Audi e-tron Forum banner
41 - 60 of 62 Posts
Czy komuś udało się dostać samochód zastępczy E-Tron od dealera podczas wizyty w serwisie? Zastanawiam się, ile takich samochodów zastępczych może być. Mój lokalny dealer ma dość dużą sprzedaż, ale nie ma E-Tron w flocie samochodów zastępczych.
Mój dealer ma jeden samochód zastępczy e tron i zawsze próbuje mi go dać, ponieważ wie, że nie zatankuję samochodu zastępczego z silnikiem spalinowym 🤣, a także mój e tron miał wiele problemów w ciągu pierwszych sześciu miesięcy i myślę, że próbują to zrekompensować. Mój dealer jest naprawdę świetny, wiem, że nie wszyscy tacy są i jestem wdzięczny, że mój był bardzo pomocny.

Pozbyliśmy się dziś naszego eTron Sportback Prestige z 2021 roku na rzecz BMW iX 50 z 2023 roku. Mieliśmy nadzieję trzymać się Audi EV, ale spóźniają się na imprezę. eTron jest po prostu za mały dla nas, a zasięg jest do bani i nic, co Audi ma wkrótce wypuścić, nie jest o wiele lepsze. Również wartość odsprzedaży, przynajmniej w mojej okolicy, jest straszna. Poniosłem stratę przy wymianie, ale przynajmniej dostaliśmy 7500 $ ulgi podatkowej, kiedy go kupiliśmy.

Jeśli oddasz samochód w rozliczeniu w ciągu pierwszych kilku lat, poniesiesz stratę, niezależnie od marki. Niektóre tracą 20% w pierwszym roku! Po około 4-5 latach zwalnia. Patrząc na wartości odkupu w porównaniu do sprzedaży prywatnej, etron wygląda na przeciętny dla marki.

"Samochody tracą najwięcej na wartości w pierwszym roku, a amortyzacja trwa przez około pięć lat. Samochód może stracić do 20% swojej wartości w pierwszym roku, a w ciągu pierwszych pięciu lat spaść do około 40% ceny początkowej. Oznacza to, że traci około 15% wartości każdego roku po pierwszym roku."

Jeśli oddajesz samochód w rozliczeniu w ciągu pierwszych kilku lat, dostaniesz po kieszeni, bez względu na markę. Niektóre tracą 20% w pierwszym roku! Po około 4-5 latach zwalnia. Patrząc na wartości w rozliczeniu w porównaniu do sprzedaży prywatnej, etron wygląda na przeciętnego dla tej marki.

"Samochody tracą najwięcej na wartości w pierwszym roku, a amortyzacja trwa przez około pięć lat. Samochód może stracić do 20% swojej wartości w pierwszym roku, a w ciągu pierwszych pięciu lat spaść do około 40% ceny początkowej. Oznacza to, że traci około 15% wartości każdego roku po pierwszym roku."
Tak, zdaję sobie z tego wszystko sprawę. Byłem po prostu zszokowany, jak szybko i jak bardzo rynek samochodów używanych spadł w ciągu ostatnich 2 lat. Kiedy kupiłem nowego eTrona, używane nie były dużo tańsze, więc dobrze trzymały swoją wartość, tak jak praktycznie wszystkie używane samochody. Dealerzy Audi dzwonili do mnie, próbując sprzedać mi używane eTrony z 2021 roku z przebiegiem 10 tys. mil lub więcej za 80-85 tys. dolarów. Mój eTron był w wersji Prestige i miał wszystkie dzwonki i gwizdki, które można było zamówić i kosztował około 92 tys. dolarów. Więc z ulgą podatkową w wysokości 7500 dolarów nie miało sensu kupować używanego.

KBB ma bardzo zawyżone wartości dla eTronów. Otrzymywałem oferty od dealera, aby zasadniczo zamienić mojego 2021 na 2023 eTron. Oferowali do 5000 dolarów zniżki na 2023 i oszacowali, że dostanę 6154 dolary za oddanie mojego 2021. Oszacowali wartość w rozliczeniu na 61 242 dolary, a miał on tylko około 13 tys. mil przebiegu. Więc z tym wszystkim i oprocentowaniem 6,99% moja miesięczna rata miała wzrosnąć o 214 dolarów! Cóż, gdyby 2023 był trochę większy, miał więcej mocy i znacznie większy zasięg, być może bym to rozważył. 2023 to jednak zasadniczo ten sam samochód. 2024 Q8 eTron wygląda obiecująco, a Sportback ma szacowany zasięg 300 mil, ale to zasadniczo ten sam samochód.

