Audi e-tron Forum banner

Naucz mnie ładowania w domu

2 reading
1.6K views 53 replies 6 participants last post by  BobsAudi  
#1 ·
Po mojej jeździe do domu samochodem, podłączyłem go do naszego gniazdka 240 V w garażu, aby go naładować. Pierwszym problemem było to, że mamy gniazdko 3-bolcowe, a dołączony kabel jest 4-bolcowy. Ładowałem go przez kilka godzin przy 120 V, aby mieć wystarczająco dużo energii na wypadek, gdybym musiał gdzieś pojechać. Wczoraj zamówiłem przez Amazon gniazdko i je zainstalowałem. Po pół godzinie ładowania mogę powiedzieć, że działa, chociaż ładowarka pokazuje 50%. Nie mogłem znaleźć sposobu, aby zmienić to na 100%, czy to tylko kwestia przepustowości linii, którą oblicza? Jest to obwód 240 V, 50 A, więc powinien osiągnąć 10+ kW.

Jednakże, jestem zadowolony z ładowania na 50%, ponieważ jedną z osobliwości naszej firmy energetycznej, faktycznie spółdzielni, jest miesięczna "Opłata za szczytowe zapotrzebowanie", która jest oparta na pojedynczym najwyższym zużyciu w miesiącu. Zazwyczaj osiągamy 6-7 kWh w godzinach szczytu. Chciałbym uniknąć osiągnięcia 15+ kWh, ponieważ za ten szczyt pobierają 4 $/kWh. Chciałbym jednak wiedzieć, jak to zmienić, jeśli będę musiał, więc wszelkie wskazówki w tym zakresie byłyby mile widziane.

Oprócz pracy na 50%, chciałbym zaplanować ładowanie. Z tego, co rozumiem, ustawia się timer, w którym podajesz docelowy czas wyjazdu, a on oblicza czas rozpoczęcia wstecz od tego. Więc ustawiłem wyjazd o 9:00 z celem 80%. Ustawiono na "wszystkie dni" i włączono. Zakładałem, że zacznie około 2:00 w nocy. Ustawiono również timer lokalizacji na "Dom" z moim adresem/lokalizacją domową i godzinami ładowania od 2:00 do 8:00 (może powinienem był ustawić na 9:00). Z włączonym timerem i ładowaniem ustawionym na użycie timerów, poszedłem spać, marząc o ładnym 80% naładowaniu rano.

Nie, nigdy się nie naładował. Więc czego mi brakuje? Wiem, że gniazdko i ładowarka działają, przełączyłem je na samo ładowanie i teraz ładuje się dobrze. Powinienem zmierzyć czas, aby zobaczyć, jak szybko ładuje się na kWh (szkoda, że tego nie wyświetla).

#3 ·
Jest to nieintuicyjne, ale nadal musisz włączyć timer w samochodzie. Po wyłączeniu i zanim otworzysz drzwi, pojawi się menu z kilkoma opcjami, a jedną z nich będzie ładowanie z opóźnieniem.
Hmmm. Myślałem, że tak zrobiłem. Ustawiłem timer z godziną wyjazdu 9:00, włączyłem go, a następnie nacisnąłem zegar na ekranie ładowarki. Później jeszcze trochę się tym pobawię.

#4 ·
chociaż ładowarka wyświetla 50%. Nie mogłem znaleźć sposobu, aby zmienić to na 100%, czy to tylko kwestia przepustowości linii, którą określa?
Pomiędzy wskaźnikami "50%" i "100%" znajduje się przycisk pojemnościowy. Jeśli go przytrzymasz, przełączy się między trybami.

Uważaj jednak, upewnij się, że okablowanie w Twoim domu jest wystarczająco dobre, aby poradzić sobie z ciągłym przesyłaniem tak dużej mocy. Audi przeprowadziło akcję serwisową w celu dodania czujników temperatury do kabla ładowania z powodu problemów z okablowaniem domowym klientów, a nowa ładowarka jest ograniczona do 7,2 kW, aby całkowicie uniknąć problemu.

