Audi e-tron Forum banner
21 - 40 of 43 Posts
Discussion starter · #21 ·
Tak, to również spowoduje problemy. 😄

Z tymi połączeniami musisz upewnić się, że oba przewody są w pełni włożone, a następnie użyć szczypiec na metalowym klipsie, aby je zablokować. Po zakończeniu zamykasz klapę. 👍

Audi naprawdę powinno było zrobić to jako prostą aktualizację oprogramowania. Mają te inne pakiety scen, które można kupić (nawet nie jestem pewien, co one robią), ale wydaje się, że wiele osób po prostu zapłaciłoby za odblokowanie tych funkcji. Wydaje się, że to stracona szansa.

Discussion starter · #23 ·
Audi naprawdę powinno było zrobić to jako prostą aktualizację oprogramowania. Mają te inne pakiety scen, które można kupić (nawet nie jestem pewien, co one robią), ale wydaje się, że wiele osób po prostu zapłaciłoby za odblokowanie tych funkcji. Wydaje się, że to stracona szansa
Zgadzam się, a jeszcze bardziej frustrujące jest to, że w Europie słyszałem, że można było wybrać wielokolorowe oświetlenie ambientowe jako oddzielną opcję za niewielkie pieniądze. :mad:

Niestety, istnieją różnice sprzętowe w pakietach oświetlenia ambientowego, więc to nie tylko funkcja włączania w SW.

Discussion starter · #24 · (Edited)
Postanowiłem więc wypróbować kolejne oświetlenie ambientowe w naszym Q8 e-tron Premium Plus. Podobało mi się podświetlane logo e-tron w wersji Prestige, ponieważ po stronie pasażera na desce rozdzielczej w nocy niewiele się dzieje. Postanowiłem spróbować dodać podświetlane logo w naszym samochodzie.

Problem polega na tym, że wykończenie deski rozdzielczej, w tym logo e-tron, wykorzystuje wbudowane moduły LED. To nie to samo, co moduły wyjmowane stosowane w drzwiach. Kiedy jednak miałem zestaw Kufatec, zauważyłem, że wbudowane moduły mają podobne obudowy do tych w drzwiach. Pomyślałem, że może uda mi się je zmodyfikować, aby działały.

Zamówiłem potrzebne części i wypróbowałem.

Musiałem zdjąć górną pokrywę i zamienić wielokolorowy zespół LED na biały zespół 2-pinowy. To była bezpośrednia zamiana. Użyłem tej samej niebieskiej folii barwiącej z drzwi, aby pasowała. Następnie użyłem tych samych przewodów i obudowy z mojej modyfikacji LED w drzwiach. Pozwoliło mi to na konwersję wbudowanej wielokolorowej 4-pinowej diody LED na 2-pinową. Dzięki temu mogłem zasilić wykończenie deski rozdzielczej za pomocą 2-przewodowej wiązki przewodów z oświetlenia przestrzeni na nogi pasażera. Poprowadzenie okablowania przez wykończenie deski rozdzielczej do oświetlenia przestrzeni na nogi nie było zbyt trudne. Teraz mamy niebieskie, podświetlane wykończenie deski rozdzielczej e-tron, które pasuje do naszych drzwi.

Lepsza wiadomość jest taka, że ta metoda powinna działać w przypadku drewnianego wykończenia deski rozdzielczej, jeśli ktoś chciałby to zrobić. Nie zrobiliśmy tego ze względu na koszty części.

Powinno to zakończyć nasze plany dodania kolorowego oświetlenia ambientowego do naszego Premium Plus Q8 e-tron.

Lista części:
Wykończenie górnej deski rozdzielczej / 4KL-857-186-A-V58
Moduł LED (ilość 2) / 4N0-947-356
Obudowa (ilość 2) / 8K0-973-754
Przewody (ilość 2) / 000-979-009-EA

David

Postanowiłem wypróbować kolejny dodatek do oświetlenia ambient w naszym Q8 e-tron Premium Plus. Podobało mi się podświetlane logo e-tron w wersji Prestige, ponieważ po stronie pasażera na desce rozdzielczej w nocy niewiele się dzieje. Postanowiłem spróbować dodać podświetlane logo w naszym samochodzie.