Nie czytając odpowiedzi wszystkich, moje 2 centy od czasu posiadania naszego 22 etron to fakt, że zasięg ssie. Mój 22 etron reklamuje maksymalny zasięg 222 mil. To, czego nie mówią ci do momentu zakupu, niezależnie od tego, czy sprzedawca ci to powiedział, czy w instrukcji obsługi, to żeby nie zawsze ładować go do 100%. Ładuj tylko do 80%. Jeśli wybierasz się w dłuższą podróż, naładuj go do 100%. No $#!+ teraz mam średnio 150-160 mil przy 80% i to zależy od tego, czy na zewnątrz jest ciepło/gorąco. Kiedy było zimno, miałem średnio 129-139 mil. Innym dobrym przykładem jest to, że wczoraj naładowałem mojego etrona do 100% z powodu dłuższej podróży. Rano, kiedy odłączyłem ładowarkę, miałem zasięg 202 mil. To najwyższy szacowany zasięg, jaki uzyskałem od czasu posiadania tego SUV-a. Mój pierwszy cel według GPS był oddalony o 32 mile. Na autostradzie 98% płasko dotarłem do pierwszego celu z pozostałym zasięgiem 152 mil. Bez używania klimatyzacji lub ogrzewania i jazdy w trybie oszczędnym. Jeżdżę z ograniczeniem prędkości i nie mam ciężkiej nogi, zwłaszcza z żoną, dzieckiem i starszą matką w samochodzie. Byłem naprawdę rozczarowany, że zużyłem 50 mil zasięgu na 32-milową podróż. To się często zdarza i nie tylko raz. Ponieważ wczoraj musieliśmy pojechać w wiele innych miejsc, skończyło się na tym, że musiałem znaleźć miejsce do ładowania przed powrotem do domu, ponieważ po zrobieniu wszystkiego, co chcieliśmy, zostało mi 65 mil zasięgu. Szczerze mówiąc, dla mnie ten SUV etron nie jest wart pieniędzy, które wydaliśmy. Technologia jest świetna (kiedy działa), ale nawet to jest kwestią przypadku, jak czytałem na forach i postach grupowych. Wiele osób porzuca etrony i przechodzi na Tesle i inne samochody elektryczne. Nie lubię Tesli, ale też ich nie nienawidzę. Moi znajomi je mają i są świetne pod względem zasięgu ze względu na ich zdolność do regeneracji. Jak tylko puścisz gaz, zaczyna się regeneracja, co jest świetne zarówno na autostradzie, jak i w mieście. W naszych etronach regeneracja następuje tylko wtedy, gdy wciśnięty jest hamulec lub naciskasz lewą łopatkę. Ale poważnie, kiedy zamierzasz zwolnić lub wcisnąć hamulce na otwartej autostradzie bez ruchu? W Teslach częściej będziesz puszczać gaz wiele razy, aby zmniejszyć prędkość lub utrzymać prędkość itp. Przyjaciele mówią mi, że ich zasięg utrzymuje się całkiem dobrze nawet na autostradach.

Inny powód....Wartość odsprzedaży Audi spada jak kamień. To mnie zaskakuje, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że jest to popularna luksusowa marka.