#6 ·
Pomiędzy wskaźnikami "50%" i "100%" znajduje się przycisk pojemnościowy. Przytrzymanie go przełącza między trybami.

Uważaj jednak, upewnij się, że okablowanie w Twoim domu jest wystarczająco dobre, aby poradzić sobie z ciągłym obciążeniem tak dużą mocą. Audi przeprowadziło akcję serwisową w celu dodania czujników temperatury do kabla ładowania z powodu problemów z okablowaniem domowym klientów, a nowa ładowarka jest ograniczona do 7,2 kW, aby całkowicie uniknąć tego problemu.
Tak właśnie myślałem i próbowałem, ale nic się nie zmieniło. Zastanawiam się, czy wykrywa jakość obwodu i odpowiednio się dostosowuje. Jest okablowany na 50 amperów 240 V, więc teoretycznie 12 kW, ale ładował się z mocą 6 kW. Jak powiedziałem, nie mam z tym problemu i prawdopodobnie nigdy nie będę chciał, aby działał na pełne 12 kW, ani nawet znacznie powyżej 6 kW, ze względu na sposób rozliczania energii elektrycznej. W idealnej sytuacji wolałbym ładować przez 12 godzin z mocą 3 kW niż przez 6 godzin z mocą 6 kW.

#36 ·
O ile mi wiadomo, możesz użyć okna czasowego ładowania LUB obliczania czasu wyjazdu, nie obu. Są to różne timery. Jest na ten temat niedawny wątek.

A tak, „nieintuicyjne” to mało powiedziane.
Hmmm. Instrukcja mówi: „Dzięki zaawansowanym ustawieniom ładowania możesz definiować adresy (lokalizacje), pod którymi mają obowiązywać określone ustawienia ładowania. Będą one stosowane tak długo, jak długo Twój pojazd znajduje się w pobliżu określonego adresu. Ustawiony cel ładowania będzie używany zarówno w trybie natychmiastowego ładowania, jak i w trybie ładowania z timera.”

Wygląda więc przynajmniej na to, że powinno działać z obydwoma, zarówno z planowaniem czasu wyjazdu, jak i z oknem ładowania. I faktycznie powinno robić dokładnie to, czego bym chciał, czyli zacząć ładować o określonym przeze mnie czasie. Niemniej jednak nie mogę sprawić, by okno oparte na lokalizacji działało, ani samo, ani z ustawionym planowaniem czasu wyjazdu. Udało mi się sprawić, by planowanie czasu wyjazdu działało samo po usunięciu mojego wpisu dla lokalizacji.

#18 ·
Nie wiem, skąd bierze się 6kW. Napięcie zasilania może się nieco wahać, zwłaszcza jeśli w grę wchodzi długi przebieg kabla.
To było tylko szacowanie oparte na wzroście procentowym przez dwie godziny. Nie jestem pewien, jak dokładny jest Audi w tym, co jest wskazane. (wzrost o 18%, więc (.18 x 77)/2 = 6,9 kW) Więc może próbuje to zrobić przy 30 amperach, co, jak mówisz, dałoby 7,2, a 6,9, które widziałem, mieściło się w granicach błędu. Ten artykuł mówi o 32 amperach, ale ładowarka wyświetlała 50% i zdecydowanie wydawało się, że jest to więcej niż 16 amperów, biorąc pod uwagę wzrost baterii w ciągu 2 godzin.

Planuję kupić miernik amperów, aby zmierzyć rzeczywisty prąd w obwodzie. Chcę też zmierzyć kilka innych rzeczy.

#20 · (Edited)
Model e-tron z 2019 roku mógł mieć dołączoną ładowarkę, która jest bardziej zaawansowana niż ta dostarczana z Q4. Nie wszystkie są takie same. A niektóre mogą przyjmować zasilanie trójfazowe 208V, a także jednofazowe 240V lub 120V. "Dostępna siła prądu" jest prawdopodobnie założona, NIE zmierzona.

