za Ciebie na urządzeniu/w aplikacji, najprostsze urządzenie, które kosztuje 39 funtów w Wielkiej Brytanii z eBay, może zrobić większość rzeczy, jest dostarczane z kredytami w aplikacji, niektóre kredyty są i tak darmowe w aplikacji, więc wprowadzanie drobnych zmian byłoby prawdopodobnie darmowe lub bardzo tanie.

to mam, robi robotę, ale do większych zadań lub czegokolwiek innego poza wstępnie zdefiniowanymi opcjami OBD potrzebujesz wersji pro.

#5 ·
Hej, niedawno kupiłem OBD11 i udało mi się wprowadzić kilka zmian. Znalazłem ten świetny post na forum, który był bardziej skierowany do SUV-a e-tron, ale i tak udało mi się je zrobić. Potwierdzone poprawki e-tron OBDeleven | OBDeleven. Udało mi się włączyć miernik G, ale wydaje mi się, że tylko modele RS mają akcelerometr. Możliwość włączenia kamery asystenta parkowania przy wyższych prędkościach była miła. Poza tym nie bawiłem się zbytnio światłami. Daj znać, jeśli uda Ci się uruchomić coś innego fajnego!

#10 ·
Dzięki za udostępnienie; OBD11 jest doskonały. Chcę włączyć skandynawskie tylne światła do jazdy dziennej w brytyjskich samochodach (może w amerykańskich); nie można mieć tylnych świateł włączonych w ciągu dnia, można włączyć światła do jazdy dziennej za pomocą przycisku w samochodzie, ale wyłączają się one po osiągnięciu określonej prędkości, co jest irytujące. W Skandynawii mogą mieć przednie światła do jazdy dziennej i tylne światła włączone w ciągu dnia.

Kamera parkowania przy wyższych prędkościach jest fajna. Czy można ją włączyć podczas jazdy i oglądać lol?

Chcę wypróbować menu terenowe i miernik G :) oraz dostęp do zielonych ekranów inżynieryjnych za pośrednictwem MMI, aby bezpłatnie zaktualizować mapy za pomocą plików do pobrania.
Zmieniłem prędkość na 140 km/h i mogę ją włączyć podczas jazdy. To naprawdę fajne małe narzędzie do sprawdzania martwego pola. Daj znać, jak działają pozostałe zmiany!

#11 ·
Jaki jest najlepszy sposób, aby zacząć? Czy muszę kupić ulepszenia lub inne oprogramowanie? Chcę tylko wprowadzić kilka zmian w moim etronie z 2019 roku.
Obejrzałem ten film porównujący dwie opcje: Which VW/Audi Scan Tool Should You Buy? VCDS or OBDeleven - YouTube . Krótkie podsumowanie jest takie, że OBDeleven jest początkowo tańszy, ale wymaga opłacania rocznego członkostwa. Jest również nieco bardziej przyjazny dla początkujących, ponieważ można zapłacić DODATKOWO, aby kupić "Kredyty", których można użyć do aktywacji "aplikacji jednym kliknięciem". Te aplikacje jednym kliknięciem są przeznaczone dla osób, które nie chcą bawić się w kodowanie i chcą aktywować funkcję jednym kliknięciem. Jeśli spojrzysz na post na forum, który zamieściłem powyżej, jest on w rzeczywistości dla modelu e-tron SUV, a nie GT. Możesz sprawdzić, jakie zmiany ludzie byli w stanie niezawodnie wprowadzić, aby zorientować się, co jest dostępne. Daj mi znać, jeśli masz jakieś inne pytania.

#12 ·
Dostałem moje narzędzie OBD z Amazonu kilka dni temu, tylko najtańsze za 40 funtów lub coś w tym stylu, jest świetne, dodałem zamiatanie igieł przy uruchomieniu, zmieniłem logo startowe MMI na Audi Sport zamiast MMI plus lub cokolwiek to było, dodałem skandynawskie DRL z przodu i z tyłu i dostosowałem kilka innych rzeczy, niewiele można zrobić w UK Launch Edition, ponieważ ma już prawie wszystko, każda zmiana kosztuje 2,99 funtów po PODATKU w Apple App Store lub Play Store, bez subskrypcji dla aplikacji jednym kliknięciem. Dodałem kredyt przez iPhone'a, a następnie użyłem go na urządzeniu z Androidem na moim koncie. Czasami dostajesz też darmowe kredyty. Nie dodawaj elementu menu DRL MMI, nie robi nic poza dodaniem przycisku menu, który... nic nie robi. lol Otrzymałem zwrot 10 kredytów, które wydałem na wzmocnienie wibracji kierownicy dla asystenta pasa ruchu.

#14 ·
Mam go od ponad 6 lat, uratował mnie wiele razy, gdy miałem problemy, a diagnozowanie usterek i informowanie Audi, który czujnik/kod problemu, powstrzymało ich przed pobieraniem opłat za uruchamianie diagnostyki.

Zrobiłem też dolne zawieszenie, korzystając z niego, zgodnie z instrukcją, która została przesłana na tę stronę.

#16 ·
Masz link do przewodnika? Zacznę go szukać.

