Audi e-tron Forum banner
121 - 140 of 190 Posts
Otrzymałem powiadomienie pod koniec zeszłego tygodnia, aby umówić się na 06XM, a pierwsza wizyta mam 25 lutego (bez samochodu zastępczego ani odbioru/zwrotu - byłoby dłużej, gdybym ich potrzebował). Jestem zdezorientowany szczegółami numeracji aktualizacji, ponieważ 06XL jest podawane jako nowsze niż 06XM i że w obiegu jest również 06XG (chyba).

Pracuję w IT i jest to całkowicie niezrozumiałe, dlaczego 06XL miałoby być nowsze niż 06XM, co zdrowy rozsądek powiedziałby, że następuje po kolei, a 06XG zostało ponownie wymienione jako nowsze. Czy potwierdzono, że 06XM nie jest najnowsze?

Dodatkowo, dlaczego u licha Audi miałoby chcieć zastosować aktualizację do mojego samochodu, która nie jest najnowsza?
Moje słowa dokładnie z kilku postów temu.
Żeby dodać zamieszania - po zastosowaniu 06XL - wersja oprogramowania samochodu pozostaje taka sama jak poprzednio :D Poczekam jakiś czas przed tą aktualizacją, ponieważ mój samochód jeździ.

Myślę, że mylisz identyfikator kampanii serwisowej z wersją oprogramowania.
Aktualizacja oprogramowania POWINNA rozwiązać problemy dla obu kampanii serwisowych.

• Like
Reactions: Hppy29
To trochę żart - Czy jest inny dealer, którego mógłbyś spróbować?

Właśnie zadzwoniłem w sprawie mojego samochodu i zaoferowali ten czwartek lub dowolny dzień od przyszłego tygodnia.
Myślę, że poczekam miesiąc. Mój samochód ma swoje małe dziwactwa, ale nie jest tak źle. Poczekam i zobaczę, czy w międzyczasie pojawią się jakieś horrory lub nowsze aktualizacje.

Moje słowa dokładnie z kilku postów temu.
Żeby dodać zamieszania - po zastosowaniu 06XL - wersja oprogramowania samochodu pozostaje taka sama jak poprzednio :D Poczekam trochę z tą aktualizacją, ponieważ mój samochód jeździ.
Tak, widziałem to, ale nigdy tak naprawdę nie czuję, że znamy całą historię. Po przepracowaniu 40 lat w IT, podejście Audi do nazywania kampanii serwisowych i nie zwiększania wersji oprogramowania wyświetlanej na samym pojeździe po prostu przechodzi ludzkie pojęcie. To zanim zacznę o braku aktualizacji OTA - nasz Tesla i BMW X5 z 2020 roku, które właśnie zwróciłem, oba przeprowadziły aktualizacje niskiego poziomu różnych modułów pojazdu w aktualizacjach OTA. Czuję się, jakbym wrócił do mrocznych wieków.

W końcu wyświetla się dzisiaj w mojej aplikacji.

Kiedy rozmawiałem z technikiem Audi w salonie, kiedy chciałem zrozumieć, co spowodowało aktualizację oprogramowania ze względu na bzdury, przez które przeszło wielu z nas, powiedział, że głównym powodem jest rozwiązanie problemu samoczynnego zamykania się samochodu i braku dostępu do niego!!

Powiedział, że były też inne drobne punkty ulepszeń oprogramowania, ale nic innego zasadniczego nie zostało wymienione.
Istnieje generowany przez użytkowników dziennik zmian na stronie:

Electrichasgoneaudi [dot] net /models/q6-e-tron/knowledgeexchange/updates/

Przepraszam za uszkodzony link, moje konto jest zbyt nowe, aby je publikować. Usuń spacje i zmień [dot] na .

Tak, widziałem to, ale nigdy tak naprawdę nie czuję, że znamy całą historię. Po 40 latach pracy w IT, podejście Audi do nazewnictwa kampanii serwisowych i nie zwiększania wersji oprogramowania wyświetlanej w samym pojeździe po prostu zapiera dech w piersiach. To zanim zacznę o braku aktualizacji OTA - nasz Tesla i BMW X5 z 2020 roku, które właśnie zwróciłem, oba wykonywały aktualizacje niskiego poziomu różnych modułów pojazdu w aktualizacjach OTA. Czuję się, jakbym wrócił do mrocznych wieków.
Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to to, że są one uzupełniające, a nie zastępcze. 06XL i 06XM naprawiają konkretne rzeczy. I dlatego technicznie nie są sekwencyjne?