Ładowarka, która była dołączona do mojego Q4 z 2022 roku, jest przystosowana do 40A przy 240V, czyli 9,6kW. Podobno można ją zmniejszyć do 50% tej wartości, ale moja jest nieużywana. I nie udało mi się jeszcze wymienić wtyczki/kabla 240V w ramach akcji serwisowej.

Ponieważ nie zostało to kupione od dealera Audi, naprawdę musisz zbadać tę akcję serwisową. Istnieje ryzyko pożaru, zwłaszcza jeśli dołączona przenośna ładowarka jest podłączona do gniazdka 240V "klasy mieszkalnej".

#24 ·
Model e-tron z 2019 roku mógł mieć dołączoną ładowarkę, która jest bardziej zaawansowana niż ta dostarczana z Q4. Nie wszystkie są takie same. A niektóre mogą przyjmować zasilanie trójfazowe 208V, a także jednofazowe 240V lub 120V. "Dostępna siła prądu" jest prawdopodobnie założona, NIE zmierzona.

Ładowarka, która była dołączona do mojego Q4 z 2022 roku, jest przystosowana do 40A przy 240V, czyli 9,6kW. Podobno można ją zmniejszyć do 50% tej mocy, ale moja jest nieużywana. I nie zdążyłem jeszcze wymienić wtyczki/kabla 240V w ramach akcji serwisowej.

Ponieważ ten Q4 nie został zakupiony od dealera Audi, naprawdę musisz zbadać tę akcję serwisową. Istnieje ryzyko pożaru, zwłaszcza jeśli dołączona przenośna ładowarka jest podłączona do gniazdka 240V "klasy mieszkalnej".

View attachment 18105
Audi's strona z akcjami serwisowymi pokazuje jedną otwartą akcję, dotyczącą "Oprogramowania jednostki sterującej hamulców", gdy nie pokazuje ona poprawnie biegu jałowego. Nic o przenośnej ładowarce. Oto informacje o akcji serwisowej dla każdego, kto trafi na ten wątek. Zastanawiam się, czy kabel został już wymieniony, czy po prostu nie pojawia się w carfax ani na stronie Audi z akcjami serwisowymi, ponieważ technicznie nie jest częścią samochodu.

Wynik tego wszystkiego jest taki, że będę ładował z mocą 50% z dwóch powodów - aby utrzymać nasz szczytowe zużycie energii na niskim poziomie i dlatego, że mogą wystąpić problemy z kablem przy 100% na 240V, przynajmniej do czasu rozmowy z Audi na ten temat.

#22 ·
Ok, odkryłem kilka rzeczy. Zdecydowanie jest w tym trochę błędów użytkownika.
1) Aby przełączyć się z 50% na 100%, nie możesz aktualnie ładować.
2) Musisz przytrzymać przycisk przez kilka sekund, to nie jest tylko naciśnięcie i zwolnienie, ale udało mi się to zrobić, gdy nie ładowałem.
3) Funkcje timera odjazdu są naprawdę mylące. Jeśli masz włączone "Zaznacz wszystkie dni", poszczególne dni wyglądają na wyłączone. Wyłącz to, a wszystkie poszczególne dni będą teraz włączone. ¯\_(ツ)/¯ Zakładam, że "Zaznacz wszystkie dni" oznacza, że wszystkie dni są zaznaczone, ale kto wie.
4) Miałem ustawiony zarówno timer oparty na lokalizacji, jak i zaplanowany timer odjazdu. Powyżej wspomniano, że może to nie działać. Wydaje się, że powinno działać, ponieważ po kliknięciu symbolu zegara są one wymienione. Zastanawiam się, czy nie zadziałało, ponieważ obliczenie czasu odjazdu minus czas ładowania było czasem przed oknem startowym dla lokalizacji? Spróbuję się tym trochę pobawić w ciągu najbliższych kilku dni. Jeśli można po prostu mieć okno ładowania dla lokalizacji, wydaje się to idealne i znacznie łatwiejsze do kontrolowania niż funkcje czasu odjazdu.
5) Wygląda na to, że ładowanie do 100% powinno odbywać się przy 32 amperach, a 50% przy 16 amperach. Oznaczałoby to, że 50% powinno być ładowane z mocą 16 x 240 = 3,84 kW. Jednak bateria rosła w tempie bliższym 7 kWh na godzinę przez okres 2 godzin. Obliczyłem to na podstawie zmiany (zmiana procentowego naładowania w ciągu 2 godzin x 77)/2. W zasadzie wzrosła o 18% (61-43) w ciągu 2 godzin, co moim zdaniem wynosi (.18 x 77)/2 = 6,93 kW. Byłoby miło, gdyby samochód wyświetlał, jakie kW otrzymuje.

