Audi e-tron Forum banner

Przerażające "Układ elektryczny: usterka! Bezpiecznie zatrzymaj pojazd"

2 reading
78K views 141 replies 54 participants last post by  Eli the Barrowboy  
#1 ·
Mam wspaniały początek poranka. "Układ elektryczny: awaria! Bezpiecznie zatrzymaj pojazd"
Image

a następnie "Napęd na wszystkie koła: awaria! Ograniczona stabilność. Skontaktuj się z serwisem!"
Image

Na szczęście stało się to w garażu przed wyjazdem, więc teraz tylko siedzę i czekam na lawetę, która zabierze mnie do serwisu, aby sprawdzić samochód. Spodziewam się, że akumulator i/lub silnik elektryczny są uszkodzone. W ciągu ostatnich kilku dni czułem, że samochód gorzej działa i wykazuje znacznie mniejszą wydajność, ale obwiniałbym niskie temperatury i wszystko. Być może był to znak nadchodzących wydarzeń.
Czy ktoś ma doświadczenie z takimi błędami? Nie mogłem znaleźć tych błędów zgłoszonych nigdzie na forum ...

#4 ·
Wstępna diagnostyka wskazuje na awarię tylnego silnika i/lub akumulatora. Każda z tych opcji to 3 miesiące oczekiwania na naprawę. Więc hurra... Utknąłem w samochodzie zastępczym na te 3 miesiące.

Z drugiej strony, zacząłem rozmawiać z kierownikiem serwisu i te awarie najwyraźniej nie są tak rzadkie. Pierwotnie obwiniano za to konstrukcję pierwszej generacji, ale najwyraźniej modele 20, 21 i 22 już wykazują te same problemy, z przebiegiem od 25 000 do 35 000 mil. Mam teraz około 27 000 mil, jeśli to w ogóle jakiś wyzwalacz.

#88 ·
Wstępna diagnostyka wskazuje na awarię tylnego silnika i/lub awarię akumulatora. Każda z tych rzeczy to 3 miesiące oczekiwania na naprawę. Więc tak... utknąłem w samochodzie zastępczym na te 3 miesiące.

Z drugiej strony, zacząłem rozmawiać z kierownikiem serwisu i te awarie najwyraźniej nie są tak rzadkie. Pierwotnie obwiniano za to konstrukcję pierwszej generacji, ale najwyraźniej modele 20, 21 i 22 już pojawiają się z tymi samymi problemami, z przebiegiem od 25 000 do 35 000 mil. Mam teraz około 27 000 mil, jeśli to w ogóle jakiś wyzwalacz.
Mam ten sam problem dzisiaj i właśnie zrobiłem 27 000. Mój to q5 hybrid zarejestrowany we wrześniu 2020 r.

#7 ·
Przejechałem 52 000 mil w moim etronie SUV z edycji launch z 2019 roku, bez problemów. Jedynym problemem, jaki miałem, było to, że cyfrowe lusterka boczne ciągle parowały i wymagały dwukrotnej wymiany. Przesiadłem się teraz na GT. Przykro mi słyszeć o twojej sytuacji, mam nadzieję, że u ciebie będzie szybciej niż 3 miesiące...

#8 ·
Trzymam kciuki - dzisiaj samochód trafia w ręce brygadzisty EV, więc prawdopodobnie otrzymam pełną analizę tego, co jest nie tak, co jest potrzebne, aby wrócić na drogę i jak długo to potrwa. Trzymam kciuki, że to tylko zepsuty czujnik, który zakłócił działanie systemu, ale znając moje szczęście, będzie to zarówno akumulator, jak i tylny silnik.

#10 ·
Mam wstępne potwierdzenie, że prawdopodobnie występuje przerywający wyciek płynu chłodzącego w tylnym silniku, czyli dobrze znany problem z uszczelkami płynu chłodzącego, więc naprawa zajmie prawdopodobnie 3-4 miesiące, chyba że jakimś cudem będą mieli części na miejscu (szanse są bliskie 0%).

#14 ·
Z ciekawości sprawdziłem również u lokalnych dealerów VW i MB - VW nie ma samochodów zastępczych na najbliższe 55 dni lub więcej (harmonogram 2 miesiące wcześniej, jak mi powiedziano), a MB ma około 30 dni opóźnienia w dostarczaniu samochodów zastępczych. Śmieszne czasy do życia. Lokalny dealer Audi ma ponad 150 samochodów czekających na części z Niemiec, więc na pewno rozumiem, dlaczego nie mają samochodów zastępczych. Nie usprawiedliwiam ich ani nic, po prostu dodaję fakty. Mają tylko określoną liczbę samochodów zastępczych w rotacji.

