Audi e-tron Forum banner
21 - 40 of 47 Posts
Zakładam, że chodzi o ogniwa baterii LG, które mogą się zapalić? Mój został sprawdzony i podobno wrócił w porządku, bez problemów z ogniwami, ale nowa aktualizacja oprogramowania, o ile rozumiem, zawiera ostrzeżenie, jeśli ogniwo ma problem. Nawiasem mówiąc, przy 0 stopniach Celsjusza przejeżdżam około 260 km na 100% naładowaniu... nie wiem, czy to źle, czy dobrze

Nawiasem mówiąc, przejeżdżam około 260 km na 100% naładowaniu w temperaturze 0 stopni Celsjusza... nie wiem, czy to źle, czy dobrze
Przejeżdżam 345 km na 90% naładowaniu przy +90% jeździe po autostradzie..........lokalizacja wiejska. Ustawiam klimatyzację przed wyjazdem, aby wszystko ogrzać.......dzisiaj jest +15c

Osiągam 345 km na 90% naładowania przy +90% jeździe autostradowej..........lokalizacja wiejska. Ustawiam klimatyzację przed wyjazdem, aby wszystko ogrzać.......dzisiaj jest +15c
Zgaduję, że masz na myśli to, że ogrzewasz kabinę, gdy samochód elektryczny jest podłączony do ładowarki, więc pobiera energię z sieci, a nie z akumulatora.

Rozumiem, że chodzi Ci o to, że ogrzewasz kabinę, gdy samochód elektryczny jest podłączony do ładowarki, więc pobiera energię z sieci, a nie z akumulatora.
Zgadza się, teraz mam w zwyczaju (kiedy szare komórki funkcjonują) podłączanie Q4 do domowej ładowarki, gdy jestem w domu w ciągu dnia, więc przez całą zimę zapewniałem możliwość ładowania i ogrzewania kabiny w razie potrzeby.
wczorajszy zasięg był najlepszy od 6 miesięcy (kanadyjska zima, więc to żadna niespodzianka) z ponad 5 km/kWh, ciepłą wiosenną temperaturą i praktycznie zerowym wiatrem.

Mój q4 uczestniczył w kolizji z tyłu w 12/23. Części nadwozia dotarły do warsztatu w 01/24, ale wystąpił ciągły problem z brakiem zasilania akumulatora (w ogóle nie uszkodzony w kolizji). Teraz stoi w salonie Audi, czekając na to "specjalne narzędzie", aby "otworzyć akumulator do oceny" od 02/24. Czy ktoś ma pojęcie, co to za "specjalne narzędzie"? Teraz jest 05/24 i nadal nie ma widoków na odzyskanie pojazdu.

Najbardziej deficytowym narzędziem jest wykwalifikowana siła robocza. Istnieją również specjalne narzędzia izolowane do pracy z akumulatorami wysokiego napięcia.

Co ma do powiedzenia na ten temat Twoja firma ubezpieczeniowa? Niestety, możesz ponieść ogromną stratę wartości w przypadku całkowitej straty, ale może to być do odzyskania, jeśli ktoś inny był winny.

Ostatnio zamieściłem to w innym wątku, ale wydaje się to adekwatne:

https://jalopnik.com/evs-from-a-decade-ago-are-dying-an-early-death-but-the-1851449305

Ponownie zamieściłem to tutaj, ponieważ obawiam się, że czytając powyższe, widzę, w którą stronę to zmierza.

Początkowo zgłosiłem usterkę przełącznika temperatury w kabinie, który nie działał. Dealer poprosił o film, na którym widać mój palec obsługujący przełącznik!
Myślę, że wtedy zdali sobie sprawę, że ogniwa HV nie zostały jeszcze sprawdzone.

Wynik:
Zarezerwuj samochód na jeden dzień (najwcześniejszy termin za 3 tygodnie). Oprogramowanie i pewna aktualizacja akumulatora wysokiego napięcia muszą zostać przetestowane. Następnie, jeśli to konieczne, samochód będzie musiał wrócić po zamówieniu części i powrocie specjalisty mechanika z urlopu macierzyńskiego. Nie można tego wymyślić.

