Audi e-tron Forum banner
41 - 55 of 55 Posts
Hamulce w Q4 to absolutny złom!!!
Zgodnie z poprzednim cytatem, są niespójne, a czasem tak miękkie, że szczerze mówiąc czuję się, jakbym jechał Ładą lub Trabantem (jeśli ktoś wie, co to jest).
Wstyd dla Audi, że ma tak beznadziejny projekt, chociaż pasuje do MMI (projektant musiał wziąć trochę kwasu), a jakość materiałów we wnętrzu pasuje do Yugo.

Również nie lubię hamowania Q4 bez rekuperacji........Mamy tu szerokie autostrady, gdzie większość mojej jazdy odbywa się na tempomacie w trybie Drive i Efficiency..........Kiedy muszę zwolnić lub się zatrzymać, zwykle wyłączam tempomat, naciskam manetkę, aby włączyć rekuperację na poziomie 2, zwalniając przed potrzebą hamowania. Czasami, gdy nie wykonam kroku z manetką i polegam wyłącznie na pedale hamulca, często czuję, że wymagana siła jest znacznie większa niż w innym samochodzie, którym jeżdżę, czasami bardzo zaskoczony brakiem spowolnienia.
Moje inne niemieckie samochody to Porsche, więc trudno porównać.........zdecydowanie!

Cóż, kiedyś niemieckie samochody były znane z bardzo wymagających elementów sterowania. Jak pamiętam, w latach 80. doszło do wielu niezamierzonych incydentów z przyspieszeniem w Audi 5000 i stwierdzono, że pedał przyspieszenia był tak trudny do wciśnięcia, że kierowcy wcisnęli go do podłogi, myśląc, że to pedał hamulca.

Moja mama miała jeden z nich i jest drobną, małą istotą. Musicie się wziąć w garść! 😈

Ale pomijając BS/trolling, możliwe jest, że tryb wydajnościowy preferuje regenerację zamiast włączania hamulców ciernych. Nigdy go nie używam. Możliwe jest również, że klocki hamulcowe są do bani. Z pewnością lubią piszczeć!

............ it’s possible that efficiency mode biases toward regen rather than engaging the friction brakes. I never use it. It’s also possible the brake pads suck. They certainly like to squeal!
Zgadza się, mój '88 928 S4 ma bardzo ciężkie elementy sterujące.......ale zasadniczo jest to GT do jazdy z dużą prędkością 170 mil na godzinę po autostradzie i hamulce działają doskonale.

Nie jestem pewien, jak bardzo inne tryby wpływają na regenerację; tylne hamulce bębnowe z okładzinami rzeczywiście są do bani, bez wątpienia.

Tak, nie myślałem o hamulcach bębnowych od dziesięcioleci, więc musiałem sobie przypomnieć, co w nich nie jest takie dobre. Myślę, że podatność na zanik, stosunkowo stopniowe działanie i stosunkowo duży skok pedału znajdują się na szczycie listy.

Brzmi to trochę jak skargi tutaj, ale myślę, że zaniku można prawdopodobnie uniknąć dzięki hojnemu wykorzystaniu regeneracji. Z tyłu jest duży silnik elektryczny i być może dlatego VAG pomyślał, że może obejść się z tylnymi bębnami. Nie wiem. Dziwny wybór dla rzekomo premium samochodu w tym wieku.

Ale jeśli chcesz doświadczyć prawdziwej grozy, zjedź stromym wzgórzem na rowerze z hamulcami Cantilever! 😱

Wygląda na to, że niektórzy ludzie muszą odbyć dłuższe jazdy testowe i przestać porównywać samochód, który zaczyna się od 45 tys. do samochodu, który zaczyna się od 69 tys. (Q4 vs Q8 w Wielkiej Brytanii).

Z pewnością każda rozsądna osoba zdałaby sobie sprawę, że samochód średniej wielkości oparty na MEB (Q4) nie ma konkurować z luksusowym dużym samochodem (Q8). Pełne zawieszenie pneumatyczne i znacznie większe nadwozie oznaczają większy komfort jazdy. Oznacza to jednak również znacznie gorszą wydajność, a mimo większych wymiarów zewnętrznych, przestrzeń pasażerska wewnątrz nie jest znacznie inna. Być może ci, którzy narzekają na Q4, powinni byli zapłacić za Q8...

Naprawdę nie mam pojęcia, czego doświadczasz z hamulcami swoich samochodów, ponieważ po moich poprzednich samochodach (A6, A8, Q7) hamulce Q4 są dokładnie takie, jakich można by oczekiwać od samochodu, który początkowo wykorzystuje rekuperację, a następnie przechodzi na hamulce cierne. Wydaje się, że żal po zakupie jest silny w tym wątku.