Problem polega na tym, że listwa deski rozdzielczej, w tym logo e-tron, wykorzystuje wbudowane moduły LED. To nie to samo, co moduły wyjmowane stosowane w drzwiach. Jednak kiedy miałem zestaw Kufatec, zauważyłem, że wbudowane moduły miały podobne obudowy do tych w drzwiach. Pomyślałem, że może uda mi się je zmodyfikować, aby działały.

Zamówiłem potrzebne części i wypróbowałem.

Musiałem zdjąć górną osłonę i wymienić wielokolorowy zespół LED i zastąpić go białym zespołem 2-pinowym. To była bezpośrednia zamiana. Użyłem tej samej niebieskiej folii barwiącej z drzwi, aby pasowała. Następnie użyłem tych samych przewodów i obudowy z mojej modyfikacji LED w drzwiach. Pozwoliło mi to na konwersję wbudowanej wielokolorowej 4-pinowej diody LED na 2-pinową. Dzięki temu mogłem zasilić listwę deski rozdzielczej za pomocą 2-przewodowej wiązki przewodów z oświetlenia przestrzeni na nogi pasażera. Poprowadzenie okablowania przez listwę deski rozdzielczej do oświetlenia przestrzeni na nogi nie było zbyt trudne. Teraz mamy niebieskie podświetlenie listwy deski rozdzielczej e-tron, pasujące do naszych drzwi.

Lepszą wiadomością jest to, że ta metoda powinna działać w przypadku listwy deski rozdzielczej z drewna, jeśli ktoś chciałby to zrobić. Nie zrobiliśmy tego ze względu na koszty części.

To powinno zakończyć nasze plany dodania kolorowego oświetlenia ambient do naszego Premium Plus Q8 e-tron.
O nie. Teraz mam kolejny projekt :ROFLMAO:

Discussion starter · #26 ·
Kilka wskazówek dotyczących tej instalacji...

Użyłem tego posta do usunięcia większości wykończenia po stronie pasażera

DYI 2019 Audi eTron Carbon Fiber Dash Inlay Wrap - AudiWorld Forums

Musisz częściowo usunąć środkowy zespół wentylacyjny, ponieważ wykończenie deski rozdzielczej e-tron ma sekcję, która przechodzi za nim.

Dla oświetlenia przestrzeni na nogi znajduje się śruba 8 mm nad nim, która po usunięciu pozwala na lekkie pociągnięcie panelu w dół po jednej stronie, dzięki czemu można wypchnąć światło od tyłu. Pomaga to również w uchwyceniu okablowania z wykończenia deski rozdzielczej, które prowadzisz od góry.

Upewnij się, że masz prawidłową polaryzację na połączeniach, w przeciwnym razie dioda LED się nie zaświeci.

Dodałem kilka zdjęć z mojej instalacji w celach informacyjnych...

Image

Image

Image

Image

Image

Zgadzam się, a jeszcze bardziej frustrujące jest to, że słyszałem, że w Europie można było wybrać wielokolorowe oświetlenie ambientowe jako oddzielną opcję za niewielkie pieniądze. :mad:

Niestety, istnieją różnice sprzętowe w pakietach oświetlenia ambientowego, więc to nie tylko funkcja włączania w SW.
Musisz uaktualnić do pakietu technologicznego, który, jak sądzę, kosztuje około 4 tys. funtów. Szczerze mówiąc, jestem dość zaskoczony, że moja Black Edition tego nie miała, samochód za 80 tys. funtów bez HUD i wielokolorowego oświetlenia ambientowego.

