Audi e-tron Forum banner

Porównanie z Macanem i Q4, ponieważ kończy mi się umowa leasingowa

1.1K views 22 replies 11 participants last post by  e-quattron  
#1 ·
Mój leasing Q4 wkrótce się kończy, cóż, na tyle szybko, że marzenia i plany mogą i tak się zacząć. . . Mam teraz Q4, który ulepszyłem w połowie tego leasingu z siostrzanego modelu Q4, czyli ID4, i myślę o przesiadce na Q6, aby uzyskać trochę więcej polotu, luksusu, wyżej w linii produktów itp., gdy ten leasing się zakończy. Ale to rodzi wielkie pytania o jego brata, Macana od Porsche. Czy ktoś może mi tutaj pomóc? Czy będę miał poważną nierozwiązaną zazdrość? Czy masz doświadczenie z więcej niż jednym z tych samochodów? Wszystko, co możesz mi powiedzieć, jest mile widziane. Porsche jest naprawdę atrakcyjne, ale skonfigurowanie go sprawia, że jest tak daleko powyżej kosztów Q6, że można się skrzywić. Dzięki!

#2 ·
Mój leasing Q4 niedługo się kończy, cóż, na tyle szybko, że marzenia i plany mogą się zacząć. . . Mam teraz Q4, który ulepszyłem w połowie leasingu z ID4, siostry Q4, i myślę, że przesiądę się na Q6, aby uzyskać trochę więcej polotu, luksusu, wyżej w linii produktów itp., gdy ten leasing się zakończy. Ale to rodzi wielkie pytania o jego brata, Macana od Porsche. Czy ktoś może mi tutaj pomóc? Czy będę miał poważną nierozwiązaną zazdrość? Czy masz doświadczenie z więcej niż jednym z tych samochodów? Wszystko, co możesz mi powiedzieć, jest mile widziane. Porsche jest naprawdę atrakcyjne, ale skonfigurowanie go sprawia, że jest tak daleko powyżej kosztów Q6, że można się wzdrygnąć. Dzięki!
Macan nie ma prawdziwego systemu jazdy jednym pedałem… problem rozwiązany :)

#4 ·
Q6 tak? I mogę być poganinem, ale nawet nie jeżdżę w trybie B w Q4... Jestem wdzięczny za to, jak bardzo się toczy
Q6 tak, to tryb B, który teraz całkowicie się zatrzymuje i automatycznie trzyma. Nie na poziomie Tesli ani Polestara, ale dobry pierwszy prawdziwy OPD dla całej grupy VW. Ani VW, ani Porsche jeszcze go nie oferują. Wadą jest to, że trzeba go za każdym razem ręcznie wybierać, nie zapamiętuje ustawienia między jazdami i nie jest tak płynny przy zatrzymywaniu się na wzniesieniach. Wszystko to opiera się na kompleksowej jeździe próbnej. Jest znacznie lepszy niż tryb B w ID.4/Q4. Początkowo byłem sceptyczny, ale odkąd kilka lat temu kupiłem Polestara, jestem pełnoprawnym nawróconym na OPD i nigdy nie kupiłbym samochodu, który go nie ma.

#5 ·
Niedawno zamieniłem Q4 na Q6. Podobała mi się jazda Q4, ale frustrowało mnie jego oprogramowanie. Wcześniej miałem Teslę 3 i podobało mi się oprogramowanie, ale nie jazda. Jak dotąd uwielbiam Q6. Jazda jest płynna, cicha, z doskonałym przyspieszeniem. Rozmiar jest nieco większy, niż zazwyczaj lubię jeździć, ale oprogramowanie z asystentem pasa ruchu i prawdziwym adaptacyjnym tempomatem to nadrabia. Dodatkowo dobrze współpracuje z CarPlay, czego nie można było powiedzieć o Tesli.

Nie testowałem Macana. Przestrzeń bagażowa była za mała dla moich potrzeb. Q6 wydaje się pod tym względem w sam raz. I dobra zdolność holowania na mało prawdopodobny wypadek, gdybym potrzebował ciągnąć przyczepę.

Zasięg jest lepszy niż w Q4, zarówno dzięki większej baterii, jak i bardziej efektywnemu zużyciu energii. Nadal nie jest to 400+ mil, których naprawdę bym oczekiwał, ale przy 300+ milach wystarczająco na moje potrzeby. Z trzech posiadanych przeze mnie samochodów elektrycznych, to pierwszy, który mógłbym faktycznie rozważyć zatrzymanie po 3-letnim leasingu.

Mam nadzieję, że to pomoże.

#11 · (Edited)
Jeździłem Macanem EV, SQ6 Prestige i Q6 Prestige.

