Audi e-tron Forum banner

Terminy realizacji zamówień Q4

957K views 5K replies 379 participants last post by  Handydave  
#1 ·
Właśnie rozpocząłem proces zamawiania nowego Q4, ale nie otrzymałem jeszcze informacji o czasie realizacji. Czy ktoś ostatnio zamawiał Q4 i otrzymał datę dostawy? Jeśli tak, jak długo trzeba czekać?

#3 ·
Zamówiłem w maju, dostałem informację o 6 tygodniu 2022 roku. Złożyłem zamówienie za pośrednictwem programu dyplomatycznego Audi Germany i udało im się przyspieszyć dostawę do 29 tygodnia 2021 roku (w przyszłym tygodniu). W międzyczasie powiedziano mi, że opóźnienie wynosi co najmniej 2 tygodnie. Nie mam jeszcze ostatecznej daty. Patrząc na niemieckie strony dealerów, czas realizacji zamówienia wynosi obecnie do roku.

#14 · (Edited)
Zamówiłem w maju, dostałem tydzień 6 2022. Złożyłem zamówienie za pośrednictwem programu dyplomatycznego Audi Germany i udało im się przyspieszyć dostawę do tygodnia 29 2021 (w przyszłym tygodniu). W międzyczasie powiedziano mi, że jest opóźnienie o co najmniej 2 tygodnie. Nie mam jeszcze ostatecznej daty. Patrząc na niemieckie strony dealerów, czas realizacji wynosi teraz do roku.
Mam dostawę w tym samym tygodniu (29), ale dealer mówi, że w zeszłym tygodniu, on jeszcze nie widzi VIN, ale tydzień pozostaje taki sam jak 29.. zamówiłem w maju - więc czekam, co się stanie - jestem również ciekaw, czy dealerzy widzą tydzień dostawy, a nie tydzień budowy, a nawet dokładny dzień, kiedy samochód jest planowany do zbudowania (takie było moje poprzednie doświadczenie z innymi markami)

#113 ·
Niezbyt niedawno, ale zamówiłem Q4 40 w czerwcu, tydzień budowy jest ustawiony na 28 2021 (w tym tygodniu), a dostawa powinna nastąpić na początku sierpnia, tak mi powiedziano. Jestem w Hiszpanii.
Cześć, mała aktualizacja od dealera. VIN został przypisany do mojego zamówienia, co oznacza, że ​​samochód jest zbudowany lub w trakcie budowy. Pierwotny tydzień budowy był niedokładny (mimo że powiedzieli "potwierdzony tydzień budowy", a dealer nie miał żadnych dodatkowych informacji do dzisiaj).

Mam nadzieję, że wszyscy nie będziecie musieli za długo czekać. Zaktualizuję, gdy dowiem się więcej.

#15 ·
Powinni mieć tydzień budowy. Dostawa zależy od tego, gdzie się znajdujesz. W przypadku Wielkiej Brytanii samochody jadą pociągiem do Emden, a następnie statkiem do Wielkiej Brytanii. Ostatnim razem mój Audi stał w porcie 2 tygodnie czekając na wysyłkę. Kiedy samochód znajdzie się w Wielkiej Brytanii, powinno to zająć niewiele czasu. W Europie powinno być szybciej.

#16 ·
Zakładam to samo, ale dealer wciąż odnosi się do tygodnia dostawy, co nie ma dla mnie sensu. Nawet w zeszły piątek potwierdzili tydzień dostawy 29 (bieżący). Wysyłka na Słowację jest dość szybka, tylko tydzień. Moje jedyne założenie, dlaczego nie widzą numeru VIN, jest takie, że powinien być zbudowany w tygodniu 29, a nie dostawy.