Witaj,

zastanawiałem się, czy ktoś inny otrzymał telefon od dealera w sprawie wymiany „modułu baterii“.

Będę musiał zostawić samochód na trzy dni w przyszłym tygodniu.

Mój model to Audi Q4 Sportback 50 e-tron 2022.
Niestety „Tak”. Zostawiłem samochód 23 maja 2024 r., aby zająć się kilkoma wezwaniami do serwisu. Trzecie wezwanie dotyczące przenośnej ładowarki można zrealizować w grudniu, ponieważ części były niedostępne. Tydzień później otrzymałem telefon z informacją, że jeden z modułów nie przeszedł testu wysokiego napięcia? Myślę, że to była użyta terminologia... Samochód jest u dealera od tamtej pory. Na szczęście mam samochód zastępczy od dealera. Mój Q4 z 2022 roku, wersja Prestige, ma 45045 mil przebiegu. Nie daje mi to pewności, że reszta modułów wytrzyma długo. Gwarancja na akumulator wynosi 100 000 mil. Koszt wymiany modułu to około 8000 $. Obecna praca zostanie wykonana w ramach gwarancji. Jeżdżę dość dużo. Chciałem więc sprawdzić, czy mogę oddać samochód w rozliczeniu i kupić normalny samochód zasilany benzyną. Wartość w rozliczeniu, 33000 $. Zadzowniłem do Audi z prośbą o pomoc w rozliczeniu. Nie chcieli ustąpić. Zamiast tego poprosili mnie o wykupienie rozszerzonych gwarancji na samochód. Więc utknąłem z tym samochodem, który kosztował mnie 77500 $ na drodze. Mam nadzieję, że bateria wytrzyma, zwłaszcza że integralność akumulatora nie będzie już zgodna ze standardami fabrycznymi... Czas pokaże.

Chciałbym powołać się na ustawę o wadliwych produktach
skonsultować się z prawnikiem specjalizującym się w ustawie o wadliwych produktach
Niestety "Tak". Zostawiłem samochód 23 maja 2024 r., aby zająć się kilkoma wezwaniami do naprawy. Trzecie wezwanie dotyczące przenośnej ładowarki może być zrealizowane w grudniu, ponieważ części były niedostępne. Tydzień później otrzymałem telefon z informacją, że jeden z modułów nie przeszedł testu wysokiego napięcia? Wierzę, że to była użyta terminologia... Samochód jest u dealera od tamtej pory. Na szczęście mam samochód zastępczy od dealera. Mój Q4 z 2022 roku, wersja Prestige, ma 45045 mil przebiegu. Nie daje mi to pewności, że reszta modułów wytrzyma długo. Gwarancja na akumulator wynosi 100000 mil. Koszt wymiany modułu to około 8000 $. Obecna praca zostanie wykonana w ramach gwarancji. Jeżdżę dość dużo. Chciałem więc sprawdzić, czy mogę oddać samochód w rozliczeniu i kupić normalny samochód z silnikiem benzynowym. Wartość w rozliczeniu: 33000 $. Zadzwoniłem do Audi z prośbą o pomoc w rozliczeniu. Nie chcieli ustąpić. Zamiast tego poprosili mnie o wykupienie rozszerzonych gwarancji na samochód. Więc utknąłem z tym samochodem, który kosztował mnie 77500 $ na drodze. Mam nadzieję, że bateria wytrzyma, zwłaszcza po tym, jak integralność akumulatora nie będzie już zgodna ze standardami fabrycznymi... Czas pokaże.