Mogą być ze sobą powiązane ze względu na VAG i platformę PPE, ale na tym kończą się podobieństwa. Macan EV, którym jeździłem, był o głowę lepszy od SQ6/Q6... i być może nie doceniam różnic. Przyspieszenie, prowadzenie i ogólne wrażenia z jazdy były znacznie bardziej sportowe, znacznie mocniejsze... a fotele były bardziej luksusowe.

Biorąc to pod uwagę, niektóre systemy wspomagania jazdy Macana EV, takie jak kamera cofania, były w najlepszym razie niedopracowane. Nie wydałbym pieniędzy na Macana, gdyby nie miał najnowszego i najlepszego sprzętu.

Który pojazd bym wybrał? Myślę o SQ6 Sportback, albo może po prostu Q6 Sportback.

#12 ·
Osobiście uważam, że Macan EV jest lepszym pojazdem z kilku powodów.

1. Nadal posiada manualną klimatyzację zamiast sterowania dotykowego.
2. Ekran nawigacji nadal znajduje się za kierownicą, tak jak w kokpicie Audi.
3. Miejsce na opcjonalną oponę zapasową.

Nie wiem, czy Porsche ma te same irytujące problemy co Audi, ale z mojego doświadczenia wynika, że wydają się lepiej wykonane. Myślę, że parametry kontroli jakości Porsche nie są tak luźne jak Audi. Jeśli nie doposażysz Porsche w szalone opcje, nadal będzie droższy od Audi, ale nieznacznie. Jeśli Twój dealer Porsche jest znany z silnej obsługi klienta, może to sprawić, że Twoja decyzja będzie warta dodatkowych pieniędzy. Zbadaj reputację dealerów. To dobrze zainwestowany czas.

#14 ·
Osobiście uważam, że Macan EV jest lepszym pojazdem z kilku powodów.

1. Nadal posiada manualną klimatyzację zamiast sterowania dotykowego.
2. Ekran nawigacji nadal za kierownicą, tak jak kiedyś w kokpicie Audi.
3. Miejsce na opcjonalną oponę zapasową.

Nie wiem, czy Porsche ma te same irytujące problemy co Audi, ale z mojego doświadczenia wynika, że wydają się lepiej wykonane. Myślę, że parametry kontroli jakości Porsche nie są tak luźne jak Audi. Jeśli nie doposażysz Porsche w szalone opcje, nadal będzie droższy od Audi, ale nieznacznie. Jeśli Twój dealer Porsche jest znany z silnej obsługi klienta, może to sprawić, że Twoja decyzj będzie warta dodatkowych pieniędzy. Zrób rozeznanie w reputacji dealerów. To dobrze zainwestowany czas.
Tak, zapomniałem o manualnych kontrolkach. To ogromny plus. Porsche ma również niefortunny czarny lakier fortepianowy... więc pod tym względem pojazdy są dość podobne LOL

#18 ·
Tęsknię za właściwym asystentem ruszania pod górę z poprzednich samochodów VAG. Bardzo łatwo było używać pedału hamulca do zatrzymania lub pełzania, a dotknięcie pedału przyspieszenia przełączało z zatrzymania na pełzanie. Wersja w Q6 wydaje się jak dotąd kapryśna i niespójna.

#20 ·
Mój leasing Q4 niedługo się kończy, cóż, na tyle szybko, że marzenia i plany mogą się zacząć. . . Mam teraz Q4, na który przesiadłem się w połowie leasingu z siostry Q4, czyli ID4, i myślę, że przesiądę się na Q6, aby uzyskać trochę więcej polotu, luksusu, wyżej w linii produktów itp., gdy ten leasing się zakończy. Ale to rodzi wielkie pytania o jego brata, Macana od Porsche. Czy ktoś może mi tutaj pomóc? Czy będę miał poważną nierozwiązaną zazdrość? Czy masz doświadczenie z więcej niż jednym z tych samochodów? Wszystko, co możesz mi powiedzieć, jest mile widziane. Porsche jest naprawdę atrakcyjne, ale skonfigurowanie go sprawia, że jest tak daleko powyżej kosztów Q6, że można się skrzywić. Dzięki!
Nie jestem pewien, czy można porównywać 2 samochody, które są budowane na tej samej linii montażowej, ale jeden jest o 30-40 tys. droższy.

#21 ·
Nie jestem pewien, czy można porównać 2 samochody, które są budowane na tej samej linii montażowej, ale jeden z nich jest o 30-40 tys. droższy.
Nie są budowane na tej samej linii montażowej ani w fabryce.

Macan EV zbudowany w Lipsku w Niemczech.
Audi SQ6 zbudowane w Ingolstadt w Niemczech.