#26 ·
Jeśli przypomnienie o przenośnej ładowarce nie pojawi się w wyszukiwarce po numerze VIN, oznacza to, że zostało już rozwiązane przez dealera dla danego pojazdu lub nie dotyczy roku produkcji i daty produkcji pojazdu. Jest to formalne przypomnienie, śledzone według numeru VIN.

Jeśli Twoja ładowarka ma moc 32A @ 240V, jest to inna ładowarka, jak zasugerował @TehPenguin. Czy ten Q4 to późny model 2024 czy 2025? (Model 45 czy 55? )
To jest model 50 z 2023 roku.

#31 ·
Więc spojrzałem na mój kabel i jest to część 40a o numerze 8V4.971.675.BB. Wydaje się również, że jest "odwrócony", ponieważ wyświetlacz jest skierowany w stronę ściany po podłączeniu. Widziałem kilka skarg na to, że kabel zamienny jest odwrócony. Podejrzewam więc, że mam kabel zamienny, chociaż chatgpt podaje inny numer części zamiennej. Na razie będę ładować tylko do 50% i skontaktuję się z Audi w przyszłym tygodniu. Muszę znaleźć mój 10-cyfrowy kod PIN, aby móc korzystać z funkcji Connect z mojego telefonu. Denerwujące jest to, że nie ma go na karcie z instrukcją, tak jak kiedyś były kody radiowe BMW.

#39 · (Edited)
Więc spojrzałem na mój kabel i jest to część 40a o numerze 8V4.971.675.BB. Wydaje się również być "odwrócony", gdzie wyświetlacz jest skierowany w stronę ściany po podłączeniu. Widziałem kilka skarg na temat zamiennego kabla, który jest odwrócony. Więc podejrzewam, że mam zamienny kabel, chociaż chatgpt podaje inny numer części zamiennej. Na razie będę ładować tylko na 50% i skontaktuję się z Audi w przyszłym tygodniu. Muszę znaleźć mój 10-cyfrowy kod PIN, aby rzeczy Connect działały z mojego telefonu. Denerwujące jest to, że nie ma go na karcie z instrukcją, jak to było w przypadku kodów radiowych BMW.
LOL. TAK, ZGADZA SIĘ, masz zamienny kabel, a tym samym starszą wersję Audi EVSE, która może przełączać się między 20 a 40A. To było prawdziwe FUBAR i punkt zwrotny inżynierii Audi! kiedy wysłali zamienne kable i okazało się, że wszystkie miały wtyczkę zamontowaną odwrotnie. Kupiłem mały 3-stopowy kabel przedłużający, aby móc obrócić kabel o 180 stopni bez zbytniego naprężania kabla.

#37 ·
Anatomicznie mylący przewód 240V jest wskaźnikiem „naprawy z akcji serwisowej” przenośnej ładowarki oryginalnie dostarczanej z Q4. Nie pozwoliłem dealerowi dotykać mojego i nadal wystaje w rozsądnym kierunku. Ale musi zostać „naprawiony” w ramach akcji serwisowej.

Opublikuję zdjęcia oryginalnego przewodu 240V. Jest to kwestia bezpieczeństwa.

„Cel ładowania” (% SOC) można ustawić albo w oknie „zaawansowanych ustawień” opartym na lokalizacji, albo w „głównym oknie timera”, w którym faktycznie aktywujesz timer („kliknij zegar”).