Niestety "Tak". Oddałem samochód 23 maja 2024 r., aby zająć się kilkoma wezwaniami do serwisu. Trzecie wezwanie dotyczące przenośnej ładowarki może być zrealizowane w grudniu, ponieważ części były niedostępne. Tydzień później zadzwoniono do mnie z informacją, że jeden z modułów nie przeszedł testu wysokiego napięcia? Wierzę, że to była użyta terminologia... Samochód jest od tego czasu u dealera. Na szczęście mam samochód zastępczy od dealera. Mój Q4 z 2022 roku, wersja Prestige, ma przejechane 45045 mil. Nie daje mi to pewności, że reszta modułów wytrzyma długo. Gwarancja na akumulator wynosi 100 000 mil. Koszt wymiany modułu to około 8000 $. Obecna praca zostanie wykonana w ramach gwarancji. Jeżdżę sporo. Chciałem więc sprawdzić, czy mogę oddać samochód w rozliczeniu i kupić normalny samochód z silnikiem benzynowym. Wartość w rozliczeniu: 33000 $. Zadzwoniłem do Audi w sprawie pomocy w rozliczeniu. Nie chcieli ustąpić. Zamiast tego poprosili mnie o wykupienie rozszerzonych gwarancji na samochód. Więc utknąłem z tym samochodem, który kosztował mnie 77500 $ na drodze. Mam nadzieję, że bateria wytrzyma, zwłaszcza po tym, jak integralność akumulatora nie będzie już zgodna ze standardami fabrycznymi... Czas pokaże.
Czy otrzymałeś rzeczywistą wycenę rozszerzonej gwarancji?

FWIW, myślę, że gwarancja na akumulator jest krótsza dla Q4 2023+, więc w tym sensie mamy szczęście, że mamy 8 lat/100 tys. mil. Ale podzielam Twoje obawy dotyczące tego, co dzieje się po wygaśnięciu gwarancji. Nie wiem, czy jakakolwiek rozszerzona gwarancja wykracza poza 8 lat/100 tys. mil dla akumulatora.

Cześć,

Zastanawiałem się, czy ktoś inny otrzymał telefon od swojego dealera w sprawie wymiany „modułu baterii“.

Będę musiał zostawić samochód na trzy dni w przyszłym tygodniu.

Mój model to Audi Q4 Sportback 50 e-tron 2022.
Właśnie opublikowałem post, mój samochód Etron GT wymaga wymiany, powiedziano 2 dni, teraz minęło 6 tygodni i brak daty premiery.

Cześć wszystkim,
Nowicjusz zgłasza się po raz pierwszy, więc bądźcie dla mnie bardzo delikatni.
Nasz nowy Q4 e tron zaczął się psuć; nie dało się nim jeździć, nie chciał się nagrzać, bo było za zimno!!!,??,?
W każdym razie, przyjechał RAC i został zabrany do dealera Audi w Blackburn Lancs; powiedzieli, że potrzebujemy nowego akumulatora 12 V i że będzie musiał przyjść z Niemiec, ale zajmie to 7-10 dni roboczych! Więc nikt w tym kraju nie ma akumulatora 12 V? To specjalne, powiedzieli.
RAC dostarczyłby samochód zastępczy... JEŚLI BY GO MIELI, wszystkie ich samochody były zajęte z powodu śniegu! Ale znaleźli jeden 7 dni później, był benzynowy, bardzo mały, bardzo podstawowy model, ale hej, mogliśmy sobie z nim poradzić przez kilka kolejnych dni.
Zadzwoniliśmy do Audi BLACKBURN i zostawiliśmy wiadomość dla osoby zajmującej się naszym samochodem, ale bez oddzwaniania, po 4 próbach przez kilka dni dodzwoniliśmy się do działu serwisu, a następnie do części.... znaleźli nasze dokumenty i szukali zamówienia na ten akumulator, jednak ten akumulator był niedostępny, ale bez przewidywanej daty dostawy!
Czy nie mogli po prostu pożyczyć akumulatora z salonu Q4? Nie, nie wolno im tego robić!
Tymczasem, z powrotem na ranczo, RAC chce z powrotem swój samochód i zamierzali poszukać dla nas innego samochodu.
Robienie niektórych wyszukiwań w internecie i na forach, informacje są trochę pomieszane na temat akumulatorów 12 V i modułów akumulatorów. Wygląda na to, że istnieje globalny problem z akumulatorami Q4 i klienci Q4 muszą czekać ponad 8-10 tygodni na zwrot swoich samochodów.
Czy ktoś może rzucić więcej światła na ten lub podobne problemy?

21 - 40 of 47 Posts