Nie czytając odpowiedzi wszystkich, moje 2 centy od czasu posiadania naszego 22 etron to fakt, że zasięg ssie. Mój 22 etron reklamuje 222 mile maksymalnego zasięgu. To, czego nie mówią ci, dopóki nie kupisz go, czy sprzedawca ci powiedział, czy w instrukcji obsługi, to nie zawsze ładuj go do 100%. Ładuj tylko do 80%. Jeśli wybierasz się w dłuższą podróż, naładuj go do 100%. No $#!+ teraz mam średnio 150-160 mil przy 80% i to zależy od tego, czy na zewnątrz jest ciepło/gorąco. Kiedy było zimno, miałem średnio 129-139 mil. Innym dobrym przykładem jest to, że wczoraj naładowałem mojego etrona do 100% z powodu dłuższej podróży. Rano, kiedy odłączyłem ładowarkę, miałem zasięg 202 mil. To najwyższy szacowany zasięg, jaki uzyskałem od czasu posiadania tego SUV-a. Moim pierwszym celem według GPS było 32 mile. Na autostradzie 98% płasko dotarłem do pierwszego celu z pozostałym zasięgiem 152 mil. Bez używania klimatyzacji lub ogrzewania i jazdy w trybie oszczędności. Jeżdżę z ograniczeniem prędkości i nie mam ciężkiej nogi, zwłaszcza z żoną, dzieckiem i starszą matką w samochodzie. Byłem naprawdę rozczarowany, że zużyłem 50 mil zasięgu na 32-milową podróż. To się często zdarza i nie tylko raz. Ponieważ wczoraj musieliśmy pojechać w wiele innych miejsc, musiałem znaleźć miejsce do ładowania przed powrotem do domu, ponieważ po tym, jak poszliśmy i zrobiliśmy wszystko, co chcieliśmy, zostało mi 65 mil zasięgu. Szczerze mówiąc, dla mnie ten SUV etron nie jest wart wydanych pieniędzy. Technologia jest świetna (kiedy działa), ale nawet to jest kwestią przypadku, z tego, co czytałem na forach i postach grupowych. Wiele osób porzuca etrony i przechodzi na tesle i inne samochody elektryczne. Nie lubię tesli, ale też ich nie nienawidzę. Moi znajomi je mają i są świetne pod względem zasięgu ze względu na ich zdolność do regeneracji. Jak tylko puścisz gaz, zaczyna się regeneracja, co jest świetne zarówno na autostradzie, jak i w mieście. W naszych etronach regeneracja następuje tylko wtedy, gdy wciśniesz hamulec lub naciśniesz lewą łopatkę. Ale poważnie, kiedy zamierzasz zwolnić lub wcisnąć hamulce na otwartej autostradzie bez ruchu? W teslach częściej będziesz puszczać gaz, aby zmniejszyć prędkość lub utrzymać prędkość itp. Znajomi mówią mi, że ich zasięg trzyma się całkiem dobrze, nawet na autostradach.

Inny powód....Wartość odsprzedaży Audi spada jak kamień. To mnie zaskakuje, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że jest to popularna luksusowa marka.
Żeby wyjaśnić jedną kwestię: jazda na luzie jest najskuteczniejszym sposobem poruszania się samochodem. Przy każdej regeneracji tracisz 25 do 30 procent energii kinetycznej, która jest tracona jako ciepło. Zatem, jeśli samochód - taki jak Tesla - nie może jechać na luzie, to NEGATYW.

Odnośnie Twojej 32-milowej podróży. WSZYSTKIE EV, w tym Tesle, kiedy zaczynasz jechać, początkowo "stopią" mile przez 20 lub 30 minut, gdy kabina się nagrzewa/chłodzi, a akumulator nagrzewa się do optymalnej temperatury pracy. Powinieneś ładować swój samochód za pomocą timera ustawionego na godzinę odjazdu i uwzględnić klimatyzację kabiny jako część tego cyklu ładowania. (Jeśli używasz timera, energia zużyta do klimatyzacji kabiny jest zwracana do akumulatora ze ściany). W ten sposób wyjeżdżasz z pełnym, klimatyzowanym akumulatorem i kabiną. Założę się, że Twoje 50 mil byłoby ZNACZNIE bliżej 32.

Żeby wyjaśnić jedną kwestię: jazda na luzie jest najskuteczniejszym sposobem poruszania się samochodem. Przy każdym odzyskiwaniu energii tracisz 25 do 30 procent energii kinetycznej, która jest tracona jako ciepło. Zatem, jeśli samochód - taki jak Tesla - nie może jechać na luzie, to jest to NEGATYW.

Odnośnie Twojej podróży 32 mil. WSZYSTKIE samochody elektryczne, w tym Tesle, gdy zaczynasz jazdę, początkowo "roztapiają" mile przez 20 lub 30 minut, gdy kabina się nagrzewa/chłodzi i gdy akumulator nagrzewa się do optymalnej temperatury pracy. Powinieneś ładować swój samochód za pomocą timera ustawionego na czas odjazdu i uwzględnić klimatyzację kabiny jako część tego cyklu ładowania. (Jeśli używasz timera, energia zużyta do klimatyzacji kabiny jest uzupełniana do akumulatora ze ściany). W ten sposób wyjeżdżasz z pełnym, klimatyzowanym akumulatorem i kabiną. Założę się, że Twoje 50 mil byłoby ZNACZNIE bliższe 32 milom.
Dzięki za wyjaśnienie dotyczące rekuperacji. Ale jeśli chodzi o timer, zawsze ustawiam timer na czas odjazdu. W dni powszednie timery są ustawione na 7 rano, ponieważ o tej porze żona zabiera mojego syna do szkoły. Wczoraj timer był ustawiony na 10 rano, co było czasem mojego odjazdu, więc to, co powiedziałeś, mi nie pomogło.