Nie zmieniam celu ładowania zbyt często, ale myślę, że zmieniam go w głównym oknie timera, niezależnie od tego, czy wykonuję ładowanie z timerem „okno ładowania”, czy natychmiastowe ładowanie, ponieważ jest to najwygodniejsze miejsce po ustawieniu ustawień opartych na lokalizacji. Nigdy nie używam timerów „czasu wyjazdu”.

Instrukcja obsługi nie jest specyficzna dla Q4 (niezależnie od tego, czy powinna być…), jest co najwyżej myląca, a co najgorsze, błędna. Postępuj ostrożnie. Słabo pamiętam, jak przez jakiś czas wyrywałem sobie włosy z tego powodu, aż natknąłem się na coś, co działa dla mnie. Powodzenia.

#41 ·
Czyli przez "zaktualizowany" masz na myśli aktualizację oprogramowania, która ma zostać zastosowana do "starszego" Audi EVSE w ramach akcji serwisowej? Interesujące.

Szczerze mówiąc, to dostawca Audi zepsuł produkcję zmodyfikowanego przewodu 240V, ale myślę, że nigdy się nie dowiemy, czy inżynierowie Audi dali im specyfikacje lub rysunki techniczne FUBAR. 🙃

Jestem trochę ciekawy, co dostanę, gdy w końcu wyślę mój do naprawy. Kiedyś.
Tak, myślę, że główna zmiana oprogramowania dla cegły dotyczyła domyślnego podłączenia. Pierwotnie, gdy najpierw podłączyłeś kabel L2 do ściany, cegła włączała się na 100%. Ludzie podłączali to do gniazd suszarek 32A i przepalali swoje obwody. Aktualizacja oprogramowania spowodowała, że cegła włączała się na 50%. Teraz trzeba było świadomie wybrać ustawienie 40A.

#43 ·
Super. Udało mi się uruchomić ładowanie czasowe. Usunąłem mój timer oparty na lokalizacji i ustawiłem po prostu timer oparty na wyjeździe i działał przez noc, zaczynając mniej więcej wtedy, kiedy myślałem, że powinien. Mogę jeszcze trochę pobawić się timerem opartym na lokalizacji, ale wydaje się, że nie działa tak, jak bym się spodziewał, albo może wcale nie działa. Nie udało mi się go uruchomić ani jako jedyny timer, ani w połączeniu z timerem wyjazdu. Denerwujące, ale nie koniec świata.
Następnym krokiem jest próba uzyskania 10-cyfrowego kodu, abym mógł w pełni funkcjonalnie korzystać z myAudi Connect (jest tu wiele wątków na ten temat, żaden nie daje mi zbyt wiele nadziei, ani na zdobycie kodu, ani na to, aby aplikacja na telefon zrobiła to, co powinna, jeśli mi się uda).

#44 ·
Zobacz wątek „Planowanie ładowania”. Jeśli używasz „aktualnej lokalizacji”, gdy jesteś w preferowanej lokalizacji ładowania, powinno to działać. Musisz jednak aktywować timer dla każdej sesji ładowania, klikając ikonę „zegara” na głównej stronie ładowania MMI, lub być może na ekranie wyłączania, jeśli właśnie zatrzymałeś samochód. Jeśli ustawiłeś lokalizację, MMI powinno wyświetlać komunikat za każdym razem, gdy wracasz do tej lokalizacji. „Zaawansowane ustawienia ładowania w tej lokalizacji” lub coś w tym stylu. Ale moim zdaniem nie działa to tak, jak myślałaby większość ludzi. Nie mogę powiedzieć, czy aplikacja jest lepsza, ponieważ moja żona jest głównym kierowcą Q4, a cała sprawa z „kluczowym użytkownikiem” jest po prostu zbyt irytująca. Twoje doświadczenia mogą się różnić. Oczywiście ja jestem głównym ładowaczem Q4 i rozwiązuję tajemnicze i czasami nierozwiązywalne pytania, takie jak „Kochanie, dlaczego to robi/nie robi?” itp. Pogodziłem się ze swoim losem. 🙄

#45 ·
Zobacz wątek „Planowanie ładowania”. Jeśli używasz „aktualnej lokalizacji”, gdy jesteś w preferowanej lokalizacji ładowania, powinno to działać. Musisz jednak aktywować timer dla każdej sesji ładowania, klikając ikonę „zegara” na głównej stronie ładowania MMI, lub być może na ekranie wyłączania, jeśli właśnie zatrzymałeś samochód.

