Audi e-tron Forum banner
101 - 120 of 121 Posts
.

Rozumiem frustrację związaną z koniecznością odwiedzania salonu samochodowego, to pierwszy rok pierwszej produkcji itp. Najszybszym sposobem na zepsucie czegokolwiek jest oddanie tego konsumentowi. Niezależnie od tego, ile testów przeprowadza się z wyprzedzeniem, nic nie może się równać z udostępnieniem tego opinii publicznej.
To nie sprawdziło się dobrze w przypadku Tesli z ich FSD.
Pozwolili klientom testować swoje oprogramowanie do jazdy autonomicznej przez lata i właśnie dostali karę w wysokości 243 milionów dolarów.

Producenci powinni mieć solidne filozofie testowania przed wydaniem oprogramowania. Wiele napisano o fiasku CARIAD, które opóźniło wprowadzenie na rynek Porsche Macan EV i przysporzyło Audi wielu problemów. Właśnie tu jesteśmy dzisiaj z kiepsko przetestowanym oprogramowaniem, które zostało wprowadzone na rynek w pośpiechu, aby sprostać wprowadzeniu nowych modeli.

Niestety, wielu wieloletnich właścicieli Audi zaczęło szukać gdzie indziej. Równie niepokojące jest to, że wielu nowych właścicieli Audi zrezygnowało z marki i próbuje uzyskać odkup. To nie jest sposób na rozwój marki.

Miło byłoby, gdyby Audi zatrudniło kilku pracowników obsługi klienta, którzy często odwiedzają te fora i czytają nastroje. Następnie przenieś komentarze do centrali i zrób coś, aby zminimalizować szkody. Chciałbym, żeby marka przetrwała i prosperowała, ale nie jestem optymistą. To konkurencyjny rynek, a inne marki zjedzą ich lunch, jeśli się nie ogarną.

Problem polega na tym, że jak zwykle byli niejednoznaczni w wyjaśnianiu tego, co zamierzali dostarczyć. Tak, dokumenty mówią o aktualizacjach samochodów, ale nie mówią o pełnej aktualizacji systemu.
Również dla osób w USA, wciąż nie otrzymaliśmy wsparcia NACS. Miało się to pojawić w czerwcu '25.

Zgadza się - mówiąc jako kierowca Audi po raz pierwszy, nie jestem tak pod wrażeniem, jak się spodziewałem / miałem nadzieję i to nie tylko problemy z oprogramowaniem (pamiętaj, że również nie miałem wspaniałych doświadczeń z Mercedesem - te tak zwane premium niemieckie marki samochodów naprawdę nie są takie wspaniałe w moim doświadczeniu!)
tak.. to samo tutaj. Bardzo rozczarowany i niezbyt dobre pierwsze doświadczenie z Audi. Stracili mnie jako klienta, a także wiele osób, z którymi będę rozmawiać i przekonywać ich, aby nie kupowali Audi!

Discussion starter · #107 ·
Tak tylko na marginesie. Audi aktualizuje mapy OTA, więc technicznie rzecz biorąc, nie jest to błędne.
Cadillac rozpoczął to kilka lat temu z systemem CUE i mogli wgrać oprogramowanie reflektorów do samochodów, ale z jakiegoś powodu nie oprogramowanie układowe w jednostkach centralnych. Osobiście producenci OEM kupują jednostki od dostawców i dostosowują je do swojej wersji, dlatego wiele wnętrz zaczęło wyglądać tak samo.

Nie ufam producentowi OEM, który wypycha aktualizację OTA. Spójrz, jak dobrze to działa w przypadku telefonów komórkowych. Kto tego chce w swoim życiu? Wolałbym, żeby poszło do dealera i jeśli go zepsują, to oni musieliby się tym zająć, a nie żeby zepsuł się na moim podjeździe lub gdzie indziej.

Rozumiem frustrację związaną z koniecznością odwiedzania salonu, to pierwszy rok pierwszej produkcji itp. Najszybszym sposobem na zepsucie czegokolwiek jest oddanie tego konsumentowi. Niezależnie od tego, ile testów zostanie wykonanych z wyprzedzeniem, nic nie może się równać z udostępnieniem tego publiczności.
Zgadzam się z większością twoich komentarzy, ale smutne jest to, że komunikacja między Audi w Niemczech a jego warsztatami odbywa się za pośrednictwem komputera i zaczyna się gra w pingponga. Ale najważniejsze w warsztacie przeprowadzającym aktualizację jest to, że eliminuje ona błędy użytkownika.