Widzę, że jesteś w P+ Q8 - właśnie dostałem swojego 24 Q4, a możliwość zmiany koloru tak naprawdę nie znajduje się w sekcji oświetlenia ustawień, ale jest ukryta w zakładce Ustawienia pojazdu. Jestem w 2024 P+ Q4 E-tron, a moje światła ambientowe są obecnie fioletowe i pomarańczowe.

Discussion starter · #29 ·
Widzę, że masz P+ Q8 - właśnie dostałem swojego 24 Q4 i możliwość zmiany koloru wcale nie znajduje się w sekcji oświetlenia ustawień, ale jest ukryta w zakładce Ustawienia pojazdu. Jestem w 2024 P+ Q4 E-tron i moje oświetlenie ambientowe jest obecnie fioletowe i pomarańczowe.
Wygląda na to, że pakiety Q4 e-tron różnią się od Q8... Q4 Premium Plus jest dostarczany z pakietem LED Interior Lighting Plus.

Nasz Q8 e-tron został dostarczony z pakietem LED Interior Lighting Package... nie Plus. Musimy wziąć pakiet Premium, aby uzyskać wielokolorowe oświetlenie wnętrza LED.

Wygląda na to, że pakiety Q4 e-tron różnią się od Q8... Q4 Premium Plus jest dostarczany z pakietem LED Interior Lighting Plus.

Nasz Q8 e-tron był dostarczany z pakietem LED Interior Lighting... nie Plus. Musimy wziąć pakiet Premium, aby uzyskać wielokolorowe oświetlenie wnętrza LED.
Wow, to szalone w przypadku samochodu za 80 tys. dolarów. Ale Q8 wciąż jest niesamowity!

Discussion starter · #31 ·
Wow, to szalone w przypadku samochodu za 80 tys. dolarów. Ale Q8 wciąż jest niesamowity!
Zgadzam się! Byliśmy bardzo zaskoczeni, że nie dostaliśmy wielokolorowego oświetlenia LED, które tak często widać w Internecie. Nawet nasz sprzedawca myślał, że je mamy, ponieważ na naklejce na szybie wspomniano o pakiecie oświetlenia wnętrza LED...

Stąd mój projekt dodania kolorowego oświetlenia do naszego Premium Plus w tym poście.

Kupiliśmy więc Audi Q8 e-tron Premium Plus z 2024 roku, które było wyposażone w białe oświetlenie ambient. Moja żona bardzo lubiła wielokolorowe oświetlenie z wersji Prestige, ale dodatkowy koszt 10 000 $ nie miał dla nas sensu. Zrobiłem rozeznanie, jakie opcje oświetlenia ambient są dla nas dostępne (mieszkamy w USA) i znalazłem zestaw modernizacyjny od Kufatec, który wydawał się oferować to, czego chcieliśmy.

Krótko mówiąc, istnieją dwa pakiety oświetlenia ambient dla Q8 e-tron w USA…

Oświetlenie ambient QQ1 (biała dioda LED, 2-przewodowe złącze / zasilanie + masa) - zwykle występuje w wersji Premium Plus

Oświetlenie ambient QQ2 (wielokolorowa dioda LED, 4-przewodowe złącze / zasilanie + masa + 2 magistrale CAN) - zwykle występuje w wersji Prestige

Istnieje również system Side Alert, który wykorzystuje CZERWONY moduł LED oddzielny od oświetlenia ambient, który podświetla listwę drzwi