Jeśli chodzi o użycie tylnych hamulców bębnowych, to było to omawiane wiele, wiele razy. W samochodzie elektrycznym tylne hamulce są tak rzadko używane, że zasadniczo nie są potrzebne do normalnej jazdy. Powiedziałbym, że jeśli regularnie używasz tylnych hamulców, to twoje umiejętności prowadzenia pojazdu wymagają sprawdzenia. Używając uszczelnionego tylnego systemu bębnowego, unikasz problemów z przedwczesną wymianą tarcz spowodowaną rdzą i późniejszymi wżerami z powodu braku użycia tylnych tarcz. Zobacz, ile samochodów musi wymienić tarcze z powodu braku użytkowania w świecie ICE (Honda, patrzę na ciebie).

Cześć Mirka,
Zamiast krytykować inteligencję nowych właścicieli Q4, rzeczywistość jest taka, że ten produkt to ŚMIECI i w żadnym wypadku nie powinien być sprzedawany jako Audi. Jestem głęboko przekonany, że każdy, kto kupuje ten pojazd z wcześniejszym doświadczeniem z Audi, to mój 6., powinien móc oczekiwać podobnego poziomu przyjemności z jazdy i jakości wykończenia.
Nie jestem pewien, skąd wziąłeś swoje liczby, ale ten pojazd w Kanadzie kosztuje 80 000,00 $, osiemdziesiąt tysięcy, co pod każdym względem jest przewyższane przez wiele innych marek, które kosztują 1/3 mniej.
Mój E-tron z 2019 roku był pojazdem światowej klasy pod każdym względem. Nie tak "uroczy" jak Q4 E-tron sportback, ale pojazd, którym jeździło się z przyjemnością i był PRAWDZIWYM Audi z jakością i bez skrótów.
Z poważaniem,
Krumplihamozo

Wygląda na to, że niektórzy ludzie muszą odbyć dłuższe jazdy testowe i przestać porównywać samochód, który zaczyna się od 45 tys. euro, z samochodem, który zaczyna się od 69 tys. euro (Q4 vs Q8 w Wielkiej Brytanii).
Myślę, że najważniejszym wnioskiem jest jazda testowa innymi markami. Przez ostatnie trzy lata odbyłem wiele jazd testowych i Q4 jest nadal za drogie jak na swoje dopasowanie i wykończenie, wyposażenie i technologię. Szczerze mówiąc, dotyczy to również wielu innych niemieckich samochodów elektrycznych 😜

Cześć Mirka,
Zamiast atakować inteligencję nowych właścicieli Q4, rzeczywistość jest taka, że ten produkt to ŚMIECI i pod żadnym pozorem nie powinien być sprzedawany jako Audi. Uważam, że każdy, kto kupuje ten pojazd z wcześniejszym doświadczeniem z Audi, to mój 6., powinien oczekiwać podobnego poziomu przyjemności z jazdy i jakości wykończenia.

Nie jestem pewien, skąd wziąłeś swoje liczby, ale ten pojazd w Kanadzie kosztuje 80 000,00 $, osiemdziesiąt tysięcy, co jest przewyższone pod każdym względem przez wiele innych marek, które kosztują 1/3 mniej.

Mój E-tron z 2019 roku był pojazdem światowej klasy pod każdym względem. Nie tak "uroczy" jak Q4 E-tron sportback, ale pojazd, którym jeździło się z przyjemnością i był PRAWDZIWYM Audi z jakością i bez skrótów.

Z poważaniem,
Krumplihamozo
Liczby, jak powiedziałem, odnoszą się do klasy pojazdu. Audi Canada ma Q4 w cenie od 63 000 dolarów kanadyjskich, a Q8 w cenie od 96 000 dolarów kanadyjskich. To natychmiast daje wyobrażenie o rynkach, na które te samochody są skierowane.

Tylne hamulce są używane cały czas. Po prostu nie przykłada się do nich takiej siły jak do przednich hamulców. Jeśli w to nie wierzysz, opuść szybę w okienku drive-thru. Te cholerne rzeczy piszczą.

Podstawowe zasady inżynierii motoryzacyjnej nie są porzucane tylko dlatego, że pojazd ma elektryczny układ napędowy.

Sednem sprawy jest to, że Q4 dzieli większość swojej inżynierii z ID.4 i został wprowadzony w bardzo mainstreamowej cenie. Ale potem cena została podniesiona do klasy luksusowej. To nie dotyczy tylko Q4. Kiasy za 60 000 dolarów? Naprawdę?