Pierwsze dwie aktualizacje w salonie były koszmarem, wielu nie doświadczyło jeszcze pełnej aktualizacji w salonie, ponieważ ich samochód został dostarczony z najnowszą aktualizacją. To z pewnością doświadczenie, warsztaty muszą polegać na Elsie, aby powiedziała im, co należy zaktualizować i nie mogą odbiegać od scenariusza, nawet jeśli zgadzają się z klientem.

Jeśli przeprowadzono by pełną aktualizację OTA i poszłoby coś nie tak, pierwszą rzeczą, która by się wydarzyła, byłoby to, że użytkownicy utknęliby z cegłą na swoich podjazdach lub w garażach bez samochodów zastępczych.

Drugą rzeczą byłoby to, że Audi mówi, że to błąd użytkownika..

A jeśli ktoś widział, jak przeprowadzono pierwsze dwie aktualizacje, to nie jest to aktualizacja iPhone'a, która po prostu się rozszerza. Warsztat musi wykonywać zadania podczas aktualizacji, czy myślisz, że użytkownicy siedzieliby w swoich samochodach przez kilka godzin, pstrykając przełącznikami, otwierając i zamykając drzwi? Audi musi wykonać dużo pracy, zanim pełna aktualizacja OTA będzie mogła zostać przeprowadzona bezpiecznie i niezależnie od warsztatu.

Kto tak naprawdę projektuje system, w którym warsztat musi wstrzymać swoją zaporę ogniową, aby pobrać i zainstalować pobrany plik, a następnie musi siedzieć z samochodem i wykonywać zadania? Nie mogą nawet doprowadzić do tego, aby ich MMI poprawnie pobrało i zainstalowało aktualizację. Ale uczciwie patrząc wstecz na wrzesień ubiegłego roku i dzisiaj, przechodzą przez listę problemów linia po linii...lol

Discussion starter · #108 ·
To nie sprawdziło się dobrze w przypadku Tesli z ich FSD.
Pozwolili klientom testować ich oprogramowanie do jazdy autonomicznej przez lata i właśnie dostali karę w wysokości 243 milionów dolarów.

Producenci powinni mieć solidne filozofie testowania przed wydaniem oprogramowania. Wiele napisano o katastrofie CARIAD, która opóźniła wprowadzenie na rynek Porsche Macan EV i przysporzyła Audi wielu problemów. Właśnie tu jesteśmy dzisiaj z niedopracowanym oprogramowaniem, które jest wprowadzane na rynek w pośpiechu, aby sprostać premierom nowych modeli.
Muszą również nauczyć się słuchać opinii użytkowników na temat tego, co działa, a co nie. Czy uważasz, że nawet przy najnowszych testach oprogramowania Q6, które ma się ukazać, uwzględniają opinie użytkowników i zmieniają rzeczy?

Po prostu nadal zmuszają samochody spalinowe do przejścia na elektryczne, ponieważ jest to leniwe i tańsze podejście.

Discussion starter · #110 ·
Kopiąc w opublikowanej literaturze i specyfikacjach... odrób pracę domową. Chcesz to zobaczyć na piśmie. Jeśli chodzi o "OTA", nie ma oficjalnej definicji, więc może to oznaczać cokolwiek.
Zgadza się! Można by argumentować, że to klient źle zrozumiał, co oznaczono przez aktualizację OTA. To powiedziawszy, zadaniem zespołów sprzedaży i Audi jest zapewnienie jasnego wyjaśnienia. Była to nowa technologia z wieloma wysokimi oczekiwaniami, które postawili ludzie, którzy ją stworzyli. Nie mogą teraz narzekać, że ludzie oczekują otrzymania tego, za co zapłacili lub czego oczekiwali.

Muszą również nauczyć się słuchać opinii użytkowników na temat tego, co działa, a co nie. Nawet przy najnowszych testach oprogramowania Q6, które ma się ukazać, czy uważasz, że biorą pod uwagę opinie użytkowników i zmieniają rzeczy?

