Audi e-tron Forum banner
121 - 140 of 142 Posts
Czy to była awaria silnika?
Mój aktualnie znajduje się w Audi Centre tutaj w Australii. Kupiłem z salonu A4 20 S Line 45 TFSI po dekadzie Camry. Całkowite wyłączenie podczas jazdy przy 4+ okazjach. W ciągu 1 dnia Audi Centre twierdzi, że jest gotowy do odbioru bez zdiagnozowanych problemów.
Wysłałem im wszystkie filmy. Automatyczna odpowiedź od specjalisty zajmującego się sprawą.
Pełne transkrypty.
Skorzystam ze wszystkich dostępnych na poziomie konsumenckim środków prawnych.

Wygląda na to, że mój 2019 wpadł dziś na ten problem. Zlecam holowanie do serwisu, gdy to piszę. Mam na nim 40 tys. mil. Ughhhh, biorę go w leasing i miałem zamiar kupić samochód, ale z 1 miesiącem do końca leasingu myślę, że mogą go zabrać z powrotem, ponieważ wydaje się to problemem. Zobaczę, co powiedzą, jak tylko spojrzą na samochód. Powiem, że naprawdę podobał mi się ten samochód przez ostatnie 3 lata, ale nienawidzę problemów. Dlatego odszedłem z BMW…. View attachment 9216
To poważny problem. Mój etron z 2019 roku po prostu zatrzymał się na krętej, wąskiej górskiej autostradzie (B.C. Sea to Sky) w ciemną i deszczową noc. Strome urwisko po jednej stronie, urwisko do oceanu po drugiej, brak pobocza. Miałem szczęście, że nikt na mnie nie wjechał w drodze z Whistler. Super niebezpieczne. Myślę, że nigdy więcej nie zaufam temu samochodowi. Może go wymienię.

Mam wspaniały początek poranka. "Układ elektryczny: awaria! Bezpiecznie zatrzymaj pojazd"
View attachment 8250

a następnie "Napęd na wszystkie koła: awaria! Ograniczona stabilność. Skontaktuj się z serwisem!"
View attachment 8251
Na szczęście zdarzyło się to w garażu przed wyjazdem, więc teraz tylko siedzę i czekam na lawetę, która zabierze mnie do dealera, aby sprawdzić samochód. Spodziewam się, że akumulator i/lub silnik elektryczny są uszkodzone. W ciągu ostatnich kilku dni czułem, że samochód gorzej działa i wykazuje znacznie mniejszą wydajność, ale obwiniałbym niskie temperatury i wszystko. Być może to był znak nadchodzących rzeczy.
Czy ktoś ma doświadczenie z takimi błędami? Nie mogłem znaleźć tych błędów zgłoszonych nigdzie na forum...
Cześć. Niedawno kupiłem audi etron 50 q8; 2021 r. ... przejechane 34 tys. km
Silnik uruchamia się, ale po przełączeniu w tryb jazdy samochód się nie porusza.
Deska rozdzielcza powiadomiła o awarii układu elektrycznego, bezpiecznie zatrzymaj pojazd
CO MOGŁO SPOWODOWAĆ TEN PROBLEM??

PROSZĘ O PILNĄ RADĘ
DZIĘKUJĘ

Półtora tygodnia temu mój e-tron z 2019 roku umarł i okazało się, że płyn chłodniczy zalał mój tylny silnik elektryczny. Ma około 67 tys. mil przebiegu i jest objęty przedłużoną gwarancją na silnik do 120 tys. mil. Powiedziano mi, że części są na stanie i powinienem odebrać pojazd w tym tygodniu. To znacznie szybciej niż poprzednie naprawy w latach 2023 i 2024 dotyczące akumulatora i modułu sx6 - które trwały po kilka tygodni.

Kolejny członek dołącza do klubu. Dokładnie te same wiadomości. Przytrafiło mi się to zeszłej nocy i obecnie jest w salonie na inspekcji. 2022 55 e-tron sportback. 5 miesięcy pozostało do końca 3-letniej gwarancji. 15 000 mil. Ojej.

