Wygląda na to, że wizyta u dealera jest wskazana.
W moim przypadku jest to żółty trójkąt i żółty symbol SOS na dole deski rozdzielczej.Potem wszystko jest w porządku, z wyjątkiem czerwonego trójkąta ostrzegawczego w lewym górnym rogu i ikony alertu "Telefon SOS" na dole wyświetlacza kokpitu
Czy zauważyłeś w oświadczeniu o naprawie, że wspominają, że „usterka przeszła w sporadyczną”? Dla mnie oznacza to, że naprawa tak naprawdę nie była naprawą, zwłaszcza gdy problem jest teraz „tylko” sporadyczny.Oto opis pracy
View attachment 2170
View attachment 2171
Wygląda na to, że antena była źródłem problemu.
Oprogramowanie jest zaprojektowane tak, aby ignorować „sporadyczne” problemy, ponieważ zakłada się, że będą one związane z problemami z usługą komórkową, takimi jak krótkie martwe strefy w sieci komórkowej lub przejazd przez tunel. Być może do tego się odnoszą. Ale jeśli samochód po prostu stoi na parkingu z dobrym zasięgiem komórkowym, nie powinien być sporadyczny. Rozumiem więc Twój punkt widzenia. Zależy to od tego, jak to przetestowali, tj. stojąc na parkingu lub jeżdżąc.Czy zauważyłeś w oświadczeniu o naprawie, że wspominają, „usterka przeszła w sporadyczną”? Dla mnie oznacza to, że naprawa tak naprawdę nie była naprawą, zwłaszcza gdy problem jest teraz „tylko” sporadyczny.
Ale wciąż otrzymywali sporadyczne wskazania błędów. Byłoby to dla mnie niepokojące i z pewnością wyjaśniałoby, dlaczego problem nadal występuje.Na podstawie przebiegu w warsztacie i poza nim, nie testowali tego wcale. Podejrzewam, że to było tylko oprogramowanie do skanowania w celu walidacji, nic więcej.
Hmm. Mój problem jest bardzo spójny. Modyfikując nieco mój poprzedni opis, kiedy po raz pierwszy uruchamiam samochód, słyszę sygnał dźwiękowy i czerwony trójkąt w lewym górnym rogu oraz ikonę SOS na dole. Komunikat brzmi: Usterka/serwis niedostępny. Następnie, gdy samochód się uruchamia, słyszę drugi PIK i trójkąt zmienia kolor na żółty i pojawia się wyświetlany przez Ciebie komunikat. Następnie komunikat znika, pozostawiając żółty trójkąt i ikonę SOS i wszystko jest w porządku. Z pewnością rozumiem Twoje zirytowanie z powodu losowego występowania PIKU. Mój Z4 ma alarm "oblodzonej drogi", który obudziłby umarłych. Czasami, gdy się włączy, prawie zjeżdżam z drogi. Sporadyczny charakter Twojego samochodu wydaje się wskazywać na możliwe luźne połączenie lub inny problem sprzętowy. Mój problem wydaje się bardziej przypominać blokadę oprogramowania, zwłaszcza że mogę prześledzić jego pochodzenie do Strefy Śmierci Komórkowej/Danych. Mam nadzieję, że nie będę musiał tego przechodzić za każdym razem, gdy jadę na wybrzeże!Rozlega się teraz za każdym razem, gdy uruchamiam samochód, ale w losowych momentach. Czasami natychmiast, czasami kilka minut później... bez sensu, bez powodu, bez wzoru, o ile mogę stwierdzić. To irytujące jak ****, ponieważ przeraża mnie jazda w ciszy i nagle pikanie alarmu.
W moim przypadku jest to żółty trójkąt i żółty symbol SOS na dole deski rozdzielczej.
View attachment 2176
Czekam na aktualizację od dealera, kiedy będę mógł odzyskać moje dziecko. Zajęło to całe 2 dni, żeby je odzyskać i teraz... znowu się zaczyna.
Adres 75: Telematyka (J949) Etykiety:* Brak
Nr części SW: 4K1 035 283 C HW: 4K1 035 283 B
Komponent: ConBox H09 0233
Numer seryjny: 005CCA12F120363
Kodowanie: 01C020FFC040800000
Warsztat #: WSC 00046 412 00046
Zestaw danych ASAM: EV_ConBoxAU651 002004
ROD: EV_ConBoxAU651_002.rod
VCID: 2809FDFE9270DFFBE73-807C
Znaleziono 1 błąd:
1114627 - Antena 2 dla modułu połączeń alarmowych i komunikacji
B18BE 13 [008] - Otwarty obwód
Okresowy - Potwierdzony - Testowane od wyczyszczenia pamięci
Freeze Frame:
Status błędu: 00000001
Priorytet błędu: 4
Częstotliwość występowania błędu: 4
Licznik resetowania: 65
Przebieg: 12373 km
Data: 2021.06.18
Czas: 13:40:46
Napięcie zacisku 30: 14,60 V
Antena komunikacji mobilnej 2 dla modułu połączeń alarmowych i jednostki komunikacyjnej - Połączenie z anteną: Otwarty obwód
Antena komunikacji mobilnej 2 dla modułu połączeń alarmowych i jednostki komunikacyjnej - Poziom odbioru anteny: -113,00 %
Antena komunikacji mobilnej 2 dla modułu połączeń alarmowych i jednostki komunikacyjnej - Napięcie: 1010 mV
O ile dealer nie chce zaryzykować, że wymiana jednej anteny rozwiąże problem, aby nie ponosić kosztów wymiany obu. To pozwoliłoby im również zidentyfikować, która antena jest problemem.Mała aktualizacja: samochód był dzisiaj w serwisie i właśnie go odebrałem. Okazuje się, że są dwa połączone szeregowo zespoły antenowe i ten, który był uszkodzony, nie został wymieniony za pierwszym razem. Hurra. Teraz oba są nowe i mam nadzieję, że problem zniknie na dobre.
To rodzi pytanie o szkolenie techników serwisowych, o czym dyskutowano tutaj obszernie w wielu tematach. Czasami wydaje się, że nie są w 100% pewni, co robią. Trudno mi uwierzyć, że technik szkoleniowy przeoczyłby fakt, że należy sprawdzić i zatwierdzić dwa zespoły, chyba że coś tu pomijam.
W każdym razie, następne 48 godzin powinno wszystko powiedzieć. Będzie dość ciepło i zauważyłem, że prawdopodobieństwo wystąpienia zdarzenia było najwyraźniej bezpośrednio związane z temperaturą otoczenia (im cieplej, tym bardziej prawdopodobne wystąpienie problemu).