Po prostu nadal wciskają samochody ICE do samochodów elektrycznych, ponieważ jest to leniwe i tańsze podejście.
Naprawdę wierzę, że Audi potrzebuje nowego kierownictwa. Nie sądzę, żeby zdawali sobie sprawę, że polaryzują swoją lojalną bazę wsparcia i zniechęcają potencjalnych klientów. Muszą również przyjrzeć się swojemu wsparciu dealerskiemu. Widziałem kilku dealerów z naprawdę dobrym zespołem technicznym i takich, którzy nie wiedzieli, jak rozpocząć ładowanie. To niepokojące dla nowego klienta.

Zgadza się! Można by argumentować, że to klient źle zrozumiał, co oznacza aktualizacja OTA. To powiedziawszy, zadaniem zespołów sprzedaży i Audi jest zapewnienie jasnego wyjaśnienia. Była to nowa technologia z wieloma wysokimi oczekiwaniami ze strony ludzi, którzy ją stworzyli. Nie mogą teraz narzekać, że ludzie oczekują otrzymania tego, za co zapłacili lub czego oczekiwali.
Sprzedawca powiedział mi, że OTA to sprawdzona technologia. Jeśli słuchasz radia i otrzymujesz najnowsze wiadomości, otrzymujesz aktualizacje OTA. Więc może to jest definicja Audi. 🙄

Tak, zarówno dla potencjalnych nabywców, jak i dla serwisu, nawiązanie kontaktu z salonem samochodowym entuzjastycznie nastawionym do pojazdów elektrycznych jest kluczowe. Wiele salonów samochodowych takimi nie jest i jest bardzo słabo poinformowanych. Jeśli sprzedawca przekaże Ci bardzo wprowadzające w błąd informacje, ważne jest, aby skontaktować się z kierownikiem sprzedaży i złożyć skargę. Pamiętaj jednak zawsze, że zadaniem sprzedawcy jest przede wszystkim sprzedaż samochodów!

Szczęściarz. Przejście z 13 pro max na 16 pro max prawie rozwaliło mi mózg. Audi ma co robić dla tych.

Sprawdź swój telefon następnym razem, gdy wsiądziesz do samochodu i daj mi znać, czy widzisz sieć 5 GHz w Wi-Fi. Myślę, że mój telefon i samochód nie lubią różnych nazw sieci dla mojego CarPlay. View attachment 17755
Najwyraźniej posiadanie podwójnego Wi-Fi jest normalne

Szukam możliwości zmiany lub wyboru innej trasy w nawigacji. Opierając się na doświadczeniu, powiedziałbym, że jest to tryb "Najkrótsza odległość", ponieważ prowadzi mnie dziwnymi drogami. Czy istnieje opcja zmiany tego?
Zadałem to samo pytanie i zgadzam się, że wydaje się być ustawione na tryb "najkrótszej trasy".
Jeśli ktoś ma sugerowaną poprawkę, byłoby wspaniale ją usłyszeć!

Niestety, wielu wieloletnich właścicieli Audi zaczęło szukać gdzie indziej. Równie niepokojące jest to, że wielu nowych właścicieli Audi zrezygnowało z marki i próbuje uzyskać odkup. To nie jest sposób na budowanie marki.

Miło byłoby, gdyby Audi zatrudniło kilku pracowników obsługi klienta, aby często odwiedzali te fora i czytali nastroje. Następnie przenieś komentarze do centrali i zrób coś, aby zminimalizować szkody. Chciałbym, żeby marka przetrwała i prosperowała, ale nie jestem optymistą. To konkurencyjny rynek, a inne marki zjedzą im lunch, jeśli się nie ogarną.
Zgadzam się. Jestem po raz pierwszy kupującym Audi (Q6 etron) i żałuję zakupu tego samochodu. niezbyt dobre doświadczenie. Nie ufam żadnej z funkcji.

Np. kluczyk cyfrowy, mimo że mogę korzystać z samochodu bez fizycznego breloka, nie ufam, że samochód będzie działał i cały czas noszę brelok. Nie zabieram samochodu na noc/długą podróż. Czuję, że samochód zepsuje się bez żadnych ostrzeżeń i utknę bez pomocy w środku niczego. To tylko używanie samochodu przez pierwszy miesiąc. Dużo problemów z oprogramowaniem, frustrujący MMI, alarmy włączają się w każdej chwili, zostałem zablokowany w moim samochodzie (na szczęście samochód był na moim podjeździe).