Dzięki za wyjaśnienie dotyczące regeneracji. Ale jeśli chodzi o timer, zawsze ustawiam timer na godzinę odjazdu. Timery w dni powszednie są ustawione na 7 rano, ponieważ o tej porze żona zabiera mojego syna do szkoły. Wczoraj timer był ustawiony na 10 rano, co było godziną mojego odjazdu, więc to, co powiedziałeś, mi nie pomogło.
Czy uwzględniasz klimatyzację kabiny w swoim timerze? Ciekawe, uważam, że to wszystko bardzo pomaga w tym początkowym spadku przebiegu.

Czy uwzględniasz klimatyzację kabiny w swoim timerze? Ciekawe, uważam, że to wszystko bardzo pomaga w tym początkowym spadku przebiegu.
Nie, nie włączam klimatyzacji kabiny. Tak, jestem bardzo niezadowolony z zasięgu naszego samochodu elektrycznego. Zarówno żona, jak i ja pracujemy z domu. W przeciętny dzień, zabierając syna do szkoły, co daje 18 mil w obie strony, nie mając gdzie indziej pojechać po drodze, nasz Etron zużywa około 30+ mil zasięgu. Przy 80% naładowania, średnio 150 mil zasięgu rano. Pod koniec dnia zostaje nam 116-120 mil zasięgu. Świetna jazda po mieście. Żadnych skarg. Ale autostrada jest do bani dla mojego etrona.

....tak, czyż to nie wspaniałe!?
Tak naprawdę to nie. Uwielbiam Audi. Moje pierwsze Audi to był A6 Prestige z 2013 roku. Absolutnie uwielbiałem ten samochód, tak samo jak moja żona. Chcieliśmy kupić samochód elektryczny, ale naprawdę chcieliśmy Audi, więc kupiliśmy eTron Sportback Prestige z 2021 roku ze wszystkimi bajerami. Ulga podatkowa w wysokości 7500 $ również pomogła nam w podjęciu decyzji. W czasie, gdy szukaliśmy, ceny używanych samochodów były szalone, a używany eTron nie był dużo tańszy niż model z 21 roku i bez ulgi podatkowej na używany. Naprawdę lubię ten samochód, ale nienawidziłem zasięgu i braku miejsca w środku. Pomyślałem, że Audi wypuści jakieś znacznie większe modele z lepszym zasięgiem w 23 lub 24 roku i wymienimy eTrona z 21 roku. Audi i tak spóźniło się na imprezę EV, a Volkswagen skupiał się bardziej na dieslu jako przyszłości niż na samochodach elektrycznych.

Mogliśmy poczekać jeszcze kilka lat, ale w związku z niepewnością co do nowych ulg podatkowych i tym, że moja żona rozpoczyna nową pracę za kilka miesięcy, która będzie wymagała znacznie dłuższej jazdy, postanowiliśmy rozejrzeć się za innymi samochodami elektrycznymi. Z nowymi zasadami ulg podatkowych nie było zbytnio w czym wybierać. Przyjrzeliśmy się Lyriq, ale wersja AWD jeszcze się nie ukazała. Mam przyjaciela, który jest wysoko w sprzedaży w dużym salonie BMW w okolicy i właśnie dostał nowego BMW iX xDrive50 i pozwolił mojej żonie na niego spojrzeć. Zgodziłem się wydać mniej pieniędzy na model podstawowy, ale żona chciała wszystkie bajery z drogimi skórzanymi siedzeniami. Udało nam się go wziąć w leasing i dali nam ulgę podatkową w wysokości 7500 $ od ceny pojazdu, ponieważ nie kwalifikuje się on do ulgi podatkowej. Wymieniliśmy eTrona i byliśmy zszokowani wartością wymiany. Dostaliśmy tylko 61 500 $ za eTron Sportback z 21 roku z przebiegiem 14 896 mil i sprzedają go za dokładnie to, za co go wymieniliśmy.