Zamówiłem zestaw Kufatec i próbowałem go zainstalować w naszym Q8. Dobra wiadomość jest taka, że części wydają się działać dobrze, chociaż listwa deski rozdzielczej była aluminiowa zamiast drewnianej, w którą wyposażony był nasz samochód. Okablowanie naszego samochodu było proste dla drzwi, ponieważ listwa drzwi Side Alert i QQ1 miała już dodatkowe połączenie światłowodu. Było też gniazdo dla 4-przewodowego, wielokolorowego połączenia LED w modułach sterowania drzwiami, co ułatwiło instalację wiązki drzwi. Jedynym niestandardowym okablowaniem, które należało dodać, było okablowanie listwy deski rozdzielczej, panelu deski rozdzielczej e-tron i górnej listwy konsoli środkowej. Kufatec dostarcza wiązki przewodów do tego wszystkiego, a jedynymi modyfikacjami pojazdu jest dodanie dwóch przewodów z nowej wiązki do pinu 28 i pinu 59 w BCM wraz z połączeniem z masą. Zestaw Kufatec zawierał klucz kodujący, od którego zaczęły się moje problemy. Kiedy po raz pierwszy spróbowałem kodowania, wydawało się, że nie działa. Skontaktowałem się z Kufatec w celu uzyskania pomocy i kiedy dowiedzieli się, że to Q8 e-tron z 2024 roku (do którego odniesiono się w moim formularzu zamówienia wraz z numerem VIN!), powiedzieli, że nie jest obsługiwany ze względu na zabezpieczenia SFD2 i żebym zwrócił zestaw. Nie poddałem się tak łatwo, ponieważ z powodzeniem wykonałem już pewne kodowanie w naszym Q8. Potwierdziłem, że nie mamy SFD2 w naszym pojeździe, ponieważ byliśmy wczesną produkcją (marzec 2023). Następnie sprawdziłem na stronie internetowej Kufatec aktualizację klucza kodującego za pomocą ich narzędzia do pobierania i okazało się, że żaden plik nie został załadowany na klucz! Ponownie skontaktowałem się z pomocą techniczną Kufatec i opowiedziałem im o problemie i potwierdziłem, że nie mamy SFD2, a oni nadal odmawiali pomocy i nalegali, żebym zwrócił zestaw. Z frustracji zrobiłem to...

Lista części Kufatec dla odniesienia:

Listwa konsoli środkowej: 4KL.947.209

Listwa deski rozdzielczej z logo E-tron: 4KL.857.186.A V58

Listwa drzwi: 4KE.947.134.B.3Q7

Listwa drzwi: 4KE.947.184.B ??

Listwa deski rozdzielczej pasażera: 4KL.853.190

Listwa deski rozdzielczej kierowcy: 4KL.853.189

Bok konsoli środkowej: 4KE.947.093.B

Bok konsoli środkowej: 4KE.947.094.B

Światło schowka przednich drzwi: 4KE.919.390.A

Światło schowka przednich drzwi: 4KE.929.390.B

Moduły LED: 4KE.947.355. A-D (ilość 4 do wymiany istniejących modułów listwy drzwi QQ1 z białymi diodami LED)

Moduły LED: 4KE.947.355. E-H (ilość 4 do dodania do otwartego światłowodu na listwie drzwi)

Klucz kodujący: Kufatec 45956

Różne wiązki przewodów: Kufatec 48178

View attachment 11649 View attachment 11650 View attachment 11651 View attachment 11652
Cześć WunderWagen, widziałem Twój post dotyczący Twojego q4, chciałbym zadać kilka pytań dotyczących mojego Audi 2020 E Tron 50 z oświetleniem ambient, nie jest ono zawarte w moim Audi, czy można je zainstalować i zakodować w systemie informacyjno-rozrywkowym MMI, abym mógł zmienić kolor i jasność na ekranie zamiast w aplikacji telefonicznej?

Jedynym problemem jest to, że mieszkam na Islandii i chciałbym wiedzieć jak najwięcej o tym, jak to zrobić samemu, więc jeśli jest coś, w czym możesz mi pomóc, co muszę wiedzieć, to bardzo by mi pomogło, człowieku, mogę Ci zapłacić za informacje, jeśli chcesz, muszę tylko wiedzieć, gdzie mogę znaleźć ten zestaw oświetlenia ambient i jak go zainstalować i zakodować na ekranie MMI, jeśli to możliwe? Dziękuję 🙏

Czy wiesz, czy zestaw KUFATEC działa

Discussion starter · #33 ·
Po pierwsze, nie mam Q4... nasz to Q8 e-tron. Po drugie, nie zrobiłem żadnego kodowania dla moich świateł, była to fizyczna instalacja dodająca diody LED do istniejącego okablowania LED.