Cześć, oto kolejny z tym samym problemem. To już drugi raz, kiedy otrzymałem komunikat „Usterka układu elektrycznego”. Zdarzyło się to w zeszłym tygodniu. Samochód jest teraz u dealera. To bardzo frustrujące, ponieważ uwielbiam to, jak świetnie wygląda. Również wnętrza i wszystko. Ale teraz samochód ma 37 tys. Nie mogę już ufać temu samochodowi.

Kolejny członek dołącza do klubu. Dokładnie te same wiadomości. Przytrafiło mi się to zeszłej nocy i obecnie jest w salonie w trakcie kontroli. 2022 55 e-tron sportback. 5 miesięcy pozostało do końca 3-letniej gwarancji. 15 000 mil. Ojej.
Właśnie przytrafiło mi się to samo z moim Q4 Etron z 2024 roku. Tylko 1100 mil i to się stało. Muszę go jutro odholować do salonu. Jestem po prostu ciekaw, czy udało ci się uzyskać rozwiązanie?
Dwa tygodnie w salonie od początku do końca; problem dotyczył modułu przełączającego SX6. Posiadam samochód od 32 miesięcy w ramach 36-miesięcznej gwarancji, więc miałem szczęście. Ale czy uważamy, że byłoby to objęte 8-letnią / 100 000-milową gwarancją na akumulator?

Kolejny tutaj! Wszystko zaczęło się od tego, że samochód nie akceptował szybkiego ładowania. Potem dostajemy "Układ elektryczny: usterka! Bezpiecznie zatrzymaj pojazd". Następnie pojawia się "Usterka napędu na wszystkie koła" itp. Zaczęło się to kilka tygodni temu, kiedy ładowaliśmy na stacji Electrify America i wyłączyło się po kilku minutach. Potem próbowaliśmy ponownie, ale nadal nie naładowało się powyżej około 10 mil. Następnie pojawiły się te błędy podczas jazdy z prędkością 70 mil na godzinę pod stromym wzgórzem na autostradzie, jadąc pasem szybkim. Audi miało go przez 2 tygodnie i nie mogło znaleźć błędu. Powiedzieli, że aktualizacja oprogramowania prawdopodobnie to naprawi. Zdarzyło się to ponownie na przełęczy górskiej w zeszłym tygodniu i przestraszyło moją biedną żonę, która nim jechała i nie było gdzie się zatrzymać, ponownie po użyciu Electrify America. Zdarzyło mi się to wczoraj podczas jazdy z prędkością 75 mil na godzinę na i5 i nie używałem EA. Próbowałem ładować z prędkością EV Go High 25 kW, ale dało mi ~10 mil, a potem mnie wyrzuciło. Zdarzyło się to ponownie około 50 mil dalej. Próbowałem ładować z EA i znowu, trochę soku i wyrzuciło mnie. Odkryliśmy, że czasami przycisk wyłączania nie działa, gdy to się dzieje, ale po wyłączeniu, uruchamia się ponownie bez problemu. Samochód ładuje się bez problemu z naszą domową ładowarką. Dość zniechęcające, że Audi nie może znaleźć żadnych problemów, ponieważ zasadniczo mamy samochód, który nie nadaje się do celu. Zastanawiam się, czy zgłosiliby problem, gdybyśmy poprosili o wymianę, mimo że mówią, że to nie problem ;-).

Jak optymistycznie nastawiony jest serwis dealera do pojazdów elektrycznych? Niektórzy dealerzy chcieliby, żebyś po prostu odszedł. Jeśli reagują, za każdym razem, gdy wystąpi błąd, zrób zdjęcie, aby pokazać im, że faktycznie się zdarzył, mimo że żadne błędy nie są rejestrowane. Jak mówisz, samochód nie jest teraz zbyt niezawodny. Wszyscy producenci samochodów elektrycznych muszą teraz zmierzyć się z budowaniem bazy danych "błędów" w tych samochodach w terenie - jest ich tak niewiele! Zaangażowany serwis dealera chce uszczęśliwić każdego klienta w najtańszy i najskuteczniejszy sposób. Zdjęcia i presja przynajmniej utorują ci drogę do argumentowania za wymianą. Jeśli w Twoim stanie obowiązuje ustawa o wadliwych produktach, zapoznaj się z terminami!