Ogólnie rzecz biorąc, naprawdę podoba mi się BMW i jak dotąd moja żona je uwielbia. Ma w sobie tak wiele technologii, że zajmie mi trochę czasu, zanim wszystko rozgryzę. Ma mnóstwo mocy i momentu obrotowego oraz naprawdę płynną jazdę. Zasięg jest naprawdę dobry. Mam lekarza około 1,5 godziny od siebie, którego widuję co 3 miesiące. W idealnych warunkach eTron ledwo by tam dotarł i wrócił na 100% naładowaniu. W zimną pogodę nie było mowy i musiałbym się zatrzymać i naładować, aby wrócić do domu. Na szczęście jest tam wspaniała włoska restauracja, która oferuje bezpłatne ładowanie dla klientów, więc zatrzymywałem się tam, żeby zjeść i naładować przez 30-45 minut. BMW dotarło tam i z powrotem z dużą rezerwą zasięgu. Ma większą baterię i nie jestem pewien, czy jest bardziej wydajny niż eTron, ale nie miałem żadnego lęku przed zasięgiem.

Jestem fanem ciężarówek i jeżdżę GMC Sierra z 21 roku, ale nadal lubię Audi i mam nadzieję, że wkrótce nadrobią zaległości na imprezie EV.

Ale tak naprawdę, te akumulatory EV muszą być o WIELE lżejsze i wytwarzać taką samą lub większą ilość energii elektrycznej, inaczej to przejście na samochody elektryczne nie zadziała. Aby uzyskać większy zasięg, po prostu dodają coraz więcej akumulatorów, zwiększając w ten sposób wagę przy niewielkim lub zerowym wzroście wydajności.

Samochody tracą najwięcej wartości w pierwszym roku, a amortyzacja trwa około pięciu lat. Samochód może stracić do 20% swojej wartości w pierwszym roku, a w ciągu pierwszych pięciu lat spaść do około 40% od pierwotnej ceny. Oznacza to, że traci około 15% wartości każdego roku po pierwszym roku.

Licząc ulgę podatkową w wysokości 7500 dolarów, którą otrzymałem za mojego 22 sportbacka, nie ma zaskoczenia, ile te samochody są warte. Uzyskanie tej ulgi podatkowej zapłaciło za sporą część pierwszych dwóch lat amortyzacji. To nie więcej niż wiele samochodów! Plus to, za co sprzedałem mojego A6 dealerowi Nissana, było w mojej opinii rozbojem na drodze! Jeśli dostałeś ulgę podatkową i miałeś wymianę w szczycie, myślę, że poradziłeś sobie dobrze!

Tak naprawdę nie. Uwielbiam Audi. Moje pierwsze Audi to było A6 Prestige z 2013 roku. Absolutnie uwielbiałem ten samochód, podobnie jak moja żona. Chcieliśmy kupić samochód elektryczny, ale naprawdę chcieliśmy Audi, więc kupiliśmy eTron Sportback Prestige z 2021 roku ze wszystkimi bajerami. Ulga podatkowa w wysokości 7500 dolarów również pomogła nam w podjęciu decyzji. W czasie, gdy szukaliśmy, ceny używanych samochodów były szalone, a używany eTron nie był dużo tańszy niż model z 21 roku i nie było ulgi podatkowej na używany. Naprawdę lubię ten samochód, ale nienawidziłem zasięgu i braku miejsca w środku. Pomyślałem, że Audi wypuści na rynek kilka znacznie większych modeli o lepszym zasięgu w 23 lub 24 roku i wymienimy '21. Audi i tak spóźniło się na imprezę EV, a Volkswagen skupiał się bardziej na dieslu jako przyszłości niż na samochodach elektrycznych.

Mogliśmy poczekać jeszcze kilka lat, ale w obliczu niepewności co do nowych ulg podatkowych i tego, że moja żona zaczyna nową pracę za kilka miesięcy, która będzie wymagała znacznie dłuższej jazdy, postanowiliśmy rozejrzeć się za innymi samochodami elektrycznymi. Z nowymi zasadami dotyczącymi ulg podatkowych nie było z czego wybierać. Przyjrzeliśmy się Lyriq, ale wersja AWD jeszcze się nie ukazała. Mam przyjaciela, który jest wysoko w dziale sprzedaży w dużym salonie BMW w okolicy i właśnie dostał nowego BMW iX xDrive50 i pozwolił mojej żonie na niego spojrzeć. Zgodziłem się wydać mniej pieniędzy na model podstawowy, ale żona chciała wszystkie bajery z drogimi skórzanymi siedzeniami. Udało nam się go wziąć w leasing i dali nam ulgę podatkową w wysokości 7500 dolarów od ceny pojazdu, ponieważ nie kwalifikuje się on do ulgi podatkowej. Wymieniliśmy eTron i byliśmy zszokowani wartością wymiany. Dostaliśmy tylko 61 500 dolarów za eTron Sportback z 21 roku z przebiegiem 14 896 mil i sprzedają go za dokładnie to, za co go wymieniliśmy.