Istnieje fundamentalny rozdźwięk między naszymi oczekiwaniami wobec określonej klasy cenowej a tym, co oferują Q4 i większość innych samochodów elektrycznych. Bo baterie są cholernie drogie!

Mam mojego Q4 Sportback od czerwca 2023 roku. Uwielbiam jego wygląd zewnętrzny. Ogólnie rzecz biorąc, uważam, że samochód jest w porządku. Ale w tym tkwi problem, powinno być lepiej. Miałem Q5 z 2018 roku i uważałem, że był niezwykły. Oto moje rozczarowania:

• Zasięg:
  • Rozumiem, że to ograniczenie baterii, ale denerwuje mnie, że producent podaje zasięg baterii, ale zaleca korzystanie tylko z 80% z niego. Mój samochód rzadko szacuje zasięg powyżej 200 mil, nawet po nocy ładowania.
  • Zimna pogoda drastycznie zmniejszyła zasięg samochodu. O 30–40%. Audi usunęło pompę ciepła z powodu problemów z łańcuchem dostaw. Przejście z reklamowanego przez producenta zasięgu 250+ mil do rzeczywistych 135 mil jest trudne.
  • Oprogramowanie:
  • Ekran MMI początkowo wydawał się w porządku, a nawet robił wrażenie. Ale zawsze wydaje się, że jest kilka błędów, które nie zostały rozwiązane. Samochód często nie rozpoznaje mnie jako kierowcy. A potem są chwile, kiedy uruchomienie zajmuje kilka minut. Mój Q5 zawsze „pamiętał” poprzednie ustawienia radia i HVAC. Ten samochód rzadko to robi.
  • Aplikacja jest śmieszna. Rzadko mogę zdalnie uruchomić klimatyzację. Zasięg rzadko odpowiada podanemu zasięgowi samochodu. A brak poprzednich funkcji, takich jak możliwość zdalnego odblokowania samochodu, jest niedopuszczalny.
  • Samochód nie pozwala CarPlay na integrację z oprogramowaniem. Wyświetlacz przezierny nie działa podczas korzystania z CarPlay i nie komunikuje informacji o baterii z mapami Apple.
  • Wnętrze:
  • Wnętrze nie wygląda i nie sprawia wrażenia, jakby należało do luksusowego samochodu.
  • Brak zintegrowanych elementów sterowania drzwiami garażowymi
  • Brak chłodzonych siedzeń
  • Ładowanie:
  • Nigdy nie widziałem, żeby samochód ładował się powyżej 100 kW, nawet gdy ładowarka ma wyższą moc.
  • Port ładowania nie jest podświetlony. Prawie każdy inny samochód elektryczny, który widzę, ma podświetlenie lub port otoczony światłem.
Żeby być sprawiedliwym, mam też kilka pozytywów. Mój dealer Audi był znakomity. Miałem jedno doświadczenie, kiedy samochód był martwy. Dealer zorganizował dla mnie przejazd i naładował samochód. Dali mi samochód zastępczy, podczas gdy oglądali samochód. Niestety nie mogli znaleźć żadnych problemów i na szczęście był to pojedynczy incydent.

Mam 3-letnią umowę leasingu. Mam nadzieję, że technologia baterii i ładowania będą w tym czasie zasadniczo inne. Ale nie mam już gwarancji zakupu Audi do mojego następnego samochodu. Q4 jest w porządku. Ale jest kilka samochodów, które są o wiele lepsze. Zobaczymy w 2026 roku.

Ustaw ładowanie do 100% w MMI, jeśli chcesz większego zasięgu. Zazwyczaj ładuję tylko do domyślnych 80%, ale nie ma żadnej szkody, jeśli nie zostawisz samochodu zbyt długo na 100%. Główną wadą jest to, że ostatnie 20% trwa dłużej, więc nie warto tego robić podczas długiej podróży między szybkimi ładowarkami. Aplikacja jest okropna, ale wydaje się działać u mnie (zdalny klimat itp.). Audi miało problemy z dostawami pompy ciepła i otrzymaliśmy kredyt w wysokości 1000 dolarów, ale potem dostaliśmy możliwość ponownego dodania jej, co zrobiliśmy. Może to dotyczyć rynku kanadyjskiego. Zasięg spada zimą - w moim doświadczeniu o około 25% - wystarczająco, aby planowanie podróży było zbyt ważne.