Jeśli chodzi o Kufatec, wierzę, że mają zestaw, który działa w starszych E-tronach, ale musisz skontaktować się z nimi bezpośrednio. W przypadku mojego Q8 nie mieli odpowiedniego kodowania, aby ich zestaw oświetlenia ambientowego działał, więc musiałem go zwrócić.

Kompletny zestaw wielokolorowego oświetlenia ambientowego Audi e-tron GE

Tak, miałem na myśli twoje q8 e-tron, więc miał on pierwotnie białe oświetlenie ambientowe i po prostu założyłeś niebieską osłonę na światło i było to po prostu niebieskie światło, ale moje pytanie brzmi, czy można je zamontować jako akcesoria, jeśli jest na nie miejsce pod obręczą, ale ich tam nie ma?

Discussion starter · #35 ·
tak, miałem na myśli twoje q8 e-tron, więc pierwotnie miał białe światła ambientowe i po prostu założyłeś niebieską osłonę na światło i było to po prostu niebieskie światło, ale moje pytanie brzmi, czy można je zamontować na rynku wtórnym, jeśli pod obręczą jest dla nich gniazdo, ale ich tam nie ma?
Zostawiłem oryginalne białe oświetlenie ambientowe tak, jak jest... to, co zrobiłem (jak opublikowano), to dodałem nowe białe moduły LED i zamieniłem je na niebieskie. W moim modelu Premium Plus światłowody do paneli drzwiowych były już obecne i nieużywane.

Nie mogę komentować rynku wtórnego, ponieważ użyłem wszystkich części OEM.

Cześć @WunderWagen, mam nadzieję, że wszystko u Ciebie dobrze. Natknąłem się na Twój post i akurat mam straszne grzechotanie w tym samym miejscu, w którym dodałeś pasek świetlny. Czy ten element wykończeniowy się wypina, czy też trzeba zdjąć drzwi i dostać się do niego od tyłu? Wydaje się, że grzechocze plastik o plastik i trzeba wcisnąć trochę taśmy filcowej. Wszelka pomoc byłaby mile widziana.

Discussion starter · #37 ·
Hej @WunderWagen Mam nadzieję, że wszystko w porządku. Natknąłem się na Twój post i akurat mam straszne grzechotanie w tym samym miejscu, w którym dodałeś listwę świetlną. Czy ten element wykończeniowy się odczepia, czy trzeba zdjąć drzwi i dostać się do niego od tyłu? Wydaje się, że grzechocze plastik o plastik i trzeba wcisnąć trochę taśmy filcowej. Wszelka pomoc byłaby mile widziana.
Nie dodałem żadnej listwy świetlnej, tylko diody LED do już istniejącego światłowodu (listwy), który był zamontowany na drzwiach. Trzeba będzie zdjąć panel drzwi, aby uzyskać dostęp do światłowodów.

Nie dodałem żadnego paska świetlnego, tylko diody LED do już istniejącego światłowodu (paska), który był zainstalowany na drzwiach. Trzeba by zdjąć panel drzwi, aby uzyskać dostęp do światłowodów.
Rozumiem, więc do światłowodów nie można się dostać z zamontowanymi kartami drzwi, muszę je zdjąć. Czy użyłeś jakiejś dokumentacji, cokolwiek byłoby pomocne. Jeszcze raz dzięki!

Discussion starter · #40 ·
Cześć Kippar, załóżmy, że masz na myśli listwę deski rozdzielczej po stronie pasażera z logo e-tron? Jeśli tak, to na obu końcach znajdują się wtyczki. Połączyłem przewody z obu złączy listwy deski rozdzielczej, a następnie połączyłem je z oświetleniem przestrzeni na nogi po stronie pasażera.

21 - 40 of 43 Posts