Audi e-tron Forum banner

Prawdziwe ciśnienie w oponach dla 21's?

16K views 23 replies 13 participants last post by  schube  
#1 ·
Szukam opinii. Po pierwsze, mam azot w oponach mojego samochodu od ponad 20 lat i byłem zszokowany, że ŻADEN dealer Audi w mojej okolicy nie oferuje azotu i jest to szczególnie dziwne, ponieważ Roger Penske jest właścicielem co najmniej dwóch salonów.

Mój samochód został dostarczony z oponami Continental Cross Contact LX Sport 265/45 R21 108H Extra Load Radial Tubeless
Mój samochód to e-tron Premium Plus z 2022 roku

Moja instrukcja mówi, że:
Normalne obciążenie dla 3 osób: 35 psi przód. / 38 psi tył
Dealer twierdzi, że "ustawienie komfortowe" to 32 psi dla wszystkich 4 opon --- co wydaje mi się za niskie.

Czy ktoś ma jakieś sugestie dotyczące ciśnienia w tych oponach?

Dzięki z góry

P.S. -- najlepsza część - samochód został dostarczony z:
strona kierowcy: 35 psi / strona pasażera: 32 psi (tak, to prawda, nie z przodu na tył, ale z prawej na lewą)

#2 ·
Mam te same opony w moim SUV-ie z 2019 roku i stosuję się do tego, co jest pokazane po wewnętrznej stronie słupka drzwi kierowcy. 32 wydaje mi się również niskie. Niedopompowanie opon zmniejszy Twój zasięg, ponieważ samochód nie będzie mógł tak dobrze jechać. To tylko moje osobiste odczucie, ale przy podanych ciśnieniach samochód jest dość wygodny. Powiedziałbym, że najpierw spróbuj podanych ciśnień i zobacz, czy możesz osiągnąć dobry poziom komfortu dla siebie, próbując różnych trybów jazdy.

#5 ·
Zatem oto pytanie, które właśnie przyszło mi do głowy: kiedy zamienię 21-calowe opony OEM na 20-calowe opony zimowe (Nokian studless Hak's), czy zmieni się zalecane ciśnienie w oponach? Stosowałem się do zaleceń na naklejce na poście.
Zasadniczo trzymam się ciśnień podanych w poście. Powinny one być specyficzne dla samochodu, a nie dla opon. Jeśli mieścisz się w granicach kilku psi tych liczb, jestem pewien, że wszystko jest w porządku.

#11 ·
Zaufaj naklejce na drzwiach, jest poprawna. Atmosfera składa się w 78% z azotu, więc..................... Mówię to tylko dlatego, że w przypadku ostatniej ciężarówki, którą kupiłem, próbowali naliczyć mi 400 dolarów za "opony wypełnione azotem". Może i jest jakaś korzyść w zakresie osiągów, ale po prostu nie widzę, jak te dodatkowe 22% azotu rekompensuje dodatkowe kłopoty dla kierowcy na co dzień. Mogę sprawdzić ciśnienie w oponach i uzupełnić je w dowolnym momencie w domu, ale jeśli potrzebuję azotu, muszę zadzwonić, umówić się na wizytę i zapłacić $$$...........To marża zysku dealera............... ;)

#12 ·
Zastosuj się do tego, co jest na naklejce na drzwiach, to jest poprawne. Ponadto atmosfera składa się w %78 z azotu, więc..................... Mówię to tylko dlatego, że w przypadku ostatniej ciężarówki, którą kupiłem, próbowali naliczyć mi 400 dolarów za "opony wypełnione azotem". Być może istnieje korzyść w postaci wysokiej wydajności, ale po prostu nie widzę, jak te dodatkowe %22 azotu rekompensują dodatkowe kłopoty dla codziennego kierowcy. Mogę sprawdzić ciśnienie w oponach i uzupełnić je w dowolnym momencie w domu, ale jeśli potrzebuję azotu, muszę zadzwonić, umówić się na wizytę i zapłacić $$$...........To marża zysku dealera............... ;)
Mam azot w moich samochodach od ponad 20 lat. Nie trzeba uzupełniać ani regulować (nasze temperatury wahają się od poniżej zera do 90 stopni), przynajmniej w przypadku opon Michelin. Konsekwentnie uzyskiwałem ponad 10 000 mil więcej z tych samych opon po przejściu na azot. Powiedziano mi przez Michelin, że ponieważ opony pracują chłodniej, guma wytrzymuje dłużej. Widzimy również ten sam wynik w samochodzie mojej żony z oponami Pirelli.