Najgorsze jest jednak to, że Audi nic z tym nie robi, nawet jednej aktualizacji OTA w tym zupełnie nowym samochodzie i platformie od czasu premiery.

Zgadzam się. Jestem po raz pierwszy kupującym Audi (Q6 etron) i żałuję zakupu tego samochodu. Niezbyt dobre doświadczenie. Nie ufam żadnej z funkcji.

Na przykład kluczyk cyfrowy, mimo że mogę korzystać z samochodu bez fizycznego breloka, nie ufam, że samochód będzie działał i cały czas noszę brelok. Nie zabieram samochodu na noc/długą podróż. Czuję, że samochód zepsuje się bez żadnych ostrzeżeń i utknę bez pomocy w środku niczego. To tylko używanie samochodu przez pierwszy miesiąc. Dużo problemów z oprogramowaniem, frustrujące MMI, alarmy włączają się w każdej chwili, zostałem zablokowany w moim samochodzie (na szczęście samochód był na moim podjeździe).

Najgorsze jest jednak to, że Audi nic z tym nie robi, nawet jednej aktualizacji OTA w tym zupełnie nowym samochodzie i platformie od czasu jego premiery.
Jestem pewien, że wielu z nas podziela twoją niedolę i bądź pewien, że nie jesteś sam. Miłą rzeczą w tym forum jest to, że są tu wspólne doświadczenia, a ludzie są otwarci na temat tego, jak poradzili sobie ze swoimi problemami. Chociaż Audi otrzymuje ocenę niedostateczną za sposób traktowania swoich klientów, być może twoja frustracja zostanie tutaj obniżona.

Jestem pewien, że wielu z nas podziela twoją niedolę i bądź pewien, że nie jesteś sam. Miłą rzeczą w tym forum jest to, że są tu wspólne doświadczenia, a ludzie są otwarci na temat tego, jak poradzili sobie ze swoimi problemami. Chociaż Audi dostaje ocenę niedostateczną za sposób, w jaki traktuje swoich klientów, być może twoja frustracja zostanie tutaj obniżona.
Czy mamy gdzieś ankietę, ilu klientów ma prawdziwe problemy, a ilu nie? Jedynym problemem, jaki mam, jest resetowanie MMI dla Carplay co kilka tygodni.

Czytając fora, wydaje się, że wiele problemów dotyczy wcześniejszych europejskich dostaw.

Byłoby interesujące zobaczyć liczbę problemów według daty odbioru.

Czy mamy gdzieś ankietę, ilu klientów ma prawdziwe problemy, a ilu nie? Jedynym problemem, jaki mam, jest resetowanie MMI dla Carplay co kilka tygodni.

Czytając fora, wydaje się, że wiele problemów dotyczy wcześniejszych europejskich dostaw.

Byłoby interesujące zobaczyć liczbę problemów według dat dostawy.
Jestem pewien, że osoby z problemami są tu zdecydowanie nadreprezentowane. I jest zwyczajowe ostrzeżenie dla mniej odważnych lub osób o słabym sercu: nigdy nie kupuj samochodu w jego pierwszym roku modelowym!

Jestem pewien, że osoby z problemami są tu mocno reprezentowane. I jest zwyczajowe ostrzeżenie dla mniej odważnych lub osób o słabym sercu: nigdy nie kupuj samochodu w pierwszym roku modelowym!
Nie wszystkie osoby z problemami dołączają do forów. Niektórzy pozbywają się pojazdu przy najbliższej okazji, czy to przez wymianę, czy odkup. Nie zobaczymy tu ich komentarzy.

Nie mogę powiedzieć, że zgadzam się z tobą co do pierwszego roku modelowego. Jeśli istnieją jakieś zależności sprzętowe, które przyczyniły się do tych problemów, nie zobaczymy, aby Audi wprowadzało zmiany w obecnym modelu. Po prostu odłożą problem na później. Jakiekolwiek istotne zmiany sprzętowe nastąpiłyby wraz z kolejną iteracją modelu. Najlepsze, na co możemy liczyć, to zmiany w oprogramowaniu zrealizowane na obecnym sprzęcie. Ponieważ CARIAD jest teraz w takim bałaganie, terminowe rozwiązanie okazuje się problemem.

101 - 120 of 121 Posts