Ogólnie rzecz biorąc, naprawdę lubię BMW i jak dotąd moja żona je uwielbia. Ma w sobie tak wiele technologii, że zajmie mi chwilę, zanim wszystko rozgryzę. Ma mnóstwo mocy i momentu obrotowego oraz naprawdę płynną jazdę. Zasięg jest naprawdę dobry. Mam lekarza około 1,5 godziny od siebie, którego widzę co 3 miesiące. W idealnych warunkach eTron ledwo by tam dotarł i z powrotem na 100% naładowaniu. W zimną pogodę nie było mowy i musiałbym się zatrzymać i naładować, aby wrócić do domu. Na szczęście jest tam wspaniała włoska restauracja, która oferuje bezpłatne ładowanie dla klientów, więc zatrzymywałem się tam, żeby zjeść i naładować przez 30-45 minut. BMW dotarło tam i z powrotem z dużą rezerwą zasięgu. Ma większą baterię i nie jestem pewien, czy jest bardziej wydajny niż eTron, ale nie miałem żadnego lęku przed zasięgiem.

Jestem fanem ciężarówek i jeżdżę GMC Sierra z 21 roku, ale nadal lubię Audi i mam nadzieję, że wkrótce nadrobią zaległości na imprezie EV.

Ale tak naprawdę, te akumulatory EV muszą być o WIELE lżejsze i wytwarzać taką samą lub większą ilość energii elektrycznej, w przeciwnym razie to przejście na EV nie zadziała. Aby uzyskać większy zasięg, po prostu dodają coraz więcej akumulatorów, zwiększając w ten sposób wagę przy niewielkim lub zerowym wzroście wydajności.
Wybierając samochód elektryczny, musisz upewnić się, że zasięg jest "wystarczająco dobry", aby spełnić Twoje potrzeby... nie ma co do tego wątpliwości! Mój etron quattro z 2019 roku sprawdził się u mnie dobrze i miał zasięg zaledwie 215 mil. Moje objawienie dotyczące doświadczenia zakupowego jest takie, że nie można niczego zakładać, zwłaszcza próbując porównać samochód elektryczny z porównywalnym ICE. Musisz odrobić pracę domową i zrównoważyć potrzebę i pragnienie zasięgu, dopasowania i wykończenia, komfortu, trybu jazdy i ceny. Wraz z końcem mojego leasingu przechodzę na Q8 etron Sportback o zasięgu 296 mil - to zdecydowanie zapewnia dodatkowe bezpieczeństwo! Q8, nawiasem mówiąc, zwiększył pojemność baterii o 20%, ale dodał tylko 60 funtów do wagi pojazdu. Producenci samochodów stają się coraz bardziej sprytni. Jestem naprawdę zadowolony z komfortu, dopasowania i wykończenia, a zwłaszcza z realizacji strategii trybu jazdy Audi Coast/Regen. Cieszę się, że mogę to zachować i zapłacić 10 000 $ + mniej, gdybym miał przejść na iX.

Nie, nie włączam klimatyzacji kabiny. Tak, jestem bardzo niezadowolony z zasięgu naszego samochodu elektrycznego. Zarówno żona, jak i ja pracujemy z domu. W przeciętny dzień, zabierając syna do szkoły, co daje 18 mil w obie strony, nie mając gdzie indziej pojechać po drodze, nasz Etron zużywa około 30+ mil zasięgu. Przy 80% naładowania, średnio 150 mil zasięgu rano. Pod koniec dnia zostaje nam 116-120 mil zasięgu. Świetnie sprawdza się jednak w jeździe po mieście. Nie ma na co narzekać. Ale autostrada jest do bani dla mojego etrona.
Powinieneś dodać klimatyzację kabiny do swojego Timera.