Jeśli ustawiłeś lokalizację, MMI powinno wyświetlać komunikat za każdym razem, gdy wracasz do tej lokalizacji. „Zaawansowane ustawienia ładowania w tej lokalizacji” lub coś w tym stylu.

Ale moim zdaniem nie działa tak, jak myślałaby większość ludzi. Nie mogę powiedzieć, czy aplikacja jest lepsza, ponieważ moja żona jest głównym kierowcą Q4, a cała sprawa z „kluczowym użytkownikiem” jest po prostu zbyt irytująca. YMMV

Oczywiście, ja jestem głównym ładowaczem Q4, rozwiązującym zawiłe i czasem niemożliwe do odpowiedzi pytania typu „Kochanie, dlaczego to działa/nie działa?” itp. Pogodziłem się ze swoim losem. 🙄
Tak, stworzyłem lokalizację „Dom”, ustawiłem ją jako „ustaw lokalizację” podczas tworzenia, nadałem jej okno czasowe, które zaczynało się 5 minut od bieżącego czasu, kliknąłem zegar, podłączyłem ładowarkę. Wyświetlił się komunikat, że czeka na timer (lub coś w tym stylu, nie pamiętam dokładnego sformułowania). Okno czasowe minęło bez żadnych zmian. Może jeszcze trochę się tym pobawię i sprawdzę wspomniany wątek. Patrzyłem na inny wątek, który zawierał link do filmu instruktażowego Audi i w zasadzie czułem, że pokazywał dokładnie to, co zrobiłem. Pochodzi z 2019 roku dla oryginalnego e-trona, ale wydawał się w większości taki sam. Ale biorąc pod uwagę, że udało mi się uruchomić timer odjazdu, to prawdopodobnie wystarczy. Szkoda, że światło na samochodzie przy wtyczce nie miało dodatkowego koloru. Wydaje się, że biały oznacza negocjacjacje, czerwony problem, a zielony zarówno ładowanie, jak i oczekiwanie na timer. Powinni mieć niebieski lub coś podobnego dla wskaźnika czuwania.

#47 ·
Nie zaprzeczam, ale zielony miga inaczej w przypadku "czuwania" (oczekiwanie na timer) i aktywnego ładowania.

"Stroboskop" = oczekiwanie na timer

Uspokajający puls = ładowanie

Ciągła zieleń = ładowanie zakończone

Jest mały piktogram w obudowie portu ładowania, jeśli lubisz zagadki.

Widziałem kiedyś czerwony, kiedy popełniłem błąd nowicjusza, próbując wyjąć wtyczkę, gdy aktywnie się ładowała. Nie rób tego.

#50 ·
Myślę, że @Ender miał na myśli, że wolałby, aby migało na niebiesko podczas oczekiwania na timer. Może też blond włosy?

Chyba że zmieniło się to wraz z odświeżeniem w połowie 2024 roku.

<edit> Albo może jest inaczej dla RS GT niż dla Q4.

Moje tylko trzepocze zielonym okiem.
Musiało się zmienić w 2025 roku. Jak tak o tym myślę, mój 2023 też migał na zielono.

#54 ·
Muszę powiedzieć, że różne kolory są prawdopodobnie bardziej intuicyjne niż różne migania, ale co jest, jest. Rzadko zwracam uwagę na te światła, chyba że coś jest nie tak.
Tak, teraz, gdy wiem, że sytuacja z timerem działa (przynajmniej ta oparta na odjeździe, nie próbowałem ponownie timera opartego na lokalizacji), jest w porządku, ale przechodzi od białego do zielonego do zielonego zanikającego i pojawiającego się, aż do faktycznego migania. Zanikanie i pojawianie się jest takie samo, jak to, co robi podczas aktywnego ładowania.