#18 ·
Mój dealer właśnie napisał do mnie e-mail, w którym stwierdził, że samochód jest w produkcji, wstrzymany z powodu braku jednej części do finalizacji, ale powinno to być zrobione w ciągu kilku dni, więc mam nadzieję, że ma rację, mam nadzieję, że nawet Audi nie chce trzymać niedokończonych samochodów gdzieś i są dla nich priorytetem 😂

#20 ·
Mój dealer właśnie napisał do mnie e-mail, w którym stwierdził, że samochód jest w produkcji i wstrzymano go z powodu braku jednej części do finalizacji, ale powinno to być zrobione w ciągu kilku dni, więc mam nadzieję, że ma rację, mam nadzieję, że nawet Audi nie chce trzymać niedokończonych samochodów gdzieś i są dla nich priorytetem 😂
Wygląda na to, że jesteśmy w tej samej partii produkcyjnej. Bez wątpienia brak chipów.

#19 ·
Właśnie otrzymałem informację o dostawie 40 e-tron Edition 1 (Pebble Grey/C+S/21" 5-ramienne felgi aluminiowe w kształcie gwiazdy) - zamówione pod koniec czerwca, niepotwierdzony tydzień budowy 48, przewidywana dostawa w połowie stycznia 22 do dealera. Coś dobrego na początek 2022 roku 😀

#34 ·
Zamówiłem mojego Q4 e-tron 50 Vorsprung. Dealer wysłał mi e-mail z informacją, że na początku grudnia. Nie mogę się doczekać!!
Jaka była data Twojego zamówienia?

Zamówiłem Q4 40 Sport (C&S i pakiet tech) 24 lipca i powiedział, że od października do marca 22... jak długo po zamówieniu otrzymałeś aktualizację? Jestem tak niecierpliwy - myślę, że po prostu muszę o tym zapomnieć na kilka miesięcy, bo oszaleję!

#26 ·
Aktualizacja BW27: zamówiłem mojego Q4 3 czerwca w Wielkiej Brytanii, w momencie zamówienia dealer poinformował mnie, że przewidywany termin dostawy to koniec września, ale kilka dni później otrzymałem informację o tygodniu budowy 27 (pierwszy tydzień lipca) z oczekiwaniem, że budowa odbędzie się w Zwickau - pociąg do Emden - statek do Grimsby - do dealera do końca lipca / początku sierpnia. Pod koniec czerwca otrzymałem e-mail od Audi UK z informacją, że rozpoczyna się budowa, ale 3 tygodnie później dealer powiedział, że jeszcze nie wyszedł (nie przeszedł kontroli jakości QC) i dlatego nie ma numeru VIN/podwozia. Bez tego nie mogę zamówić podkładki ściennej podpoint w Wielkiej Brytanii. Ponadto powiedziano mi, że z powodu braku chipów mogę otrzymać tylko jeden kluczyk z pilotem i jeden głupi kluczyk, a drugi pilot ma być dostępny pod koniec roku. Najlepszym przypuszczeniem jest teraz koniec sierpnia (więc poczekam do 1 września, żeby go odebrać, nie ma sensu rejestrować go tydzień przed 71reg). Plotka głosi, że kombinacja braku chipów / covid / niemieckiej powodzi spowodowała, że żaden z nich nie mógł opuścić QC. (ja: Q4 40 edition 1 Navarra Blue C&S i pompa ciepła. Nie zrobiłem Tech peck i wciąż nie jestem pewien, czy powinienem to zrobić v dodatkowy zasięg, jaki daje pompa ciepła!!!!)

#28 ·
31 kwietnia 2021 r. zamówiłem Q4 40 e-tron launch edition S competition Navarra Blue full options z felgami 21" "5-arm-rotor-aero".
Przewidywana dostawa w połowie lipca. Kilka tygodni później telefon od mojego dealera, dostawa została przesunięta na koniec sierpnia.

W zeszły czwartek kolejny telefon od mojego dealera Audi, bardzo zła wiadomość, samochód może zostać dostarczony, ale bez szyberdachu, haka holowniczego, pompy ciepła i przyciemnianych tylnych szyb.