#18 ·
Nie jestem pewien, ale w OBD Eleven jest coś takiego jak aktywacja animacji JP light. Czy to może być to? Mój e-Tron 55 LE ma już animacje świateł do czytania i przednich, więc nie widzę żadnych opcji, aby je wyłączyć.

Czekaj... mówisz o animacjach przednich i tylnych kierunkowskazów, czy o animacjach przednich i tylnych świateł, gdy włączasz i wyłączasz samochód?

#19 ·
Dzięki za szybką odpowiedź, to animacja tylnych świateł w Audi Etron GT - ma już dynamiczne animacje kierunkowskazów. Ponieważ jest to podstawowy model Etron GT, nie ma w nim laserowych świateł, ale widziałem post na You Tube sugerujący, że animację tylną można zakodować?

#20 ·
Istnieje opcja animacji tylnych świateł JP w OBD eleven dla e-tron SUV.

Dla GT wydaje się, że istnieje tylko OBDeleven Scadanavian tylne światła do jazdy dziennej, które utrzymują włączony tylny pasek świetlny w ciągu dnia.

Sprawdź stronę OBDeleven GT, aby uzyskać opcje jednym kliknięciem. Jeśli widziałeś, jak ktoś inny to robi, może to być omawiane na forach OBD eleven, jeśli tam jest, prawdopodobnie będzie to długie kodowanie, które wymaga subskrypcji OBD Evelen, o ile wiem.

#22 ·
Istnieje opcja animacji tylnych świateł JP w OBD eleven dla e-tron SUV

Dla GT wydaje się, że istnieje tylko OBDeleven Scadanavian tylne światła do jazdy dziennej, które utrzymują włączony tylny pasek świetlny w ciągu dnia.

Sprawdź stronę OBDeleven GT, aby uzyskać opcje jednym kliknięciem. Jeśli widziałeś, jak ktoś inny to robi, może być o tym mowa na forach OBD eleven, jeśli tam jest, prawdopodobnie będzie to długie kodowanie, które wymaga subskrypcji OBD Evelen, o ile wiem.
Próbowałem dziś wieczorem używając OBDeleven i w naszym GT Quattro nie można włączyć animacji świateł za pomocą szybkich aplikacji i nie można włączyć oświetlenia otoczenia (które można zobaczyć w odpowiednich obszarach deski rozdzielczej i konsoli). Myślę, że albo ktoś musi odblokować @OBD, albo długie kodowanie, albo problem sprzętowy. Wprowadziłem kilka innych zmian i poprawek, ale nie tych, których naprawdę chciałem!

#21 ·
Ciekawa uwaga.
Maskę należy otworzyć, aby "wyłączyć zaporę sieciową" i wykonać wiele funkcji, co jest dla mnie nowością.
Strona internetowa OBD to stwierdza, a VCDS to wskazuje, gdy go używasz.
Zastanawiam się również, czy tak jest w przypadku, gdy akumulator 12 V rozładuje się podczas korzystania z narzędzi diagnostycznych VAG.

#23 ·
Nie jestem pewien, czy to zostało już opublikowane...

Mogłem aktywować widok ciśnienia w oponach w wirtualnym kokpicie, korzystając z poniższych instrukcji.

- Wirtualny kokpit, menu Funkcje pojazdu, przycisk menu na kierownicy wyświetli menu "Sport", a widok ciśnienia w oponach jest dostępny po wykonaniu poniższych instrukcji.
17 Deska rozdzielcza
Długie kodowanie
Wyświetlacz przyspieszenia
Stara wartość: Nie
Nowa wartość: Tak
Uruchom ponownie MMI po kodowaniu

#24 ·
Nie jestem pewien, czy to zostało już opublikowane...

Udało mi się aktywować widok ciśnienia w oponach w wirtualnym kokpicie, korzystając z poniższych instrukcji.

- W wirtualnym kokpicie, w menu Funkcje pojazdu, przycisk menu na kierownicy wyświetli menu "Sport", a widok ciśnienia w oponach jest dostępny tutaj po wykonaniu poniższych instrukcji.
17 Deska rozdzielcza
Długie kodowanie
Wyświetlacz przyspieszenia
Stara wartość: Nie
Nowa wartość: Tak
Uruchom ponownie MMI po kodowaniu
Byte 10 Bit 2 "Wyświetlacz przyspieszenia, Tak"
Próbowałem tego, ale wyświetla się tylko niefunkcjonalny miernik G.
Próbowałem nawet zaznaczyć pole w bajcie 4 bit 0 dla TPMS, ale wciąż nic.
Jeździłem też trochę, żeby upewnić się, że nie zależy to od limitu uruchamiania TPMS wynoszącego 15 mil na godzinę.

Czy masz jakieś zdjęcia, jak wygląda wyświetlacz TPMS w VC?

#31 ·
Czy ktoś wie, czy VCDS lub OBD11 oferują możliwość zmiany domyślnego trybu jazdy przy uruchomieniu? Pamiętam, że robiłem to dawno temu z moim B8 S4 i vag-com(?)

Chcę po prostu, żeby uruchamiał się w trybie indywidualnym. Zmiana ustawienia regeneracji hamulców byłaby również dużym plusem...
Jeszcze nie, ale pracujemy nad tym... to była opcja zarówno w moich b8.5, jak i b9 S5... było miło.