#17 · (Edited)
Mam wspaniały początek poranka. "System elektryczny: awaria! Bezpiecznie zatrzymaj pojazd"
View attachment 8250

a następnie "Napęd na wszystkie koła: awaria! Ograniczona stabilność. Skontaktuj się z serwisem!"
View attachment 8251
Na szczęście zdarzyło się to w garażu przed wyjazdem, więc teraz tylko siedzę i czekam na lawetę, która zabierze mnie do serwisu, aby sprawdzić samochód. Spodziewam się, że akumulator i/lub silnik elektryczny są uszkodzone. W ciągu ostatnich kilku dni czułem, że samochód gorzej działa i wykazuje znacznie mniejszą wydajność, ale obwiniłbym niskie temperatury i wszystko. Być może to był znak nadchodzących rzeczy.
Czy ktoś ma doświadczenie z takimi błędami? Nie mogłem znaleźć tych błędów zgłoszonych nigdzie na forum...
Ten sam problem przydarzył się nam około miesiąca po dostawie. (Mam film z tego i zdarzyło się to, gdy na zewnątrz było 62ºF. Chciałbym móc go przesłać, ale nie chcę zakładać konta na YouTube tylko po to. Może, jeśli wystarczająco dużo osób będzie chciało zobaczyć, co się dzieje, rozważę to ponownie.) Po prostu przypisaliśmy to do tego, że samochód był podłączony do "darmowej" publicznej ładowarki. Niemniej jednak zawieźliśmy samochód do lokalnego centrum serwisowego i powiedziano nam, że zresetowali coś w MMI. Chociaż zaraz po tym napotkaliśmy problem ze światłem tylnym i kierunkowskazem, który cały czas wyświetlał nam okno dialogowe z błędem/ostrzeżeniem. Zawieźliśmy samochód z powrotem do serwisu i po 2,5 miesiącach oczekiwania na powrót naszego etrona z serwisu i ze względu na klauzulę lemon-law naszego stanu, Audi zaoferowało nam wymianę pojazdu na podobny. Po tym nigdy więcej nie napotkaliśmy tego samego problemu z nowym (wymienionym) etronem. I przysięgliśmy, że nigdy więcej nie będziemy ładować/podłączać samochodu do żadnych "darmowych" publicznych ładowarek, chyba że byłyby one własnością prywatną.

#19 ·
Nie do końca rozumiem opisywany przez ciebie problem, czy samochód jeździł? Miałem problem z moim 2020, gdzie podłączyliśmy go do publicznej ładowarki w podziemnym parkingu, gdzie samochód był całkowicie martwy - nic, musiałem ręcznie odblokować drzwi, był tak martwy - nie mogłem go postawić na lawecie, ponieważ był za wysoki dla sufitu parkingu - więc kierowca holownika powiedział, że wie, jak go uruchomić, a Audi pokazało mu jak/ Pomyślałem, jak bardzo martwy może się stać, więc powiedziałem tak - uruchomił go / Pojechałem nim do domu i od tego czasu jest w 100% świetny - mój dealer to sprawdził, powiedział, że nie może znaleźć nic złego - publiczna ładowarka została wymieniona w tym parkingu, przy okazji, w miejscu pracy mojej żony. Dealer powiedział mi, że wadliwa ładowarka może uszkodzić zabezpieczenie akumulatora 12 V dla kosztów ubocznych - Minął około rok i wszystko jest nadal dobrze - zdarzyło się przy przebiegu 8000 mil.

#21 ·
Aktualizacja mojej sagi - moduł Sx6 znajdujący się na akumulatorze został wymieniony, a samochód jest znowu w moich rękach i na drodze. Wygląda na to, że albo mieli zapasowy moduł i czekali, albo wyciągnęli go skądkolwiek w USA, więc chyba mogę nazwać się szczęściarzem. Pomijając fakt, że aplikacja myAudi nie pobiera już żadnych danych z samochodu, wszystko inne wydaje się wracać do normy. Trzymam kciuki, żeby to trwało

#22 ·
Cześć wszystkim, Jean z Kanady. Miałem poważny problem z usunięciem problemu z awarią zasilania w moim Sportback 55 z 2022 roku, którego rozwiązanie zajęło 14 tygodni. W końcu odebrałem go 2 tygodnie temu, przejechałem nim od tego czasu 1080 km, bez problemów, ale jestem nieco zaniepokojony tym, jak niezawodny będzie. Jeśli będę miał kolejny problem, na pewno się go pozbędę i być może w 2024 roku zdecyduję się na BMW lub Porsche.