#14 ·
Wygląda na to, że mój etron przyszedł z tymi samymi oponami, patrz zdjęcie dla odniesienia (są to M+S, jeśli mam być precyzyjny, nie jestem pewien, czy to coś innego niż twoje). Poszedłem też za sugestią z naklejki, która wynosi 39 z przodu / 42 z tyłu. Dwa tygodnie po odebraniu mojego etrona opony miały ciśnienie od 30 do 33 psi po bardzo małej jeździe.

#16 ·
Mam opony Michelin pilot sport 4 suv 275/45r21. Najpierw wypróbowałem zalecane ustawienia, ale opony i samochód sprawiały wrażenie twardych na A1. Było to 37,5 PSI na zimnych oponach. Teraz jest to zredukowane do 33 z przodu i 35 z tyłu, z bardziej komfortowymi podróżami. Brak zauważalnego spadku zasięgu podczas podróży na 2000 mil. Ale kusi mnie, żeby zmienić felgi i założyć 19-calowe, żeby zobaczyć, czy zasięg jeszcze bardziej wzrośnie. Wczesny model z 2019 roku z aktualizacją 93m3, maksymalny zasięg, jaki do tej pory uzyskałem, to 180 mil z 2,1 mil/kW na trasie A1 70-75 mil na godzinę przez ACC

#18 ·
Zgadzam się z acruxksa. Posiadanie kompresora powietrza w domu sprawia, że jest to bardzo łatwe i wygodne. Po prostu staram się sprawdzać i uzupełniać powietrze raz w miesiącu lub jeśli mamy gwałtowne zmiany temperatury. Kompresor powietrza jest również przydatny do innych rzeczy, takich jak odkurzanie i czyszczenie.

Napełniam swoje 19-calowe opony do 35 z przodu i 38 z tyłu, co odpowiada "normalnemu obciążeniu" PSI w instrukcji. Wydaje się, że zapewnia to lepszą jazdę w porównaniu do maksymalnego obciążenia i naklejki na drzwiach z wartościami 38 i 41.

#21 · (Edited by Moderator)
Zgadzam się z acruxksa. Posiadanie kompresora powietrza w domu sprawia, że jest to bardzo łatwe i wygodne. Po prostu staram się sprawdzać i uzupełniać powietrze raz w miesiącu lub jeśli mamy gwałtowne zmiany temperatury. Kompresor powietrza jest również przydatny do innych rzeczy, takich jak odkurzanie i czyszczenie.

Pompuje swoje 19-calowe opony do 35 z przodu i 38 z tyłu, co odpowiada "normalnemu obciążeniu" PSI w instrukcji. Wydaje się, że zapewnia to lepszą jazdę w porównaniu do maksymalnego obciążenia i naklejki na drzwiach 38 i 41.
>> ADMIN: usunięto lokowanie produktu >>>>
Należy również pamiętać, że zalecane ciśnienie w oponach może się różnić w zależności od marki i modelu pojazdu, a także obciążenia i warunków jazdy. Sprawdzenie instrukcji obsługi lub tabliczki informacyjnej o oponach na pojeździe może dostarczyć wskazówek dotyczących zalecanego ciśnienia w oponach dla konkretnego pojazdu.

Jak wspomniałeś, jazda na oponach z zalecanym ciśnieniem może pomóc zapewnić lepszą jazdę, a także poprawić oszczędność paliwa i przedłużyć żywotność opon. Dobrą praktyką jest regularne sprawdzanie i regulowanie ciśnienia w oponach, szczególnie po gwałtownych zmianach temperatury lub podczas przewożenia cięższych ładunków.

#19 ·
Jeśli masz członkostwo w Costco, oferują oni samoobsługowe napełnianie azotem na zewnątrz swojego Centrum Opon.

owns 2023 Audi RS eTron GT Project_513/2
  • Like
Reactions: chewy-dickens