Posiadając mojego Audi Q4 e-tron Premium Plus 50 z 2023 roku z pakietem Black Optic, w tym systemem dźwiękowym Sonos, dzielę się moimi przemyśleniami i spostrzeżeniami. Ogólnie jestem z niego bardzo zadowolony i spełnił moje wysokie oczekiwania. Jestem architektem, więc to nadaje kolor mojej perspektywie.

W swojej klasie ma najpiękniejszy design zewnętrzny. Moim zdaniem wciąż jest liderem w tej kwestii. Ma elegancki, ponadczasowy design zewnętrzny Audi i wygląda imponująco i drogo.

Wnętrze ma wzorowe wymiary i sprawia wrażenie przestronnego. Projekt wnętrza jest o lata świetlne lepszy niż ascetyczna estetyka designu konkurencyjnych produktów Tesli i VW w swojej klasie. Jednak design jest mniej elegancki i mniej wyrafinowany niż to, czego można oczekiwać od Audi. Jest dobry, ale nie wspaniały. Siedzenia są wygodne i dobrze dopasowane, ale duża część wystroju wnętrza jest zbyt oszczędna jak na samochód w tej klasie. Ogólnie wnętrze jest w porządku, ale nie wspaniałe. Oprogramowanie systemu informacyjno-rozrywkowego jest solidne i działa dobrze, ale design nie jest wiodący i jest nieco przestarzały. Dźwięk Sonos jest również solidny, ale gorszy od wysokiej klasy opcji audio dostępnych w BMW.

Samochód prowadzi się dobrze, ale chciałbym, żeby zawieszenie było nieco bardziej sztywne. Układ kierowniczy jest bezpośredni i w porządku dla mojego gustu w trybie sportowym. Moc jest wystarczająca, ale nie wspaniała. Zasięg jest wystarczający, ale nie wspaniały. Jednak dla mnie działa dobrze.

Zasięg podany przez Audi zaniża zasięg. Latem samochód pokonuje około 275 do 290 mil. Porównując go z Teslą, moje doświadczenie pokazuje, że Tesla zawyża zasięg swoich BEV, podczas gdy Audi go zaniża.

Mój Q4 był niezwykle niezawodny i bezproblemowy. Obszary do poprawy: więcej mocy, większy zasięg, zaoferowanie opcji audio Harmon Kardon, uwalnianie wtyczki ładowarki jest kapryśne. Chciałbym zobaczyć lepszą ofertę kół.

W porównaniu do mojego Tesli Model 3 z 2020 roku port ładowarki wymaga ulepszeń. Zbyt często się zacina i zwalnia bez wielu kombinacji, co marnuje czas. Awaryjne zwolnienie wtyczki jest zbyt trudne do uzyskania i nie zawsze działa. Wymaga zbyt dużego nacisku.

Podsumowując, jestem bardzo zadowolony z Q4 i nie żałuję jego zakupu. Samo Audi jest drobnym rozczarowaniem. Po prostu nie traktują swoich klientów tak dobrze jak BMW. Zachowam Q4 przez 5 do 7 lat, biorąc pod uwagę, jak bardzo lubię ten samochód.
Wcale nie jestem pod wrażeniem........Mam mojego q4 s line 45 od 6 miesięcy, jestem bardzo rozczarowany jakością wykonania EV, fotel kierowcy skrzypi cały czas, czekałem miesiącami, żeby umówić się na naprawę, pojechał do głównego dealera (swansea audi), który był całkowicie bezużyteczny i nie próbował go naprawić, a następnie zignorował moje telefony. Umówiłem się na wizytę w przyszłym miesiącu na drugą rezerwację, aby rozwiązać problem. Przejechałem tylko 1900 mil z powodu frustrującego problemu z hałasem, przyjemniej jest jeździć naszym drugim samochodem (vw polo)!!!!

Najgorszy pojazd Audi. Kupiliśmy ten samochód 6 miesięcy temu w leasing, opona pękła dwa razy, nawet od małych kamieni. Na szczęście uniknęliśmy wypadku. Waga samochodu jest zbyt duża, ale nie założyli odpowiednich opon, aby poradzić sobie z dużą wagą. Proszę, nie kupujcie tego pojazdu, ponieważ jest to bardzo ryzykowne dla waszego życia, gdy jeździcie po drodze.
Przepraszam, ale to nie dotyczy tylko Audi. Przebicia opon w samochodach elektrycznych podczas jazdy po żwirowych drogach itp. są dobrze znanym problemem od wczesnych dni Tesli. To ogólny problem samochodów elektrycznych, a nie specyficzny dla Audi.

41 - 55 of 55 Posts