#23 ·
Cześć wszystkim, Jean z Kanady. Miałem poważne problemy z wydostaniem mojego Sportback 55 z 2022 roku z problemu z awarią zasilania, którego rozwiązanie zajęło 14 tygodni. W końcu odebrałem go 2 tygodnie temu, przejechałem od tego czasu 1080 km tym pojazdem, bez problemów, ale jestem nieco zaniepokojony tym, jak niezawodny będzie. Jeśli będę miał kolejny problem, na pewno go porzucę i być może w 2024 roku zdecyduję się na BMW lub Porsche.
Bardzo piękny samochód. Co dealer naprawiał przez 14 tygodni?

Słyszałem, że kilka osób miało problem z wyciekiem płynu chłodzącego z przedniego silnika. Mój 2019 jak dotąd jest w porządku. Ale zastanawiam się, czy powinniśmy go zatrzymać. Naprawa poza gwarancją dla tego samochodu będzie szalenie droga.

#24 ·
Jest piękny i przyjemny w prowadzeniu. Rezultatem końcowym dla mnie, kiedy otrzymałem wiadomość, było to, że samochód utknął na luzie, BEZ napędu, BEZ wstecznego. Musieliśmy wypchnąć go z mojego garażu, aby umieścić go na platformie. Diagnoza wykazała jeden uszkodzony element w sekcji akumulatora. Dotarcie części, przeszkolonych techników i tego specjalnego narzędzia do dealera zajęło 14 tygodni, aby mogli dokończyć naprawę. Arkusz naprawy z działu obsługi dealera ma 6 stron...

#26 ·
Niestety tak, Audi musi mieć części na stanie w przypadku problemów serwisowych, muszą również szkolić swoich techników i mieć dostępne narzędzia. Zasypałem ich e-mailami i telefonami, w końcu udało im się zdobyć te 3 elementy jednocześnie dla dealera, aby dokończyć naprawę. Sugeruję, żebyś zrobił to samo.

#27 ·
Co ciekawe, Porsche ma w USA tylko 2 techników, którzy mogą serwisować ogniwa akumulatorów - jednego na wschodnim wybrzeżu i jednego na zachodnim wybrzeżu. Nie wiem, czy to dlatego, że jest tak mało awarii ogniw akumulatorów, czy ze względu na koszty specjalistycznego sprzętu. Wygląda na to, że Audi przyjęło tę samą filozofię

#28 · (Edited)
Wygląda na to, że mój 2019 napotkał dziś ten problem. Właśnie zleciłem holowanie do serwisu. Mam na nim 40 tys. mil. Ughhhh Wynajmuję go i miałem zamiar kupić samochód, ale skoro do końca leasingu pozostał 1 miesiąc, myślę, że mogą go zabrać z powrotem, ponieważ wydaje się to problemem. Zobaczę, co powiedzą, jak tylko spojrzą na samochód. Powiem, że naprawdę podobał mi się ten samochód przez ostatnie 3 lata, ale nienawidzę problemów. Dlatego odszedłem z BMW….
Image

#123 ·
Wygląda na to, że mój 2019 wpadł dziś na ten problem. Zlecam holowanie do serwisu, gdy to piszę. Mam na nim 40 tys. mil. Ughhhh, biorę go w leasing i miałem zamiar kupić samochód, ale z 1 miesiącem do końca leasingu myślę, że mogą go zabrać z powrotem, ponieważ wydaje się to problemem. Zobaczę, co powiedzą, jak tylko spojrzą na samochód. Powiem, że naprawdę podobał mi się ten samochód przez ostatnie 3 lata, ale nienawidzę problemów. Dlatego odszedłem z BMW…. View attachment 9216
To poważny problem. Mój etron z 2019 roku po prostu zatrzymał się na krętej, wąskiej górskiej autostradzie (B.C. Sea to Sky) w ciemną i deszczową noc. Strome urwisko po jednej stronie, urwisko do oceanu po drugiej, brak pobocza. Miałem szczęście, że nikt na mnie nie wjechał w drodze z Whistler. Super niebezpieczne. Myślę, że nigdy więcej nie zaufam temu samochodowi. Może go wymienię.