Wybierając EV, musisz upewnić się, że zasięg jest "wystarczająco dobry", aby zaspokoić Twoje potrzeby... nie ma co do tego wątpliwości! Mój etron quattro z 2019 roku sprawdzał się u mnie dobrze i miał zasięg zaledwie 215 mil. Moje objawienie dotyczące doświadczenia zakupowego jest takie, że nie można niczego zakładać, zwłaszcza próbując porównać EV z porównywalnym ICE. Musisz odrobić pracę domową i zrównoważyć potrzebę i chęć zasięgu, dopasowania i wykończenia, komfortu, trybu jazdy i ceny. Kiedy kończy mi się leasing, przechodzę na Q8 etron Sportback z zasięgiem 296 mil - zdecydowanie zapewnia to dodatkowe bezpieczeństwo! Nawiasem mówiąc, Q8 zwiększył pojemność akumulatora o 20%, ale dodał tylko 60 funtów do masy pojazdu. Producenci samochodów stają się coraz bardziej sprytni. Jestem naprawdę zadowolony z komfortu, dopasowania i wykończenia, a zwłaszcza z realizacji strategii trybu jazdy Audi Coast/Regen. Cieszę się, że mogę to zachować i zapłacić 10 000 $ + mniej, gdybym miał przejść na iX.
Przeprowadziłem szeroko zakrojone badania nad EV przed zakupem eTron z 2021 roku. Był on mniej więcej na szczycie cen samochodów używanych, a nawet nowych eTronów było niewiele. W tamtym czasie eTron z 2021 roku był "odpowiedni" dla codziennych dojazdów mojej żony do pracy. Wkrótce zacznie nową pracę, która jest znacznie dalej, a ten samochód nie był już "odpowiedni". Nie był to również dobry pojazd rodzinny, ponieważ przestrzeń na tylnych siedzeniach była tak mała. Przyglądaliśmy się Q8 Sportback z 2024 roku, ale to w zasadzie ten sam samochód o pojemności 114 kWh zamiast 95 kWh modelu z 2021 roku, który mieliśmy. Wymiary są takie same. Od czasu do czasu jeździłem nim na wizytę u lekarza, która wynosi 93 mile w jedną stronę i nie mogłem dojechać tam i z powrotem na 100% naładowaniu.

Od razu byłem przekonany, kiedy jeździłem iX. To całkowita różnica między dniem a nocą w porównaniu do eTron! Moc jest śmieszna. Tylna kanapa jest o wiele bardziej przestronna i moi 3 chłopcy mogą wygodnie w niej siedzieć. SQ8 eTron byłby jednak bardziej porównywalny do iX.

Przed zakupem eTron 2021 przeprowadziłem obszerne badania nad samochodami elektrycznymi. Był on mniej więcej na szczycie cen używanych samochodów, a nawet nowe eTrony były trudno dostępne. W tamtym czasie eTron 2021 był "odpowiedni" do codziennych dojazdów mojej żony do pracy. Wkrótce zacznie nową pracę, która jest znacznie dalej i ten samochód nie był już "odpowiedni". Nie był to również dobry samochód rodzinny, ponieważ tylne siedzenia były tak małe. Rozważaliśmy zakup Q8 Sportback 2024, ale to w zasadzie ten sam samochód z pojemnością 114 kWh zamiast 95 kWh w modelu z 2021 roku, który mieliśmy. Wymiary są takie same. Od czasu do czasu jeździłem nim na wizytę u lekarza, która wynosi 93 mile w jedną stronę i nie mogłem dojechać tam i z powrotem na 100% naładowaniu.

Od razu byłem przekonany, kiedy jeździłem iX. To całkowita różnica między dniem a nocą w porównaniu do eTron! Moc jest śmieszna. Tylne siedzenia są o wiele bardziej przestronne i moi 3 chłopcy mogą w nim wygodnie siedzieć. SQ8 eTron byłby jednak bardziej porównywalny do iX.
Dobrze słyszeć! Za 10 tys. więcej niż Q8, dostajesz zasięg i przestrzeń na tylnych siedzeniach, których potrzebujesz.

Nie powiedziałbym, że jest o 10 000 $ droższy niż Q8. Jeśli chodzi o osiągi i cenę, SQ8 e-tron jest bardziej porównywalny do iX, a w pełni wyposażony iX ma w przybliżeniu taką samą cenę.
Nie, to 10 tys. dolarów. Wyceniłem je. SQ8 jest porównywalny do iX głównie ceną. Ma niższy przebieg niż Q8 etron SUV.

