Audi e-tron Forum banner
21 - 32 of 32 Posts
Mam kilka uwag, które mogą pomóc w wyjaśnieniu pewnych niejasności. GM robi coś podobnego ze swoimi wersjami oprogramowania. Wersja wysokiego poziomu (coś jak 3.2) służy do odwoływania się (zazwyczaj tylko wewnętrznie) do manifestu wersji oprogramowania we wszystkich różnych systemach w samochodzie. Istnieją miejsca, w których ta wersja wysokiego poziomu jest zakodowana, ale nie jest widoczna dla klienta ani za pośrednictwem interfejsów użytkownika pojazdu.

Skorzystałem z okazji, aby przejrzeć menu inżynieryjne w moim 2022 etron SUV (z MPR3_US_AU_P3606 aka MIB3 z 3606). W tych menu jest kilka interesujących rzeczy do odnotowania:
  • Nie ma widocznego sposobu na ręczną aktualizację, ponieważ brakuje nam gniazda karty SD używanego do aktualizacji/haków/itp. MIB2. Możemy jednak wypróbować sztuczkę z donglem ethernet (chociaż uzyskanie hasła ssh może okazać się trudne, jeśli nie niemożliwe). Najwyraźniej można również uzyskać dostęp do MIB2 za pośrednictwem sieci Wi-Fi pojazdu. Widziałem kilka wzmianek o użyciu pinów JTAG z tyłu do flashowania, nic dla przeciętnego użytkownika ;)
  • Możesz wyświetlić historię aktualizacji. Co ciekawe, aktualizacje docierają jako pakiety i mogą aktualizować dowolną liczbę systemów. Do tej pory otrzymałem tylko aktualizacje bazy danych map i aktualizacje modeli mowy. Jednak wiele innych modułów w samochodzie wydaje się być dostępnych do aktualizacji, w tym sam MIB3.
  • Teoretycznie Audi może po prostu wydać pakiet aktualizacji, który jest przeznaczony dla większej liczby systemów. Z jakiegoś powodu jeszcze tego nie zrobili.

O ile wiem, mamy już aktualizacje OTA, Audi po prostu nie wydało jeszcze żadnej o szerszym wpływie na oprogramowanie.

Niedawno przywiozłem swój pojazd na przegląd po 10 tys. km i błagałem technika o wykonanie aktualizacji oprogramowania po tym, jak zwróciłem uwagę na wszystkie błędy (pusty ekran, zapomniane ulubione itp.). Jego odpowiedzią było dołączenie wszystkich TSB, które stwierdzają, że nie ma aktualizacji oprogramowania, a Audi nie zapłaci warsztatom za ich wykonanie, na razie.

Nawiasem mówiąc, jeśli przeszkadzają Ci puste ekrany, po prostu przełącz się na nawigację pojazdu lub stronę główną, a następnie z powrotem do tego, co dało Ci pusty ekran. To dosłownie „naprawa” zalecana w TSB, lol. Co zaskakujące, działa całkiem dobrze.

Nie ma widocznego sposobu na ręczną aktualizację, ponieważ brakuje nam gniazda karty SD używanego do aktualizacji/haków/itp. MIB2.
W Audi Q4 e-tron można aktualizować mapy za pomocą portów USB w konsoli środkowej. Prawdopodobnie zadziałałby albo pendrive USB-C, albo karta SD w czytniku USB-C. Teoretycznie więc inne aktualizacje mogłyby być pobierane za pomocą tego samego mechanizmu.

Menu „Aktualizacja oprogramowania” w MMI (w moim Q4 z wersją oprogramowania 3812) wspomina o wyszukiwaniu aktualizacji zarówno online, jak i przez USB. Osobiście nie próbowałem aktualizować map przez USB, ponieważ zostały one automatycznie pobrane przez mój pojazd.

Najwyraźniej

Yay!
Właśnie zostawiłem mojego Q4 z 2021 roku u dealera, aby otrzymać najnowsze oprogramowanie 3.2. To się dzieje naprawdę.

21 - 32 of 32 Posts