To był regres, jednak sprzedawca wskazuje, że Audi Holandia może ponownie zamówić samochód pod tym samym numerem partii, ze wszystkimi opcjami, które zamówiłem, ale czas dostawy jest nieznany, a oczekuje się dostawy pod koniec tego roku na początku 2022 roku.

W związku z tym mogłem natychmiast uzupełnić samochód o dodatkowe opcje, które zostały w międzyczasie uzupełnione.

Nie miałem zbyt wiele czasu na przemyślenia, więc wczoraj zdecydowałem się anulować zamówienie i zamówić nową konfigurację:

Q4 45 e-tron launch edition S competition full options z 21" "5-arm-rotor-aero" oraz jako dodatkowe opcje:
pebble grey
Adaptive cruise assist z emergency assist
Adaptive cruise control z ogranicznikiem prędkości
Parking aid plus

Image

Uważam to za "szczęśliwy wypadek"
W Holandii można było najpierw zamówić S Competition tylko w:
Czarny / Biały / Navarra Blue, ale od lat szaleję za Nardo Gray, a Pebble Grey jest bardzo podobny do tego, mimo że jest nieco jaśniejszy.
i natychmiast przeszedłem na 45 E-tron, który właśnie stał się dostępny do zamówienia

w końcu wciąż zadowolony z mojego zamówienia

#30 ·
31 kwietnia 2021 zamówiłem Q4 40 e-tron launch edition S competition Navarra Blue full options z felgami 21" "5-ramiennymi-rotor-aero".
Przewidywana dostawa w połowie lipca. Kilka tygodni później telefon od mojego dealera, dostawa została przesunięta na koniec sierpnia.

W zeszły czwartek kolejny telefon od mojego dealera Audi, bardzo zła wiadomość, samochód może zostać dostarczony, ale bez szyberdachu, haka holowniczego, pompy ciepła i przyciemnianych tylnych szyb.

To był regres, jednak sprzedawca wskazuje, że Audi Holandia może ponownie zamówić samochód pod tym samym numerem partii, ze wszystkimi opcjami, które zamówiłem, ale czas dostawy jest nieznany, a oczekuje się dostawy pod koniec tego roku na początku 2022 roku.

W związku z tym mogłem natychmiast uzupełnić samochód o dodatkowe opcje, które zostały w międzyczasie uzupełnione.

Nie miałem zbyt wiele czasu na przemyślenia, więc wczoraj zdecydowałem się anulować zamówienie i zamówić nową konfigurację:

Q4 45 e-tron launch edition S competition full options z 21" "5-ramiennymi-rotor-aero" oraz jako dodatkowe opcje:
pebble grey
Adaptive cruise assist z emergency assist
Adaptive cruise control z ogranicznikiem prędkości
Parkowanie plus

View attachment 2450

Uważam to za "szczęśliwy wypadek"
W Holandii można było najpierw zamówić S Competition tylko w:
Czarny / Biały / Navarra Blue, ale od lat szaleję za Nardo Gray, a Pebble Gray jest bardzo podobny do tego, mimo że jest nieco jaśniejszy.
i natychmiast przeszedłem na 45 E-tron, który właśnie stał się dostępny do zamówienia

w końcu wciąż zadowolony z mojego zamówienia
szkoda, że te felgi nie są dostępne w Wielkiej Brytanii

#35 ·
Cześć wszystkim, mój pierwszy post. Naprawdę interesujące forum i dobre dzielenie się wiedzą, uwielbiam to!

Zamówiłem mojego Q4 50 Vorsprung z pompą ciepła i pakietem funkcyjnym u lokalnego dealera Audi na początku lipca i z obecnym szacowanym tygodniem budowy 37, więc mam nadzieję, że w połowie września. Dealer wydawał się całkiem przekonany, że to solidna data, ale nie jestem tego taki pewien...

