Audi e-tron Forum banner

Jak sprawdzić specyfikacje baterii i możliwości ładowania?

1.6K views 13 replies 6 participants last post by  getmoving  
#1 ·
Hej, niedawno kupiłem Audi Q4 e-tron 50 Quattro z 2022 roku i próbuję dowiedzieć się więcej o jego akumulatorze i możliwościach ładowania. Czytałem, że niektóre modele Q4 e-tron mają różne pojemności akumulatorów i prędkości ładowania, ale ponieważ kupiłem swój używany, nie wiem dokładnie, co miał fabrycznie.

Na przykład widziałem dyskusje na temat szybkości ładowania prądem stałym i tego, czy niektóre modele mają większy akumulator o pojemności 82 kWh. Czy istnieje sposób, aby potwierdzić szczegóły mojej konkretnej konfiguracji? Czy dealer byłby w stanie sprawdzić, jakie pakiety akumulatorów i ładowania były pierwotnie dołączone do mojego numeru VIN? A może istnieje baza danych z takimi informacjami?

#2 ·
Jestem prawie pewien, że wszystkie modele Q4 50 mają większą baterię 82 kWh (użyteczne około 77 kWh).
Jednak jeśli chcesz mieć pewność, możesz sprawdzić szczegóły w aplikacji myAudi, którą, mam nadzieję, dealer dla Ciebie skonfigurował.
Jeśli przejdziesz do pierwszej zakładki w aplikacji (z ikoną samochodu) i przewiniesz w dół do "Mój pojazd szczegółowo", a następnie "Wyposażenie i dane techniczne", znajdziesz tam wszystkie szczegóły dotyczące samochodu, w tym VIN i opcje.
W sekcji "Dane techniczne/Zużycie" znajdują się również szczegóły dotyczące baterii (w sekcji Napęd elektryczny), np.
Image

Jestem w Wielkiej Brytanii, ale powinno być tak samo w USA.

#3 ·
Z tego, co rozumiem, tylko modele Quattro były eksportowane do Ameryki Północnej w pierwszych latach produkcji, które wszystkie były wyposażone w akumulator 82 kW.
Inne wyprodukowane modele miały napęd na 2 koła i miały mniejszy akumulator.......nie jestem pewien, czy mieszali akumulatory między modelami (tj. duży akumulator w 2WD lub VV).

Zgodnie z tym, co napisał Paul, aplikacja myAudi dostarcza szczegółów specyficznych dla numeru VIN Twojego samochodu.

#4 · (Edited)
Szybkość ładowania DC została poprawiona wraz z odświeżeniem modelu w połowie 2024 roku, ale jak wspomniano powyżej, wszystkie modele "50" z lat 2022-połowa 2024 mają akumulator o pojemności 82 kWh (77 kWh użytecznych). Istnieje rezerwa, więc całkowita pojemność nie jest użyteczna dla żadnego akumulatora HV. Modele 40 są tylko RWD, z tym samym akumulatorem 82 kW, 50 to AWD. W UE i Wielkiej Brytanii był model RWD 30 z mniejszym akumulatorem HV, ale nie był on dostępny w USA. Również modele 40, przynajmniej w 2022 roku. VW ID.4 początkowo był dostępny tylko w wersji RWD w USA, ale później dodano opcję AWD.

50 zmieniło się na 55 wraz z odświeżeniem, ale pojemność akumulatora pozostała taka sama. To samo z 40 zmieniającym się na 45. Oba otrzymały więcej mocy i nieco szybsze ładowanie DC, ale prawdopodobnie największą zmianą było wstępne kondycjonowanie akumulatora do ładowania DC. Poprawia to prędkość ładowania podczas ładowania DC "pit-stop". 50 i 40 tego nie mają. Niestety, prędkość ładowania DC nie jest wiodąca w swojej klasie dla żadnego Q4.

#5 ·
Nawiasem mówiąc, zasięg nieco wzrósł wraz z odświeżeniem w połowie 2024 roku, ale wynika to z poprawy wydajności tylnej jednostki napędowej, a nie ze zwiększenia pojemności akumulatora.

Podsumowując, wszystkie Q4 sprzedawane w USA mają taką samą pojemność akumulatora. Ale nowsze ładują się nieco szybciej prądem stałym. Ładowanie prądem zmiennym jest zawsze takie samo, do 11,5 kW.

Ale nie rozmawialiśmy o tym, co dzieje się z ładowaniem na zimnie, a to znacznie dłuższa dyskusja.

This post has been deleted
#7 · (Edited)
Hej, fajny zakup! Q4 e-tron ma kilka różnych konfiguracji akumulatorów, więc ustalenie Twojej może być trochę trudne. Dealer powinien być w stanie sprawdzić to za pomocą numeru VIN, ale to naprawdę zależy od tego, z kim rozmawiasz. Czy próbowałeś szukać w Internecie? Niektóre strony mogą wyciągnąć oryginalny pakiet i opcje za pomocą naklejki na szybie. Możesz również znaleźć przydatne informacje tutaj: https://www.instagram.com/detailedvehiclehistory?igsh=MTU3c2NpOTc1aWtsNg==. Nawiasem mówiąc, jeśli użyłeś szybkiej ładowarki DC, jaka była najwyższa prędkość, jaką widziałeś? To może być wskazówka - niektóre wersje mają limit 125 kW, podczas gdy inne idą nieco wyżej. Mam nadzieję, że to pomoże.
W przypadku specyfikacji US 2022 Q4 wcale nie jest to trudne. Wyeksportowali tylko jedną konfigurację do USA: AWD "50" z akumulatorem 82/77 kWh. I to był bardzo krótki rok modelowy dla USA, częściowo dlatego, że duża przesyłka wylądowała na dnie stawu. Złapałem jeden z pierwszych, które dotarły tu nienaruszone.

Sprawy stają się nieco bardziej interesujące w kolejnych latach modelowych, zwłaszcza 2024+. Szybkość ładowania poprawiła się po odświeżeniu w połowie cyklu w roku modelowym 2024. Wskazówką jest oznaczenie "55" i "45" dla zaktualizowanych modeli w porównaniu do "50" i "40".

#14 ·
Tak, podejrzewałem post nr 6, ale i tak nakarmiłem trolla/bota. Nie chciałem tego promować.

Ale OP wydawała się legitna. Nie reklamowała niczego w oczywisty sposób i nie zamieściła linku. Ale jestem zbyt ufny wobec kobiet... 🤪

Poza tym zostałem wyrzucony z forum ID.4 tylko dlatego, że zamieściłem link, który wydał mi się zabawny, a ten cholerny bot moderatora nie przestrzegał nawet własnych zasad odwołań. :mad:

Należy pamiętać, że oryginalne specyfikacje nie są tym, co zobaczysz po kilku latach użytkowania, zwłaszcza w przypadku funkcjonalnej pojemności baterii.