Jak optymistyczny jest Twój serwis dealerski w odniesieniu do pojazdów elektrycznych? Niektórzy dealerzy po prostu chcieliby, żebyś ODSZEDŁ. Jeśli reagują, zrób zdjęcie, gdy wystąpi błąd, aby pokazać im, że rzeczywiście się to wydarzyło, mimo że żadne błędy nie są rejestrowane. Jak mówisz, samochód nie jest w tej chwili zbyt niezawodny. Wszyscy producenci samochodów elektrycznych muszą teraz zmierzyć się z budowaniem bazy danych "błędów" w tych samochodach w terenie - jest ich tak niewiele! Zaangażowany serwis dealerski chce uszczęśliwić każdego klienta w najtańszy i najskuteczniejszy sposób. Zdjęcia i presja przynajmniej utorują Ci drogę do argumentowania za wymianą. Jeśli Twoje państwo ma ustawę o cytrynach, zapoznaj się z terminami!
Na tym etapie mamy sporo zdjęć!!! Czekam tylko, aż się ze mną skontaktują. Będę informował was wszystkich o wynikach.

Kolejny tutaj! 2022 z ~70 tys. mil. Wszystko zaczęło się od tego, że samochód nie akceptował szybkiego ładowania ze stacji Electrify American. Kilka mil później dostajemy komunikat "System elektryczny: awaria! Bezpiecznie zatrzymaj pojazd" jadąc 70 mil na godzinę pod stromą górę na autostradzie, będąc na szybkim pasie. Następnie pojawia się "Awaria napędu na wszystkie koła", "Ograniczenie osiągów bla bla bla". Zdarzyło się to setki mil od domu, a dealer Audi w mieście, w którym byliśmy, zeskanował go i nie znalazł żadnych problemów. Pojechałem nim do domu bez incydentów, nasz lokalny dealer Audi miał go przez 2 tygodnie i nie mógł znaleźć błędu. Zastosowali ostatnią aktualizację oprogramowania i powiedzieli, że prawdopodobnie to naprawi. Zdarzyło się to ponownie na przełęczy górskiej bez pobocza w zeszłym tygodniu i przestraszyło moją biedną żonę, która nim jechała, ponownie po użyciu Electrify America. Zdarzyło mi się to wczoraj jadąc 75 mil na godzinę na i5 i nie używałem EA. Próbowałem naładować na EVGo, ale dało mi ~10 mil, a potem mnie wyrzuciło. Zdarzyło się to ponownie około 50 mil dalej. Próbowałem ładować z EA i znowu, trochę prądu i mnie wyrzuciło. Odkryliśmy, że czasami przy tym nie działa przycisk Stop, ale po wyłączeniu uruchamia się ponownie bez problemu. Samochód ładuje się bez problemu z naszą domową ładowarką. Dość zniechęcające, że Audi nie może znaleźć żadnych problemów, ponieważ zasadniczo mamy samochód, który nie nadaje się do celu. Zastanawiam się, czy zgłosiliby problem, gdybyśmy poprosili o wymianę, mimo że mówią, że to nie problem ;-).
Dopilnuj, aby zostało to naprawione, gdy jest jeszcze w 3-letnim okresie gwarancyjnym, problem nie zniknie i ostatecznie zostaniesz bez zasilania. Twoje problemy wydają się zgadzać z innymi awariami modułu przełączającego SX6, ponieważ to on odpowiada za ładowanie akumulatorów prądem stałym i wyjście prądu stałego do silników.