Nie, to 10 000 $. Wyliczyłem je. SQ8 jest porównywalny do iX głównie ceną. Ma mniejszy przebieg niż Q8 etron SUV.
To fajnie. Każdy wycenia rzeczy inaczej, w zależności od swoich preferencji. Podstawowy Q8 2024 (bez Sportback) kosztuje 77 800 $, a podstawowy iX 2023, który dostałem, kosztował 84 100 $. Nie było żadnych zmian w iX 2023 i 2024, poza podwyżką ceny o 3000 $ w cenie podstawowej.

Właśnie skonfigurowałem zarówno Q8 2024 (bez sportback), jak i iX 2024. Aby uzyskać porównywalny Q8, musiałbym wziąć model Prestige, a to wyniosło 88 990 $, a iX 91 800 $. Wziąłbym Q8 Sportback Prestige, a jego cena wynosi 92 390 $. iX jest objęty 3-letnią konserwacją, ale nie znam jej kosztu. Q8 nie ma wliczonej konserwacji, ale myślę, że jeśli zapłacisz z góry, to około 1500 $. Więc żeby dostać wszystkie dzwonki i gwizdki, których chciałbym w obu pojazdach, różnica w cenie wynosi mniej niż 3000 $, i to nie licząc 3-letniej konserwacji w iX.

Różnica w mocy jest jednak ogromna. iX ma 516 KM, a 0-60 wynosi 4,4 sekundy, podczas gdy Q8 ma 402 KM, a 0-60 w 5,4 sekundy. iX ma prawdziwą jazdę jednym pedałem, z której cały czas korzystam, ale moja żona boi się jej używać. Trzeba się do tego przyzwyczaić. Obie firmy oferują 7500 $ zniżki na pokrycie ulg podatkowych, jeśli leasingujesz pojazd zamiast go kupować.

Skończyłem z iX, który ma prawie wszystkie ulepszenia, które były oferowane, a po rabacie 7500 $ dostałem go za 92 980 $. Mieli na podłodze inny, bardziej okrojony model, ale mojej żonie nie podobały się siedzenia. Chciała o wiele droższe, ulepszone siedzenia i wszystkie dzwonki i gwizdki, mimo że nigdy nie korzysta z żadnej technologii.

Widzę teraz, że Audi pobiera dodatkową opłatę za 2. port ładowania. Zakładam, że zrobili to, aby obniżyć koszty. iX i tak ma tylko jeden port ładowania. Naprawdę mam nadzieję, że Audi naprawiło to bezprzewodowe ładowanie telefonu, ponieważ nigdy tak naprawdę nie działało w moim e-tronie z 2021 roku. Mam nadzieję, że do czasu zakończenia mojego leasingu iX Audi będzie miało większy samochód elektryczny, abym mógł wrócić. Naprawdę uwielbiałem mojego A6 z 2013 roku, a moim ulubionym samochodem był Audi TT i chciałbym, żeby zrobili jego wersję EV, ponieważ został wycofany z produkcji.

Kolejny dobry przykład, wczoraj naładowałem swojego etrona do 100% z powodu dłuższej podróży. Rano, kiedy odłączyłem ładowarkę, miałem zasięg 202 mil. To najwyższy szacowany zasięg, jaki uzyskałem od czasu posiadania tego SUV-a.
Wow, 202 to najwięcej, co widziałeś? Myślę, że 250 to mój maks (w miniony weekend), a w umiarkowaną pogodę regularnie osiągam 230-240. Może warto sprawdzić, co napędza Twoje zużycie. W sekcji pojazdu w MMI znajduje się opcja menu (chyba wydajność lub coś w tym stylu), która powie Ci, co możesz zrobić, aby zwiększyć zasięg. Niektóre osoby zgłaszały, że ich tylna klimatyzacja była ustawiona na maksymalne chłodzenie lub maksymalne ogrzewanie, co również może pobierać trochę energii.

W czwartek przejechaliśmy 186 mil bez ładowania i dotarliśmy z zasięgiem 44 mil. Średnia prędkość wynosiła około 50 mil na godzinę, co prawdopodobnie było równo podzielone między autostradę 70+ mil na godzinę, mniejsze autostrady/trasy stanowe 55 mil na godzinę, drogi lokalne/ruch 25-35 mil na godzinę
Image

41 - 60 of 62 Posts