Wiele osób mówi, że są opóźnienia z 50-tkami, więc wysłałem również wiadomość prywatną do Audi UK na Facebooku, ponieważ ktoś zasugerował, że są całkiem dobrzy w udzielaniu aktualizacji... opublikuję jedną, jeśli jakąś usłyszę 😀

#39 ·
Będę rozglądał się w okolicach października - listopada, aby zamówić Q4 Sportback na lipiec 2022 roku przez pracę. Problem w tym, że nie można go skonfigurować tak, jak chcesz. Na przykład, jeśli chcesz przyciemniane szyby, musisz wziąć S Line lub wyżej. Nie można zamówić 19-calowych kół w S Line i nie można zamówić panoramicznego dachu, chyba że wybierzesz wersję Vorsprung.

Chciałbym wersję Sportback 50 (lub 45) Quattro w wersji Sport z 19-calowymi kołami, przyciemnianymi szybami i panoramicznym dachem, kamerą cofania i HUD, ale proszę bez skóry.

Audi twierdzi, że zamawianie pakietów pomaga zaoszczędzić pieniądze, ponieważ najpopularniejsze opcje są łączone w niższej cenie niż w przypadku zakupu osobno. Nie potrzebuję wirtualnego kokpitu, ale chciałbym mieć HUD. Nie potrzebuję ulepszonego systemu dźwiękowego ani dodatkowych opcji tempomatu w pakiecie C+S, ale chciałbym mieć kamerę cofania. Z pewnością byłoby taniej dla mnie po prostu wybrać HUD i kamerę cofania jako opcje, a nie kompletny pakiet C+S i Tech Pack?

IMHO miło byłoby mieć możliwość przy wyborze Edition 1 usunięcia bezsensownych i drogich świateł matrycowych z dynamicznymi kierunkowskazami i wykorzystania oszczędności na wybór znacznie bardziej przydatnego panoramicznego dachu. Naprawdę nie obchodzi mnie, czy ludzie w innych samochodach widzą moje kierunkowskazy "dynamicznie".

#40 ·
Będę rozglądał się w okolicach października - listopada, aby zamówić przez pracę Q4 Sportback z dostawą na lipiec 2022 roku. Mój problem polega na tym, że nie można go skonfigurować tak, jak chcesz. Na przykład, jeśli chcesz szyby z funkcją privacy, musisz wziąć S Line lub wyżej. Nie można zamówić 19-calowych kół w wersji S Line i nie można zamówić panoramicznego dachu, chyba że wybierzesz wersję Vorsprung.

Chciałbym Sportback 50 (lub 45) Quattro w wersji Sport z 19-calowymi kołami, szybami z funkcją privacy i panoramicznym dachem, kamerą cofania i HUD, ale proszę bez skóry.

Audi twierdzi, że zamawianie pakietów pomaga zaoszczędzić pieniądze, ponieważ najpopularniejsze opcje są łączone w niższej cenie niż w przypadku zakupu ich osobno. Nie potrzebuję wirtualnego kokpitu, ale chciałbym mieć HUD. Nie potrzebuję ulepszonego systemu dźwiękowego ani dodatkowych opcji tempomatu w pakiecie C+S, ale chciałbym mieć kamerę cofania. Z pewnością taniej byłoby dla mnie po prostu zamówić HUD i kamerę cofania jako opcje, a nie kompletny pakiet C+S i Tech Pack?

IMHO miło byłoby mieć możliwość, przy wyborze Edition 1, usunięcia bezsensownych i drogich świateł matrycowych z dynamicznymi kierunkowskazami i wykorzystania oszczędności na wybór znacznie bardziej przydatnego dachu panoramicznego. Naprawdę nie obchodzi mnie, czy ludzie w innych samochodach widzą moje kierunkowskazy "dynamicznie".
To trochę kpina, zgadzam się. Pakiety wydają się być zaprojektowane tak, aby wpychać Cię dalej w droższe wersje. Z pewnością wiedzą, co robią, i nie jest to z korzyścią dla klientów.