Audi e-tron Forum banner

Przedłużenie gwarancji na silnik elektryczny 10 lat lub 120 000 mil!!!

12K views 52 replies 26 participants last post by  ThomasW  
#1 ·
Kto jeszcze dostał dziś swoje listy??? Model 2019 E-tron 55 quattro USA

Widziałem, jak dziś trafił do kilku grup na Facebooku, a potem dostałem dziś list

#4 · (Edited)
Jeszcze nie, ale mam nadzieję, ponieważ ten samochód zostanie w moich rękach, dopóki nie umrze...
Tak, przy szybkim spadku wartości tego pojazdu sensowne jest jeżdżenie nim tak długo, jak to możliwe. Teraz, gdy silniki są objęte dziesięcioletnią gwarancją, a akumulator ośmioletnią, ryzyko zatrzymania go po upływie czteroletniej podstawowej gwarancji jest znacznie zmniejszone.

#13 ·
Również dostałem list, dla Sportback 2023. Właściwie zaskoczony, ponieważ rozumiałem, że problem z silnikiem został już wtedy naprawiony...

• Like
Reactions: TallTXdriver
#14 ·
Też dostałem list, dla Sportback 2023. Właściwie zaskoczony, ponieważ rozumiałem, że problem z silnikiem został już wtedy naprawiony...
Cieszę się, że przedłużają to na cały model etron. Ma to sens, ponieważ jest to samochód o niskiej produkcji i ich premium EV. To zależy i pomaga w obawach dotyczących długoterminowego posiadania

#17 ·
Czy to tylko dla USA? Czy globalnie?
To będzie tylko sprawa dla USA, ich oddział Audi wydaje się dbać. Audi UK nawet nie rozpoznaje jeszcze problemów z akumulatorem (dodaj do tego problem z klejem na desce rozdzielczej, wycieki z szyberdachu itp.). Myślę, że musimy w dużej mierze dręczyć Audi UK, aby te rozszerzone funkcje gwarancyjne zostały do nas sprowadzone. Uważam jednak, że to trafi w głuche uszy, bo jak inaczej mogą cię zmusić do ulepszenia.

#20 ·
Dostałem list w weekend. Śmieszne, bo mój '22 E-Tron S jest u dealera od ponad 3 miesięcy, gdzie wymieniają przedni silnik. Cieszę się, że jest przedłużenie gwarancji. 🤞🏼 że ten cholerny dealer zrobił to dobrze. NIE idź do Audi Palo Alto, jeśli mieszkasz w Bay Area w Kalifornii.

#34 ·
Mam Audi (E-Tron Used Vehicle Plan (2 Services & Maintenance)), w którym wspomniana jest wymiana części i koszty. Nie wspomina się, że wymiana silnika elektrycznego nie jest objęta ubezpieczeniem. Moje Q50 jest obecnie w Audi, gdzie otrzymuje nowy silnik, zgodzili się pokryć koszt silnika, ale nie koszty robocizny, mimo że plany serwisowe stanowią koszty wymiany i naprawy.

#35 ·
Czy ktoś, kto "NIE" jest pierwotnym właścicielem, otrzymał to rozszerzenie? Rozmawiając z kimś w Audi, usłyszałem, że będzie ono oferowane tylko pierwotnym właścicielom (może tylko po to, żeby skłonić mnie do kupna nowego…), i że rozszerzenie będzie ważne tylko wtedy, gdy przestrzegany będzie zalecany harmonogram konserwacji. Właśnie kupiłem etron sportback z 2021 roku i zastanawiam się, czy będzie miał zastosowanie.

#36 ·
Czy ktoś, kto "NIE" jest pierwotnym właścicielem, otrzymał to przedłużenie? Rozmawiając z kimś w Audi, powiedzieli, że będzie ono oferowane tylko pierwotnym właścicielom (może tylko po to, żeby skłonić mnie do kupna nowego…), i że przedłużenie będzie ważne tylko wtedy, gdy przestrzegany będzie zalecany harmonogram konserwacji. Właśnie kupiłem etron sportback z 2021 roku i zastanawiam się, czy będzie to dotyczyło.
Myślę, że przedłużenie z pewnością będzie dotyczyło Twojego 2021. Mam Sportback z 2022 roku i jestem drugim właścicielem i otrzymałem list od Audi. Sugeruję skontaktowanie się z Audi North America i zapytanie, czy mają Cię w rejestrze jako obecnego właściciela.

#38 ·
Dzięki! Zrobię to. Sprzedawca w Audi w sobotę powiedział mi, że jedyny raz, kiedy słyszał, że Audi honoruje przedłużenie, to wtedy, gdy pierwotny właściciel dostarczył pojazd na wszystkie zaplanowane przeglądy na czas.
Oczywiście nie miałem kontroli nad konserwacją przez pierwsze 30 tysięcy mil, zanim go kupiłem.
Mam nadzieję, że Audi of America może dodać trochę jasności przez Venmo.
KOCHAM ten pojazd, ale jestem bardzo zdenerwowany z powodu umierających silników po przeczytaniu wątku na Reddicie…

#42 · (Edited)
Rozmawiałem z Audi of North America. Potwierdzili przedłużenie gwarancji na silniki napędowe do 10 lat i 120 000 mil.
Wspomnieli również o przedłużeniu gwarancji na skórę na desce rozdzielczej z powodu delaminacji na 8 lat, 80 000 mil oraz gwarancji na szyberdach na 7 lat, 80 000 mil.

Kupiłem to w zeszły weekend, dealer mówi, że wciąż mogę to wymienić na innego EV… Hondę Prologue.
Etron sportback kosztuje 32 500 $ z podatkami i 5-letnią gwarancją na 75 000 mil na wszystko, bez łącznych limitów pokrycia gwarancyjnego (gwarancja kosztuje 4 000 $). To 2021 z przebiegiem 37 tys. mil.

Prologue kosztowałby 38 500 $ z podatkami bez żadnych dodatkowych gwarancji (wszystkie fabryczne) i tylko 100 mil.

Jakieś przemyślenia, na co się zdecydować?
Eron ma zdecydowanie o wiele ładniejsze wnętrze… ale po przeczytaniu na tym forum wydaje się, że Eron będzie cały czas w warsztacie.

Czy ktoś faktycznie miał pozytywne doświadczenia z użytkowaniem swojego E trona bez wielu problemów?
Jak dotąd miałem wspaniałe doświadczenia z moim Sportbackiem z 2022 roku, bez większych problemów mechanicznych (odpukać!). Myślę, że ktoś jakiś czas temu zamieścił na tym forum post, że z lektury postów można odnieść wrażenie, że z Etronem jest wiele problemów, ale trzeba pamiętać, że większość ludzi zamieszcza tutaj tylko swoje problemy, a nie fakt, że samochód jest świetny i nie mają żadnych problemów… więc niekoniecznie jest to kompleksowy przykład danych. Myślę, że Etrony są doskonałą wartością dla samochodów używanych, jeśli szukasz luksusowego EV. Teraz, gdy Audi dodało gwarancję na silniki napędowe, moim zdaniem koszty eksploatacji są jeszcze lepsze. Podsumowując, miałem i mam nadzieję, że nadal będę miał pozytywne doświadczenia z moim Etronem. Naprawdę mam nadzieję, że przywrócą Q8 Etron do produkcji, abym mógł kupić kolejny po wygaśnięciu gwarancji. Myślę, że porównywanie Hondy do Audi to jak porównywanie jabłek i pomarańczy IMHO, ale wszystko sprowadza się do wrażeń z jazdy… oba samochody to dobre opcje. Mam nadzieję, że to pomoże.