Poza tym, być może zostały dostarczone równolegle przez różne oddziały. L wystartował i został nazwany jako pierwszy, ale M został wydany wcześniej.

Jeśli chodzi o kampanie i wersje oprogramowania, byłoby to jak Windows. Używasz systemu Windows 11 24H2 (wersja oprogramowania w Q6). Możesz otrzymywać aktualizacje dla różnych obszarów systemu, takich jak aktualizowanie definicji dla Microsoft Defender (kampania w Q6). Ale nadal korzystasz z systemu Windows 11 24H2.

Przetłumaczone na samochód, możesz mieć wersję oprogramowania 03.01.00/C i otrzymywać różne aktualizacje kampanii pod nią, np. 06XL, bez zmiany wersji głównej.

Całkowicie zgadzam się z potrzebą zabrania tego. Ale to wszystko wynika z opóźnień i ostatecznego wydania z brakującą podstawową funkcjonalnością OTA. Mamy nadzieję, że z czasem będzie to tylko OTA. Nie wyobrażam sobie, jak można utrzymać wzywanie wszystkich tych samochodów co kilka tygodni/miesięcy na nowe kampanie.

06XM zepsuł w moim samochodzie więcej niż naprawił.....szyberdach, wyświetlacz pasażera widoczny dla kierowcy, alarm włącza się losowo, bezkluczykowy dostęp nie działa w tylnych drzwiach tak jak wcześniej....i żadnych realnych ulepszeń w niczym innym, poza tym, że wydaje się łączyć bardziej niezawodnie z aplikacją telefoniczną. Wciąż czekam, aby usłyszeć, kiedy zostanie zwrócony do Audi.....szum na autostradach wciąż obecny, a stukanie z prawego przedniego rogu staje się głośniejsze....

• Like
Discussion starter · #128 ·
06XM zepsuł w moim samochodzie więcej niż naprawił.....szyberdach, wyświetlacz pasażera widoczny dla kierowcy, alarm włącza się losowo, bezkluczykowy dostęp nie działa w tylnych drzwiach tak jak wcześniej....i żadnych realnych ulepszeń w niczym innym, poza tym, że wydaje się łączyć bardziej niezawodnie z aplikacją telefoniczną. Wciąż czekam, aby usłyszeć, kiedy zostanie zwrócony do Audi.....szum na autostradach wciąż obecny, a stukanie z prawego przedniego rogu staje się głośniejsze....
Zgadzam się w pełni z tymi komentarzami i ustaleniami, poza hałasem, ponieważ miałem SQ6. Ale stwierdziłem, że aktualizacje sprawiły, że mój samochód był gorszy niż przed aktualizacjami.

Chociaż aplikacja łączy się lepiej w tej chwili, nadal nie zawsze będę wysyłać żądania do samochodu. A niektóre części aplikacji mówią, że nie jestem głównym użytkownikiem.

Jeśli chodzi o ładowanie, nie mam pojęcia, co zrobili

Discussion starter · #130 ·
Hppy - czy miałeś najnowszą aktualizację? Czy odradzasz to?

Już jestem zdenerwowany, ponieważ ostatnia aktualizacja zdecydowanie pogorszyła mój samochód.
Myślę, że jeśli ostatnia aktualizacja nie spowodowała żadnych problemów mechanicznych (jednostka sterująca), to myślę, że musisz ją pobrać.
Nie możemy narzekać na problemy, a następnie nie mieć przeprowadzonych aktualizacji. Poza tym wolałbym, żeby wszystkie problemy wyszły w ciągu pierwszych 6 miesięcy niż później. Zamierzam zwrócić swój samochód w ciągu 6 miesięcy, jeśli podstawy samochodu nie zostaną naprawione, jak opisano lub jak powinny działać.

Wygląda na to, że 06XG w USA jest podobne do 06XL po tej stronie stawu.
Mój Q6 Prestige jest w porcie Benicia w Kalifornii, tutaj w USA i czeka na zastosowanie 06XG. Wygląda na to, że wszystkie, które przybyły do tego portu 23 stycznia 2025 roku, są wstrzymane.

Image

Dziękuję bardzo Panu
Aktualizacja: odebrałem wczoraj mojego Q6. Jest na 3.01. 180-milowa jazda do domu była marzeniem. Utrzymanie pasa ruchu działało również znacznie lepiej, niż się spodziewałem. Nie idealnie, ale znacznie lepiej niż mój Subaru w rozliczeniu, który odbijał się z linii na linię, nawet gdy pozostawał w liniach.