Dopilnuj, aby zostało to naprawione, gdy jest jeszcze w 3-letnim okresie gwarancyjnym, problem nie zniknie i ostatecznie pozostawi cię bez zasilania. Twoje problemy wydają się zgadzać z innymi awariami modułu przełączającego SX6, ponieważ to on odpowiada za ładowanie akumulatorów prądem stałym i wyjście prądu stałego do silników.
Niestety, minęliśmy już 3-letni okres, ponieważ kupiliśmy samochód w listopadzie '21 - mimo że to '22.

Audi ma go teraz i spodziewa się diagnozy jutro - chociaż jestem sceptyczny, że będzie to coś innego niż ostatnim razem, kiedy nie mogli znaleźć żadnej usterki.

Pytanie do pozostałych w tym wątku - czy to pasuje do tego, co widzieliście i jakie było rozwiązanie? Wymiana modułu przełączającego SX6?

Moje problemy z SX6 tak naprawdę nie objawiały się żadnymi problemami z wydajnością. Ale wszystko inne się zgadza, kilka nieudanych prób szybkiego ładowania prądem stałym, w tym jedna, w której napisano, że klimatyzacja ma usterkę i nie można jej włączyć. Potem po prostu wielokrotnie otrzymywałem ogólne ostrzeżenie o usterce układu elektrycznego (zazwyczaj przy uruchamianiu), początkowo około raz w miesiącu, potem raz w tygodniu, potem raz dziennie... Za każdym razem wyłączenie/włączenie kluczyka naprawiało problem. Nawet jeśli pojawiło się to podczas jazdy, nie towarzyszyły temu żadne inne ostrzeżenia i można było jechać dalej.

Dobrą wiadomością jest to, że moja gwarancja na nowy samochód (USA) zakończyła się 30.09.2023 r., ale Audi wymieniło moduł SX6 w ramach gwarancji na układ napędowy (8 lat/100 000 mil) i w pełni pokryło koszty w styczniu 2024 r., w tym samochód zastępczy na około 4-6 tygodni, które zajęło zdobycie części i usunięcie zaległości innych etronów, w których wymieniano ten sam moduł. Powiedzieli mi wtedy, że zwykle ulegają awarii zimą/w chłodzie. Od tego czasu żadnych problemów! Teraz czekam tylko na to, aż jeden lub więcej silników zamoknie i będzie wymagało wymiany... 🙃

Moje problemy z SX6 tak naprawdę nie objawiały się żadnymi problemami z wydajnością. Ale wszystko inne się zgadza, kilka nieudanych prób szybkiego ładowania prądem stałym, w tym jedna, w której napisano, że klimatyzacja ma usterkę i nie można jej włączyć. Potem po prostu wielokrotnie otrzymywałem ogólne ostrzeżenie o usterce układu elektrycznego (zazwyczaj przy uruchamianiu), początkowo około raz w miesiącu, potem raz w tygodniu, a następnie raz dziennie... Za każdym razem wyłączenie i włączenie zapłonu to naprawiało. Nawet jeśli pojawiło się to podczas jazdy, nie było żadnych innych ostrzeżeń i można było dalej jechać.

Dobrą wiadomością jest to, że moja nowa gwarancja na samochód (USA) zakończyła się 30.09.2023 r., ale Audi wymieniło moduł SX6 w ramach gwarancji na układ napędowy (8 lat/100 tys. mil) i w pełni go pokryło w styczniu 2024 r., w tym samochód zastępczy na około 4-6 tygodni, które zajęło uzyskanie części i usunięcie zaległości innych etronów, w których wymieniano ten sam moduł. Powiedzieli mi wtedy, że zwykle ulegają awarii zimą/w chłodzie. Od tego czasu nie ma problemów! Teraz czekam tylko na to, aż jeden lub więcej silników zamoknie i będzie wymagało wymiany... 🙃
Zastanawiam się, dlaczego objęli moduł SX6 gwarancją na układ napędowy (8 lat/100 tys. mil), a naszego nie. Czy otrzymaliście jakieś pisma w tej sprawie, którymi moglibyście się podzielić?

121 - 140 of 142 Posts