W zeszłym tygodniu w końcu otrzymałem powiadomienie 06XM w aplikacji i samochód jest zarezerwowany na przyszły tydzień, muszę przyznać, że jestem dość niezdecydowany, ponieważ mój samochód miał bardzo mało problemów. Nawet aplikacja działała dobrze w ciągu ostatnich 2 tygodni!

Na marginesie, dealer początkowo próbował naliczyć 25 funtów za samochód zastępczy lub usługę odbioru/dowozu, co uznałem za śmieszne! Ponieważ mój samochód jest w programie EV w pracy, powiedziałem kierownikowi floty, że mogą zabrać samochód z powrotem, jeśli uważają, że będę płacił 25 funtów za każdym razem, gdy ten samochód będzie musiał jechać do dealera, ostatecznie dealer zrezygnował z opłaty przy 'tej okazji'.

Aktualizacja: odebrałem wczoraj mojego Q6. Jest na 3.01. 180-milowa jazda do domu była marzeniem. Utrzymanie pasa ruchu działało również znacznie lepiej, niż się spodziewałem. Nie idealnie, ale znacznie lepiej niż mój Subaru w rozliczeniu, który odbijał się od linii do linii, nawet gdy pozostawał w obrębie linii.
Gratulacje z okazji dostawy! W którym mieście się Państwo znajdują?

W końcu dostałem powiadomienie 06XM w aplikacji w zeszłym tygodniu i samochód jest zarezerwowany na przyszły tydzień, muszę przyznać, że jestem dość niezdecydowany, ponieważ mój samochód miał bardzo mało problemów. Nawet aplikacja działała dobrze przez ostatnie 2 tygodnie!

Na marginesie, dealer początkowo próbował naliczyć 25 funtów za samochód zastępczy lub usługę odbioru/dowozu, co uznałem za śmieszne! Ponieważ mój samochód jest w programie EV w pracy, powiedziałem kierownikowi floty, że mogą zabrać samochód z powrotem, jeśli uważają, że będę płacił 25 funtów za każdym razem, gdy ten samochód musi jechać do dealerów, ostatecznie dealer zrezygnował z opłaty przy 'tej okazji'
Powodzenia!!!! 06XM spowodował więcej nowych problemów niż naprawił w moim... będzie ciekawie zobaczyć, co znajdziesz.

Myślę tylko, że są one uzupełniające, a nie zastępujące. 06XL i 06XM naprawiają konkretne rzeczy. A zatem nie są technicznie sekwencyjne?
Jeśli miałbym zgadywać, to w tej chwili mają różne kompilacje dla różnych wersji sprzętu/komponentów, co jest koszmarem. Jeśli tak, to lepiej, żeby szybko przeszli na jedną bazę kodu i jedną sekwencyjną strategię wydawania, w przeciwnym razie gwarantuję, że nie będą w stanie utrzymać jakichkolwiek częstych aktualizacji, a OTA jest prawie na pewno wykluczone.

Oczywiście oprogramowanie ma różne zastosowania w zależności od opcji zamontowanych w pojeździe.

• Like
Discussion starter · #139 · (Edited)
Co sprawia, że myślisz, że mają różne wersje? Każdy post, który widziałem, że samochody zostały zaktualizowane, ma tę samą wersję, 03.01.00/C.
Oczywiście oprogramowanie ma różne zastosowania w zależności od opcji zamontowanych w Twoim pojeździe.
Niektórzy ludzie myślą, że kampania 06XL aktualizacji była czystą odpowiedzią na problemy z blokadą. Ale mam e-mail sprzed nawet zainstalowania 6XM i 03.01.00 /C, który mówił mi, że mieli również zaplanowaną aktualizację/kampanię pod koniec roku.

Zostało to przedstawione jako aktualizacja oprogramowania dla jednostek sterujących, a także innych ulepszeń.

Nie jestem przekonany, że istnieje wiele wersji, ale bardziej w kierunku tego, że gdy Twój samochód jest podłączony do Elsa Pro, pobiera główną aktualizację oprogramowania, a następnie sprawdza, jakie wyposażenie znajduje się w tym numerze podwozia i dodaje wszelkie dodatkowe ulepszenia lub aktualizacje.

06XL i 06XM to kampanie serwisowe, a nie aktualizacje.

121 - 140 of 190 Posts